Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (27 октомври 2014)
 
МЗ ЩЕ УВЕЛИЧАВА КАПИТАЛОВИТЕ СИ РАЗХОДИ
Увеличаване на капиталовите разходи на МЗ. Това е една от идеите, предложена днес на среща между ръководството на МЗ, директори на лечебни заведения от страната и представители на Българската асоциация на търговците на едро с лекарства. Срещата е първата от серия подобни, чиято цел ще бъде намирането на трайно решение за растящите болнични дългове, информират от здравното ведомство. Днес са обсъдени дълговете и плащанията от страна на болниците и са изслушани няколко предложения за ефективно изразходване на публични средства. Едно от тях, прието и от трите страни, е Министерството на здравеопазването да увеличи перото "капиталови разходи" в бюджета си, което се очаква да даде глътка въздух на лечебните заведения и да намали лавинообразното нарастване на задълженията им.
 
БЛС НЯМА ДА ПОДПИШЕ РАМКОВИЯ ДОГОВОР
Лекарският съюз вероятно няма да подпише НРД 2015, ако не се изпълни искането методиката за остойностяване и заплащане да се върне в рамковия договор. Това става ясно от информация на съсловната организация относно хода на преговорите по новия НРД. От БЛС искат методиката да се върне като глава "Условия и ред за плащане" в договора. Лекарите искат също така в НРД да се върнат контрола и санкциите, както и да се възстанови арбитражът. Друго искане на съсловната организация е правилата за разпределение на направленията да се съгласуват със съюза.
 
МБАЛ "СВ. ИВАН РИЛСКИ" В СТАРА ЗАГОРА СТАНА БОЛНИЦА "ТРАКИЯ"
От днес частната старозагорска болница МБАЛ "Св. Иван Рилски" е с ново име - болница "Тракия". Това съобщиха от там. Двете сгради на лечебното заведение, намиращи се в центъра на града и в парк "Аязмото", предлагат същите услуги и лечение както досега, но вече под различно име. Болница "Тракия" е название, чрез което се стремим да обвържем болницата с географския регион Тракия, в който е разположена, казва Иван Колев - представител на инвеститора  Металик АД.
 
НОРМАТИВНИ ПРОМЕНИ ТРЯБВА ДА УЛЕСНЯТ ЛЕЧЕНИЕТО НА ПАЦИЕНТИТЕ С КОАГУЛОПАТИИ
У нас има недостиг на коагулационни фактори за домашно лечение, нашите наблюдения показват, че през последните години драстично намаляват предписваните количества, което поставя в риск много от пациентите. За това алармира председателят на Българската асоциация на хората с коагулопатии Цветомир Цветков. Той посочи и още един сериозен проблем, чието решаване не търпи отлагане - снабдяването на спешните структури с фактори на кръвосъсирването, както и осигуряването на болниците с достатъчни количества от тях.
 
 
В ПРЕСАТА: ВСЕ ПОВЕЧЕ ДЕЦА СЛАГАТ КРАЙ НА ЖИВОТА СИ
"Труд" алармира, че все повече деца слагат край на живота си. "Има тенденция към "подмладяване" на хората, които посягат на живота си, като все по-често го правят и деца. Долната възрастова граница на самоубийците е 7-9 г., но през миналата година в статистиката е записано дори тригодишно момче от Благоевград. Най-възрастният самоубиец е бил на 103 г. Средната възраст на мъжете, които вече не искат да живеят, е 47 г., а на жените - 37 г.", четем във вестника. И още: "През 2013 г. 811 души са избрали сами да прекратят земния си път, което е със 163 повече, отколкото през 2009 г