Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (6 октомври 2014)
 
ПРИСЪДИХА НОБЕЛОВАТА НАГРАДА ЗА МЕДИЦИНА ЗА 2014
Нобеловата награда за медицина за 2014 г. се присъжда на норвежката семейна двойка Мей-Брит и Едвард Мозер и на Джон О`Кийф, който е с британско и американско гражданство, съобщиха днес от Нобеловия комитет. Наградата тримата учени получават за откриването на т.нар. "вътрешен GPS" на мозъка - клетки, създаващи позициониращата му система. Откритието им може да помогне да се разбере механизмът, който стои зад загубата на усета за пространство, поразяващ хората с болестта на Алцхаймер, отбелязват от Нобеловия комитет. Церемонията по връчването на отличията ще се състои на 10-ти декември. Тримата учени ще си поделят парична награда от 8 млн. шведски крони.
 
ГЕРБ ОТНОВО ЩЕ ВЪВЕЖДАТ ДСГ
В управленската си програма ГЕРБ залага шест здравни приоритета: Утвърждаване и разширяване на профилактиката като основна грижа за здравето; Стабилизирана финансово-здравна система; Информационно-комуникационните технологии - ключ към по-ефективна и контролирана здравна система; Преодоляване на регионалните дисбаланси и нарушеното функционално взаимодействие между нивата на медицинска помощ; Лечебните заведения - по ефективни и по достъпни; Решаване на проблема с кадровото обезпечаване. Профилактиката партията ще подобрява, като приучва отрано хората към здравословен начин на живот, въведе допълнителни скрининги и разшири ваксиналните програми. Освен това ГЕРБ смята да приложи "активни мерки за преодоляване на демографската криза", както и да увеличи средствата "за укрепване на репродуктивното здраве". Сред намеренията на партията е още разширяването на мрежата на здравните медиатори, както и осъществяването на по-добър контрол върху разпространението на хроничните болести. Стабилизирането на финансово-здравната система за ГЕРБ се изразява в мерки, свързани с повишаване събираемостта на здравните вноски, подготовка за плащане по ДСГ и въвеждане на единни стандарти за управление на "публичните" лечебни заведения.  В частта Е-здравеопазване партията възнамерява да създаде интегрирана информационна система, свързваща в реално време информационните системи на МЗ, НЗОК, НОИ, НАП и доставчиците на здравни услуги, както и да въведе е-здравна карта за достъп до системата и контрол в реално време на потреблението на даден вид медицинска услуга. Същото възнамеряваше и преди първия си управленски мандат. За изпълняване на приоритета си Преодоляване на регионалните дисбаланси и нарушеното функционално взаимодействие между нивата на медицинска помощ ГЕРБ ще работят за задължителна здравна карта. Предвиждат още осигуряване на повече средства и кадри за Спешната помощ, включване на парамедици в екипите и др.
 
НЗОК ДА ПЛАЩА РОБОТИЗИРАНИ ИНТЕРВЕНЦИИ
Роботизираните операции в урологията и общата хирургия трябва да бъдат включени в списъка на дейностите, за които НЗОК заплаща, тъй като тази хирургия категорично е доказала своите медицински и икономически предимства. За това призоваха проф. Григор Горчев, проф. Славчо Томов и проф. Тома Пожарлиев на пресконференция по повод провелия се в столицата Трети международен конгрес по роботизирана хирургия  на Асоциацията по роботизирана хирургия за Югоизточна Европа (SEERSS) под патронажа на МУ - Плевен. Zdrave.net припомня, че когато през 2008 г. у нас стартира проектът за роботизирана хирургия, България бе лидер в Югоизточна Европа с една роботизирана система. Днес, 6 години по-късно у нас работят 3 системи - 2 в Плевен и 1 в София. В същото време, през 2008 г.  Румъния  разполагаше също с 1 робот, а Гърция, Турция и Кипър нямаха изобщо такива системи. В момента, по думите на проф. Горчев, в Румъния роботизираните системи са 8, в Гърция - 14, в Турция - 16.
 
И ПАЦИЕНТИ ЗАСТАНАХА ЗАД НОВИЯ ДИРЕКТОР НА ИАЛ
След безпрецедентната подкрепа, която получи директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата доц. Асена Стоименова от целия фармацевтичен сектор, сега зад нея застават и пациенти. "От името на Пациентски организации "Заедно с теб" заявяваме, че подкрепяме доц. Асена Стоименова, в качеството й на изпълнителен директор и водещ фармацевтичен експерт." Това се казва в становище на пациентски организации "Заедно с теб", Асоциация за репродуктивно здраве, бременност и грижи за децата "Усмихни се", Алианс на трансплантираните и оперираните АТО "Бъдеще за всички" и Асоциация на пациентите със сърдечносъдови заболявания, изпратено до медиите
 
В ПЕЧАТА: ДЕЛО В КС ОТЛЕЖАВА С МЕСЕЦИ
Четири дела от месеци чакат решение в Конституционния съд, пише в днешния си брой "Сега". "Най-старото от нерешените дела е срещу текст от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. То е заведено от група депутати от ГЕРБ с аргумент, че въпросната разпоредба ограничава режима на износ на лекарствени продукти, включително и за страни от Европейския съюз", припомня ежедневникът. "Според ГЕРБ този текст от закона освен че задължава търговците на едро да уведомяват Изпълнителната агенция по лекарствата за планиран паралелен износ за ЕС, поставя и условия изпълнителният директор на агенцията да им разреши или да им откаже. Атакуваният текст според ГЕРБ противоречи на гарантираното от конституцията равенство в правните условия за стопанска дейност.
"Дума" информира, че лекарствата без рецепта ще поскъпнат с до 4 на сто, като цитира председателя на Българския фармацевтичен съюз проф. Илко Гетов.
"Капитал Daily" пък информира, че Facebook подготвя онлайн здравни услуги. "Според информация на агенция Reuters социалната мрежа е в процес на разработка на няколко онлайн здравни услуги. Първата цели създаване на онлайн общества, в които да се събират потребители на Facebook, които страдат от различни заболявания. Те ще могат да търсят съвети и подкрепа, да създават нови контакти. Друг екип пък разработва приложения за "превантивна грижа за здравето", които да следят здравните показатели на потребителите и да им дават съвети как да подобрят състоянието си", пише ежедневникът.