Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (7 октомври 2014)
 
В ПРЕСАТА: СЛУЖЕБНИЯТ КАБИНЕТ СДАВА ВЛАСТТА ДО ДЕСЕТ ДНИ
"Сдаваме властта до десет дни. Такава депеша са получили вчера - ден след изборите за нов парламент - в повечето министерства, научи "Стандарт". За това време чиновниците трябва да приключат започнатата работа, дадена им от служебните министри", четем днес в изданието. "По информация на "Стандарт" министър-председателят ще предостави изготвената от служебния кабинет актуализация на бюджета още в първите дни на новия парламент. Това бе и един от приоритетите на министрите, назначени от държавния глава.  "Преса" се спира на Спешната помощ. "По закон в Спешната помощ трябва да работят 7113 души, като незаетите щатове са между 5 и 10%. Лекарите в линейките са 1146, като 2/3 от тях нямат никаква специалност. Това показва справка на здравното министерство, изготвена за "Преса", пише изданието.  "Капитал Daily" пък отчита случващото се на застрахователния пазар. "Пазарът на масови застраховки в България е отбелязал леко увеличение през първите седем месеца на тази година в сравнение със същия период на миналата, показват данни на Комисията за финансов надзор. Увеличението е с 5% и основните причини са леки ръстове при автомобилните застраховки "Гражданска отговорност" и "Автокаско", както и при полици с по-малко премии като "Заболяване", "Помощ при пътуване" и общата "Гражданска отговорност", информира ежедневникът.
 
БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ НА ПРОСТАТА И БЪБРЕЦИ В ТОКУДА
Уролозите на японската болница ще консултират безвъзмездно от 9 до 11 Октомври 2014 г Безплатни урологични прегледи организира МБАЛ "Токуда Болница София", които ще се проведат тази седмица в четвъртък, петък и събота (09 - 11 октомври 2014). Специалистите ще извършват консултации в две направления - на млади хора с установена или съмнения за бъбречно-каменна болест и на мъже над 50 години за установяване на промени или заболявания на простатната жлеза. За прегледите не се изисква направление, но е необходимо предварително записване на тел.: 02/403 4000 или 02/403 4910. Пациентите с установени заболявания трябва да носят със себе си наличната медицинска документация.
 
ФИНАНСИРАНЕТО НЕ Е ОСНОВНИЯТ ПРОБЛЕМ НА СПЕШНАТА ПОМОЩ Проблемите на спешната помощ не са свързани с нейното финансиране, а с това, че тя не е организирана и структурирана правилно. Това каза пред Нова телевизия председателят на Националната асоциация на работещите в спешната  помощ д-р Десислава Кателиева. Тя отбеляза, че ако се постигне политически и експертен консенсус за това как трябва да изглежда системата на спешната медицина у нас, тогава министърът на финансите и Европа ще отпуснат лесно необходимите пари.
 
ПФ ЗАЛАГА НА ХОМЕОПАТИЯТА И БИЛКОЛЕЧЕНИЕТО
Коалицията "Патриотичен фронт" се състои от две партии - Национален фронт за  спасение на България (НФСБ) и ВМРО. От предизборната програма на коалицията става ясно, че оттам искат незабавна демонополизация на НЗОК, като отбелязват, че в Германия, наричана в текста "родината на здравното осигуряване", има над 140 конкуриращи се здравни каси. Обещава се и изравняване на здравните вноски за всички държавни служители с тези на работещите в частния сектор граждани.
Патриотичният фронт смята, че българските пациенти в момента са крепостни селяни на своя лекар и нямат свободата на избор на лечение. В текста е записано следното: "Здравните чиновници изработиха т. нар. медицински стандарти и така централизираха и монополизираха медицинските услуги с безсмислени клинични пътеки". Какво обаче ще направи политическата формация за промяна на това статукво, не става ясно от програмата.
 
8 НА СТО ОТ БВП ЗА ЗДРАВЕ ПРЕДВИЖДА АБВ
АБВ - последната по резултат от изборите партия в 43-ото Народно събрание, успя да прескочи бариерата от 4% благодарение на ниската избирателна активност. Формацията бе създадена от президента на България (2002 г. - 2012 г.) Георги Първанов, първоначално като "граждански проект" в рамките на БСП, а впоследствие - като самостоятелна политическа партия.
Партията на Първанов залага още увеличаване на средствата за здраве до достигането им до 8% от БВП (неясно за какъв период от време).
Програмата на лявата формация предвижда още "съвместно с медицинската и пациентските общности приемане на мерки за спиране източването на НЗОК.
 
БЕЗПЛАТНО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ ЗА ДЕЦА, МАЙКИ, ПЕНСИОНЕРИ
Безплатни лекарства и здравеопазване за децата, майките, пенсионерите и хората с увреждания. Това обещава в своята предизборна програма - една от най-фантастичните - партията на новия политик и бивш телевизионен водещ Николай Бареков "България без цензура". След парламентарните избори тя зае шеста позиция по брой на депутатите в Народното събрание с 5.69% от вота на гласувалите избиратели.
 
МИНИСТЪР НЕНКОВ ИСКА ДА ИМА ДОПЛАЩАНЕ ЗА ЛЕЧЕНИЕТО
Няма нужда от петнайсет здравни каси, а от "затваряне на кранчетата" за източване на НЗОК. Това заявява в интервю за БТА служебният здравен министър д-р Мирослав Ненков. Паралелно с това обаче той коментира: "Не са ни скъпи осигуровките, но всеки, който си ги плаща трябва да знае, че ще получи една минимална база медицинска помощ. Ако иска по-голяма, тогава всеки има свободата да си доплати в брой или да си направи допълнителна здравна застраховка. Когато фондовете започнат да плащат, те сами ще въведат по-сериозен контрол върху харчовете." Столичната спешна помощ той коментира така: "Вероятно ще има освободени или съкратени хора. Ще бъдат освободени длъжности, заемани от пенсионери. От думите на д-р Ненков става ясно, че той е за включването на парамедици в спешните екипи. Личният му принос към идеята е такъв: "Една от идеята ми е парамедиците да преминат специализирано обучение за общуване с пациенти. Това не се учи никъде и никога в България. Ще се опитам нещо подобно да започна в моя мандат."