Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (29 октомври 2014)
 
40 000 ДОЗИ ШЕСТВАЛЕНТНИ ВАКСИНИ СЕ ОЧАКВАТ ПРЕЗ НОЕМВРИ
Ръководството на здравното министерство подготвя тригодишно рамково споразумение за доставка на ваксини. Това съобщи служебният министър д-р Мирослав Ненков в парламента днес. Той отново припомни, че за имунизацията на бебетата са налични четиривалентни ваксини, но отбеляза, че някои общопрактикуващи лекари отказват поставянето им. По думите му, за това има глобени лекари. Заради пренасочването на количества четиривалентни ваксини към имунизацията на бебетата пък има недостиг на такива за реимунизация на шестгодишните, но тя, по думите на министъра, търпи отлагане.
Междувременно вчера здравното ведомство пусна новата обществена поръчка за шествалентна ваксина. Тя се провежда по чл. 90, ал. 1 от Закона за обществените поръчки, като договаряне без обявление. За участие в нея са поканени всички доставчици на шествалентната ваксина - "ГлаксоСмитКлайн" в качеството му на доставчик, "Соломед" (представител на производителя Санофи) и "Алвоген Фарма България" (представител на ГлаксоСмитклайн" в качеството му на производител).
Очакваните количества ваксина са до 90 000, като първата доставка до 40 000 дози трябва да се направи идния месец - ноември 2014 г., а следващата (до 50 000 дози) - декември 2014 г.
 
ЗА ПЪРВИ ПЪТ У НАС:  5-СМ ТУМОР ПОД КЛЮЧИЦАТА НА З ГОДИШНО ДЕТЕ ОТСТРАНИХА БЕЗКРЪВНО ГРЪДНИ ХИРУРЗИ ОТ ТОКУДА
За първи път у нас гръдни хирурзи отстраниха неврином под ключицата на 3-годишно дете. Екипът на отделението по Гръдна хирургия в Токуда Болница премахна 5-сантиметровия тумор след сложна минимално инвазивна операция. Това е първият път, когато подобно образувание се отстранява напълно безкръвно без да се засегне нервната тъкан по какъвто и да е начин.
 
КОНСУЛТАЦИИТЕ С ПСИХОЛОГ И ПСИХОТЕРАПИЯТА ДА БЪДАТ ЗАПЛАЩАНИ ОТ ЗДРАВНАТА КАСА
България е сред малкото европейски страни, в които професиите психолог и психотерапевт не са регулирани, ние сме една от трите държави в Европа, в които няма специално законодателство в тази област, а приемането на закони се бави вече няколко години. За това алармираха днес от Дружеството на психолозите на пресконференция по повод откриващия се в края на седмицата Седми национален конгрес по психология.
 
ПАЦИЕНТИ С ПСОРИАЗИС АЛАРМИРАХА ЗА ДИСКРИМИНАЦИЯ
Здравната каса заплаща лечението на псориазис само когато състоянието на пациентите се влоши. От това се оплакаха пациенти с това заболяване. Ива Димова, която е заместник-председател на Асоциацията на хората с псориазис, каза пред Zdrave.net, че касата започва да реимбурсира лечението, когато е засегната над 70% от кожата на човека. Според нея този критерий е много неправилен и трябва да се подходи към пациента от гледна точка на това, от което има необходимост, а не спрямо процента.
 
Д-Р НЕНКОВ: ТРЯБВА ДИКТАТУРА В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
Очаквам с нетърпение своето уволнение. Това заяви в интервю за БНТ министърът на здравеопазването от служебното правителство д-р Мирослав Ненков. Той отбеляза, че този път му е харесало да заема пост в МЗ, но се оплака и че това има своите странични ефекти. Д-р Ненков също така каза, че няма представа, кой ще е неговият наследник. "Имах период, в който смятах, че трябва да е бизнесмен дори, имах период, в който смятах, че трябва да е човек, който действително да управлява големи потоци пари. Но в крайна сметка той трябва да познава хубаво системата, да не е външен на системата. Или екипа, който събере, да познава много хубаво системата. А това е проблем. Кадрите са голям проблем принципно", заяви той. Д-р Ненков също така отбеляза, че за да се разрешат проблемите в здравеопазването е необходим диктаторски подход. Според него министърът трябва да притежава много корава воля и да има не обществена, а много сериозна политическа подкрепа.  Д-р Ненков обаче коментира, че е трудно да се промени статуквото, защото върху министъра се оказва сериозен натиск и за най-дребните неща. Той даде за пример избирането на националните консултанти, като отбеляза, че дори за тях се сблъсква със сериозен лобизъм. "Заради тези национални консултанти, на мен ми скъсаха телефона, да ми звънят най-различни хора, да изискват един, друг, трети, пети да бъде и четвърти да не бъде", разказа министърът. След това каза, че ако за нещо толкова дребно се прави такова голямо ходатайство, за нещо сериозно, каквото е онкологичното лечение например, където се въртят милиони, нещата ще бъдат ужасяващи. Той потвърди думите на водещия, че през последните 15-20 годни в здравеопазването се  е създала корупционна мрежа за разпределение на държавните пари, от които една част отиват по предназначение, а другата част се крадат.
 
В ПЕЧАТА: ЗДРАВНИЯТ МИНИСТЪР - ОТ ВМА
"Въпреки че още не е ясно ще има ли правителство, номинации за министри не липсват. В надпреварата за най-горещия стол - този на здравеопазването, влезе и Военна болница", пише днес "Стандарт". "Трима нейни кадри се спрягат за парливия стол, научи "Стандарт". Това са шефът на болницата ген. Николай Петров, настоящият здравен министър д-р Мирослав Ненков и полк. Крум Кацаров, който управляваше клиниката няколко месеца след пенсионирането на ген. Стоян Тонев. Номинациите са на ГЕРБ, които искат на горещия стол да седне надпартиен и уважаван от гилдията лекар. "Труд" пък информира, че част от депутатите ще дарят първата си заплата.  "22-ма депутати от три различни политически сили до вчера се бяха отказали от първата си заплата за октомври, за да подпомогнат лечението на малкия Слави от Бургас. Петимата народни представители от ГЕРБ-Бургас пък решиха да дарят първите си получени възнаграждения на пострадали райони от наводненията в областта", пише изданието и допълва: "Бетина Терзиева, която преди дни отправи апел към новите народни избраници в отворено писмо да помогнат на болния Слави Едрев, съобщи, че в понеделник до обяд трима депутати, сред които доайенът в парламента Стефан Данаилов, са откликнали на призива и са се отказали от заплатата си за този месец. На останалите двама Бетина не съобщи имената. По-късно Терзиева добави, че всичките 19 депутати от парламентарната група на Патриотичния фронт даряват заплатата си за лечението на Слави."
 
УТРЕ ЗАПОЧВА ИЗВЪНРЕДНИЯ СЪБОР НА БЛС
На 30 и 31 октомври т.г. в хотел "Сол Несебър Ризорт", Равда, ще се проведе  извънреден  Събор на БЛС, съобщиха от съсловната организация на лекарите. Дневният ред включва две точки. Първата е приемане на проектобюджет на УС на БЛС за 2015 г., а втората - приемане на проект на БЛС за НРД 2015 г. в частта ПИМП, СИМП и болнична помощ. След края на събора, на 1 и 2 ноември т.г. започва ПЪРВАТА НАУЧНО-ПРАКТИЧЕСКА КОНФЕРЕНЦИЯ НА БЛС,  с което се възражда една традиция  отпреди 90 години. Първооснователите на съсловната организация са провеждали конференция един път годишно, като отделна научна част от  организационния събор. Идеята е този модел да се наложи отново и е стъпка към превръщането на Лекарския съюз в камара. В конференцията са включени 5 модула - кардиология, хирургия, педиатрия, ендокринология и деонтология. В първите три модула със свои лекции се включват водещи имена от съответните специалности - проф. Г.Начев, проф. Иво Петров, проф. Огнян Бранков, проф. Евг.Белоконски, проф.П.Переновска /педиатрия/, проф. Сабина Захариева /ендокринология/ и т.н. В модул деонтология съсловието ще разисква проблемите с лекарските грешки, конфликт на интереси в медицинската практика, критерии за лекарска или медицинска грешка - в търсене на консенсусно определение, професионална етика при предоставянето на медицинска помощ, роля и място на етичните комисии, както и полезен ли е анализът на жалбите, разглеждани в етичните комисии на БЛС. Ще се дискутира  и темата за оправдан медицински риск.