Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (8 октомври 2014)
 
В ПРЕСАТА: В РУМЪНИЯ ПРОТЕСТИРАТ МЕД. СЕСТРИ
От "Капитал Daily" научаваме, че в съседна Румъния протестират държавни служители, сред които медсестри. "Хиляди заети в публичния сектор протестираха пред сградата на МС в Румъния с искания за по-добър стандарт на живот и по-високи заплати, съобщи Reuters. Над 3000 чиновници, учители, медицински сестри и железничари се събраха в Букурещ въпреки проливния дъжд и надуваха вувузели", пише вестникът. Данните сочат, че през август нетната средна месечна заплата е спаднала с 2.1% до 1683 леи (481 долара), а в секторите на образованието и здравеопазването е достигнала 1460 леи (417 долара), допълва публикацията.
"Кандидати за властта следят напрегнато родилните мъки на новия кабинет. Истерията ще го бъде ли, или не обхвана и тайни избраници на сините, които може да се окажат на "Дондуков" 1." Това четем днес във "Всеки ден".
"Вече се завъртя и името на евентуалния здравен министър - това е маститият генерал Стоян Тонев, който е бивш шеф на ВМА", пише ежедневникът.
"Монитор" предлага интервю с Менда Стоянова - шеф на бюджетната комисия в парламента по време на управлението на ГЕРБ. В коментар за актуализацията на бюджета тя казва: "Много е лесно да кажеш, че не си съгласен да се увеличават разходи за МВР и да се наливат пари в една нереформирана система като здравеопазване. "Трябва да има реформа в сектора и да кажем кои стъпки ще направим там през следващата година. При всички случаи тези стъпки ще бъдат болезнени. Но ако предварително не сме се разбрали, че ще ги подкрепим, нищо няма да постигнем. Това е разковничето", смята тя.
 
МИНИСТЪР НЕНКОВ: БИЗНЕСЪТ НИ ИЗВИВА РЪЦЕТЕ С ВАКСИНИТЕ
Има силен опит за извиване на ръце от страна на бизнеса в случая с ваксините за бебета. Това казва пред Дарик радио служебният здравен министър д-р Мирослав Ненков. "Има опит, вкарана е ваксина в позитивния списък - това е списък от медикаменти, които плаща държавата или Н3ОК с обществени пари. Едната ваксина е вкарана там, как да кажа, на ръба на позволеното. Има натиск от страна на дистрибутора", коментира министърът. Той обаче гарантира, че кризата ще бъде преодоляна и търгът за 2015 г. ще бъде подготвен.
Д-р Ненков прогнозира, че и следващият здравен министър, както множество досегашни, няма да получи необходимата политическа подкрепа за видими реформи в системата.
 
СПЕЦИАЛНОСТ "ОБЩА МЕДИЦИНА" НЕ Е УСЛОВИЕ ЗА ДЖИПИ
Смесването на първичната и специализираната извънболнична помощ ще изисква цялостно преустройство на здравната система, защото в досегашния модел доставчиците на ПИМП - общопрактикуващите лекари, са определени като лекари, които обобщават медицинската информация, посрещат и лекуват огромната част от заболяванията и играят ролята на т.нар. "пазачи на входа". Това се казва в становище на д-р Стойчо Кацаров от името на ЦЗПЗ до Комисията за защита на конкуренцията, в отговор на въпрос как би се отразило на пациентите предоставянето на право на джипитата да учредяват лечебни заведения за СИМП, както и да работят в тях. По отношение на придобиването на специалност по обща медицина д-р Стойчо Кацаров посочва: "В интерес на конкуренцията е придобиването на специалност по обща медицина да не бъде налагано като условие за осъществяване на дейност като общопрактикуващ лекар. Обратното означава силно ограничение на предлагането на този вид медицинска услуга."
 
ДО МАРТ 2015 ТРЯБВА ДА Е ГОТОВ ПЛАНА ЗА ДСГ-ТАТА
Правителството одобри проект на споразумение за изменение на Споразумението за предоставяне на консултантски услуги между Министерството на здравеопазването и Международната банка за възстановяване и развитие, сключено през април т. г., съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет. С документа се променя графикът за изпълнение на три дейности по споразумението, без да се променя предвиденият краен срок на цялостно изпълнение на договореностите. С два месеца - до декември 2014 г., се удължава срокът за представяне на проект на анализ на състоянието, актюерския разходен модел и набора от варианти за реформиране на сегашната система на финансиране на здравеопазването. С по два месеца - до март 2015 г., се удължава срокът за представяне на окончателния план за действие за прилагане на заплащане по диагностично-свързаните групи и доклада с препоръки за реформиране на сектора на лекарствените продукти в България.
 
ФИЛИАЛ НА ИНСТИТУТА ЗА РИСКОВИ ИЗСЛЕДВАНИЯ У НАС?
Повече от 45% от общия дебит на минерални води в Европа се пада на българските извори, но страната ни оползотворява едва 2% от това природно богатство. Тези данни бяха представени пред журналисти във връзка с откриващата се утре в Пампорово Девета световна конференция "Физика, химия и биология на водата". Уникалността на нашите водни ресурси и активната изследователска работа на българските учени са причината за втори път България да бъде избрана за домакин на този международен форум,. Тазгодишното издание привлича над 150 специалисти от цял свят - физици, химици и биохимици, биолози, лекари. По време на срещата с медиите стана ясно, че ръководеният от проф. Джералд Полак Институт за рискови изследвания, създаден с финансовата подкрепа на Фондация "Бил и Мелинда Гейтс", ще продължи да подпомага работата върху перспективни и силно провокативни идеи, от които се очакват важни резултати в различни приложни полета - енергетика, медицина, опазване на околната среда. Водят се и преговори в България да бъде създаден филиал на института.
За участие във форума утре у нас пристига световноизвестният учен и носител на Нобелова награда проф. Люк Монтание, откривател на HIV и СПИН.
 
ХІ НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ ПО КЛИНИЧНА ХЕМАТОЛОГИЯ
ХІ-а Национална конференция по клинична хематология ще се проведе от 9 до 11 октомври в Пловдив. Нейни организатори са Клиниката по клинична хематология на УМБАЛ "Свети Георги" и Българското медицинско сдружение по хематология, съобщи началникът на клиниката проф. Стефан Горанов. Повече от 150 хематолози от страната и 10 техни колеги от Република Македония ще вземат участие в конференцията. Лекторите - доценти и професори, водещи специалисти от университетските клиники по хематология в България и двама гост-лектори от Македония, ще изнесат над 20 обзорни и пленарни доклада в три научни сесии и 4 сателитни симпозиума. Ще бъдат разгледани и дискутирани съвременните терапевтични възможности на клиничната хематология, довели до немислими досега резултати, които промениха изцяло концепцията за повлияването на злокачествените заболявания на кръвта и кръвотворните органи.