Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (21 октомври 2014)
 
НАЦИОНАЛНА КНФЕРЕНЦИЯ ЗА ЗДРАВОСЛОВНИ РАБОТНИ МЕСТА
"Здравословни работни места - управлявай стреса" е общоевропейска кампания, координирана от Европейската агенция за безопасност и здраве при работа. На тази тема днес в столицата се проведе Национална конференция  с участието на работодатели, синдикати, съсловни и обществени организации. Форумът бе организиран от Министерство на труда и социалната политика  и на него присъства зам. министър Бояна Георгиева. Презентация на тема: "Безопасни и здравословни условия на труд сред професионалистите по здравни грижи" направиха Петя Недкова, зам- председател на УС на БАПЗГ и Слава Златанова, зам. председател на ФСЗ към КНСБ. За разпознаването на стреса, справянето с него и превенцията говориха доц. Бистра Ценова и доц. Катя Вангелова от Националния център по обществено здраве и анализи. Те се спряха и на психосоциалния стрес в учителската професия. Разширена информация за конференцията ще бъде публикувана в електронния бюлетин "Здравни грижи".
 
В ПРЕСАТА: НОВ ДИРЕКТОР НА БОЛНИЦИТЕ ЗА РЕХАБИЛИТАЦИЯ
"Стандарт" информира, че Националният комплекс "Специализирани болници за рехабилитация" има нов директор. Д-р Стоян Маджаров е спечелили конкурса,  съобщиха от здравното министерство. Новият шеф на комплекса по рехабилитация е общински съветник от ГЕРБ и член на здравната комисия в Столичния общински съвет. Завършил е медицина в София, има и диплома по "Обществено здраве и здравен мениджмънт". Сред другите участници са били и двама от бившите директори на комплекса - д-р Ченко Чалъков и д-р Александър Семков", пише вестникът. "СБР има 13 филиала със санаториуми до едни от най-известните ни минерални извори като Хисаря, Банкя, Баня Карловско, Павел баня и др. Апетитите за приватизацията им през годините се увеличават все повече. През миналото управление имоти на СБР бяха подарени на община Троян", допълва публикацията.
"Стрес мори учители и лекари", съобщава "Монитор". "Учителите и лекарите са най-стресиращите професии у нас. Това показва национално проучване на Главната инспекция по труда (ГИТ) за миналата година.
Няколко ежедневника пък информират, че половината чуждестранни студенти у нас учат медицина. "През миналата учебна година (2013/2014) у нас са следвали 11 282 чужденци. От тях 46% или 5178 души са записали здравни специалности. Половината от чуждите бъдещи висшисти са от Турция и Гърция", четем в "Труд", който цитира данни на НСИ.
 
OПЕРИРАТ ОЧИ ПРЕЗ РАЗРЕЗ, ПО-МАЛЪК ОТ ПОЛОВИН МИЛИМЕТЪР
Иновативни очни операции ще бъдат извършени тази неделя в Клиниката по очни болести на УМБАЛ "Свети Георги" - Пловдив, съобщиха от лечебното заведение. Те ще бъдат показани на живо пред повече от 100 офталмолози на цялата страна по време на Деветия витреоретинален симпозиум, организиран от клиниката.
За първи път у нас ръководителят на клиниката проф. д-р Нели Сивкова и световноизвестният гост-хирург д-р Флориан Балта ще оперират очи през разрези, които са по-малки от половин милиметър. Операцията се нарича безшевна 27+G витректомия със 7500 разреза в минута. Тя ще бъде извършена с високотехнологичния апарат Constellation - миниатюрна гилотина, създадена специално за този тип операции. Използваният метод е нов и за Европа - въведен едва преди 2-3 месеца и демонстриран в средата на септември в Лондон по време на 14-ия конгрес "Евроретина".
 
БЪЛГАРСКИТЕ ДЕЦА СА С НАЙ-УВРЕДЕНИ ЗЪБИ В ЕВРОПА
Българските деца имат най-развалените зъби в Европа. Това каза по време на пресконференция председателят на Сдружението на българските зъболекари д-р Венцислав Стоев. Той информира, че според изискванията на СЗО 80% от децата на възраст 4-5 години трябва да са без кариес. В България обаче този процент е едва 28. Освен това децата на 12 години имат по три развалени зъба, а от младежите на 19 години едва 9% са без кариес. За оралното здраве на децата и профилактиката в България се отделят твърде малко средства, а бюджета за стоматологична помощ на НЗОК е 105 млн. лв. и е един от най-ниските в Европейския съюз.
 
ДА СЕ ВЪРНАТ ЦЕНТРАЛИЗИРАНИТЕ ТЪРГОВЕ НА ОНКОЛЕКАРСТВА
За това настояват онколози. Приемането на национален противораков план у нас се бави повече от две години. България е единствената страна в Европа, която не е разработила своя дългосрочна комплексна стратегия за борба с рака и това я лишава от виждане за решаването на проблемите в перспектива. Това заяви пред журналисти днес председателят на Българското онкологично дружество проф. Асен Дудов. Той е водещ на дебата "Присъда ли е диагнозата рак в България", който се провежда в столицата по инициатива на Българското онкологично дружество и в. "Труд". Да бъдат премахнати търговете за онкологични лекарства по места, защото това затормозява и бави работата на онкологичните лечебни заведения, а така също и няма особен смисъл, след като НЗОК е възприела една цена.