Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (15 октомври 2014)
 
МЕД. СЕСТРИ ЛЕКАРИ И ОТ "СИТИ КЛИНИК" ДАРЯВАТ КРЪВ
Персоналът на "Сити Клиник" отново ще участва в акция по кръводаряване, организирана от Националният център по трансфузионна хематология и Български алианс за кръводаряване. Кампанията ще се проведе на 16.10.2014г. от 09:30 до 15:00 ч. в столичната болница, като целта на инициативата е да популяризира значимостта на безвъзмездното и доброволно кръводаряване, което е от изключителна важност за осигуряване на достатъчни количества кръвни продукти.
Голям брой лекари и сестри са заявили желание да дарят кръв, за да дадат пример и да покажат важността на този благороден акт в полза на всички пациенти в нужда. Амбицията на кампанията е хората да могат да направят информиран избор дали да се присъединят към подобни акции и по този начин да расте броят на доброволните кръводарители. Медицинският персонал призовава всички желаещи българи да се включат и да допринесат за каузата за безвъзмездно и доброволно кръводаряване.
 
В ПРЕСАТА: НАПРАВЛЕНИЯТА ЗА ИЗСЛЕДВАНИЯ ОРЯЗАНИ С 40%
"С 20% са орязани направленията на джипитата за преглед при специалист, а с около 40% - талоните за изследвания, които назначават специалистите. Става дума за последното тримесечие на годината спрямо същия период на 2013-а", пише днес "Труд". "Преса" пък се спира на идеи на Българския фармацевтичен съюз, които предвиждат фармацевти да обикалят малки и труднодостъпни райони, за да може хората, които живеят там, да имат достъп до лекарства. Такава практика има в много европейски страни и тя изцяло е в услуга на пациентите. Няколко издания съобщават за акция на кръвопродаване в Шумен. Болницата в Бургас пък спешно търси кръводарители.
 
ИАТ ЩЕ УКРЕПВА МРЕЖАТА ОТ ДОНОРСКИ БАЗИ
Независимо, че у нас има добре изградена мрежа от донорски бази в цялата страна, реално донорите идват от няколко винаги едни и същи места, което показва, че ни е необходима повече и по-добра логистика като цяло. За това алармираха хирурзи от УБ "Лозенец" на дискусия, посветена на проблемите на донорството у нас. Болницата бе домакин на проявата, в която участваха лекари, юристи, студенти по медицина и представители на неправителствения сектор, а срещата бе организирана като част от програмата на Центъра за култура и дебат
 
СЕДМИЦАТА НА ДОНОРСТВОТО ПРОДЪЛЖАВА С ФУТБОЛЕН МАЧ
Днес, 15 октомври от 15:00 часа, ветераните на ПФК Левски и ПФК ЦСКА ще се срещнат в благотворителен мач в спортен комплекс "Царско село". Срещата е част от Седмицата на донорството, която стартира на 11 октомври и ще продължи до 19 октомври 2014 година. Събитието се организира от Изпълнителна агенция по трансплантация в сътрудничество с пациентски организации. Информационна кампания стартира днес и в "Токуда Болница София.
 
ПАЦИЕНТИ ПОЗДРАВЯВАТ БОРИСОВ ЗА ИЗБОРНАТА ПОБЕДА
"Вярваме, че представляваната от Вас ПП ГЕРБ ще продължи ясната и последователна политика в сферата на здравеопазването, която поставя пациента в центъра на системата". Това се казва в поздравително писмо до председателя на ГЕРБ Бойко Борисов от председателя на Управителния съвет на Националната пациентска организация (НПО) Станимир Хасърджиев, по повод победата на предсрочните парламентарни избори, похвалиха се от партията. От най-голямото обединение на пациентски организации в България изразяват надежда, че всички политически партии, които влизат в 43-то Народно събрание, ще намерят сили да се обединят в името на общия интерес и необходимостта от решаването на неотложните приоритети за държавата, като по този начин се сформира стабилно правителство, пишат още от пресцентъра на ГЕРБ.
 
АВТОПАРКЪТ НА ЦСМП - СОФИЯ СТАР И ОПАСЕН
Най-новите автомобили на Столичната спешна помощ са десет на брой и са с дата на производство 2009 г. Дори не са предвиждани за линейки - автомобилите са товарни, пригодени у нас за спешен превоз на пациенти и, разбира се, "транспортът не е особено щадящ", както дипломатично коментира ситуацията д-р Паликарски от Центъра. В същото време, Министерски съвет е направил поръчка за луксозни автомобили Ауди А8, производство 2014 г., които разполагат с екстри от типа на телевизор със сателитна връзка и възможност за удобно излягане на седалка-кресло.
 
70 000 СА БОЛНИТЕ ОТ ЕПИЛЕПСИЯ У НАС
Голяма част от децата с епилепсия, които живеят извън големите градове, са лишени от достъп до квалифицирана консултация от детски невролог, а стигмата над тях и семействата е сериозно бреме, което допълнително ограничава възможността им да се лекуват и социализират пълноценно. За това алармира на пресконференция днес председателката на Асоциацията на родители на деца с епилепсия (АРДЕ) Веска Събева. По данни на организацията 70% от хората с епилепсия живеят извън големите населени места в България и не разкриват заболяването си, а 23% от родителите у нас предпочитат да пазят в тайна факта, че детето им е с диагностицирана епилепсия.
По приблизителни данни в момента у нас болните от епилепсия са около 70 000, между 28 000 и 29 000 от тях са деца до 18 години.