Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (20 октомври 2014)
 
МЕДИЦИНСКИ ИЗДЕЛИЯ ОТ КИТАЙ И ИНДИЯ
ВЛИЗАТ У НАС КАТО ЕВРОПЕЙСКИ
При вноса на медицински стоки има ситуации, в които в Европа се внасят стоки от Близкия и Далечния Изток, преопаковат се в държави от ЕС и пристигат в България като произведени там. У нас обаче те се реимбурсират на цените, на които се реимбурсират американските и европейските стоки. Това каза пред БНР председателят на Българската асоциация на търговците на медицински изделия Силвия Петрова. "И здравната каса плаща за това, и оттам идва и това изтичане, за което много се говори", обясни тя. Силвия Петрова е един от представителите на българския бизнес, участвали в заседание на Европейския парламент на предприятията, проведено в Брюксел. На срещата от българска страна е направено предложение контролът върху движението на стоки да бъде даден на търговско-промишлените палати, а не на частните фирми, които в момента го осъществяват. По думите на Петрова, палатите могат да бъдат сертифицирани и да издават сертификати за произход на съответната стока. "Сигурно няма да е особено добре приета от фирмите, които издават такива сертификати в съответните държави, защото това са частни фирми, разбира се, те печелят от това. Но пък виждаме, че контролът не е истински", отбеляза шефката на асоциацията на търговците с медицински изделия.
 
СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА С ОСТЕОПОРОЗАТА
На днешната дата - 20-ти октомври, отбелязваме Световния ден за борба с остеопорозата. Международният фокус тази година е върху мъжете с остеопороза, българският обаче в голяма степен е върху неглижирането на болестта от страна на институциите. България е единствената страна в Европейския съюз, в която лечението на пациентите с остеопороза се реимбурсира на 25%. За сравнение, най-ниската реимбурсация в ЕС извън нашата страна е в Румъния, където лечението на болестта се реимбурсира на 50%. Чехия покрива лечението й на 50-90%, Унгария - 70-90%. На 100% се реимбурсира лечението на остеопороза в Словения, Италия, Германия.
 
В ДЕНЯ НА БЪЛГАРСКИЯ ЛЕКАР МЕДИЦИ ПОЛУЧИХА НАГРАДИ ОТ БЛС
Директорът на МБАЛ "Тота Венкова" в Габрово д-р Нели Савчева получи отличието на БЛС "Болничен мениджър на годината". Това се случи по време на провелото се вчера тържество по случай по случай 19 октомври - Деня на Св. Иван Рилски - Чудотворец, който се чества и като Ден на българския лекар.
От съсловната организация обявиха, че връчват приза на д-р Савчева, защото през последните години ръководеното от нея лечебно заведение се е утвърдило като една от най-успешните областни болници в страната.
Наградата в категорията "Млад лекар" бе връчена на д-р Добромир Сотиров, който в момента работи в клиниката по Коремна хирургия към УМБАЛ "Царица Йоанна"- ИСУЛ. За особени заслуги към БЛС и развитието на българската школа по съдова хирургия награда получи доц. д-р Андрея Андреев. Той е с 50-годишен професионален стаж и практически опит с над 5000 сложни съдови операции у нас и в чужбина. Има над 50 000 консултирани пациенти, специализирал е в Петроград, Москва, Дюселдорф, Лондон, в Ню Йорк, Стокхолм, Университетската болница в Лунд (Швеция). Той е основателят на школата по съдова хирургия в Стара Загора, преподавател и създател на първата Програма за специалност по Съдова хирургия.
Ръководителят на Психиатричната клиника на Александровска болница проф. Вихра Миланова беше наградена за особен принос в издигане престижа на българската психиатрия. Тя е първият председател на дружеството на БЛС в Александровска болница. Специализирала е във Великобритания, Гърция, Ирландия и пренесла опита в България, прави наистина пробив в областта на психиатрията.
 
В ПРЕСАТА: ЗДРАВНАТА СИСТЕМА ИМА НУЖДА ОТ ПЪЛЕН РЕСТАРТ
"Всичките 314 болници у нас са отчели 2 221 11.5 случая за 2013 г., сочат данните на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА). За същия период са направени 586 804 операции с отчетена смъртност 0,6%. Това са рамките на болничния пазар в България, който се отличава с почти пълно отсъствие на регулация, с концентрация на структури и дейности в големите градове и с липса на оценка за качеството на медицинската дейност", пише днес "24 часа".
"За тази година прогнозата на здравната каса отново е за над 2 млн. хоспитализации. Нейният бюджет бе актуализиран веднъж, предстои втора промяна, за да се отпуснат поисканите през август 325 млн. лв. допълнително. С тях пробойната за тази година ще бъде преодоляна, но остават десетки въпросителни за 2015 година", допълва публикацията.
"Част от тези случаи не са за болнично лечение и могат да бъдат поети от извънболничната помощ, а това ще намали и разходите, смятат експерти.
"Капитал Daily" се спира на спешната помощ в разговор със служебния зам.-здравен министър д-р Любомир Бакаливанов. Д-р Бакаливанов информира, че около 65% от страната вече е покрита от системата. Казва също, че част от осигурените от ЕС средства за тази област - 140 млн. лв., ще бъдат използвани за изграждане на съвременна здравна инфраструктура, строителство, реконструкция и оборудване на всички 28 филиала на ЦСМП.