Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (3 октомври 2014)
 
В ПРЕСАТА: ДЕМОНОПОЛИЗАЦИЯ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
Сходни здравни програми на партиите вижда "Капитал Daily". Ежедневникът публикува обширен материал, в който разглежда предложенията на политиците за здравния сектор. Партиите предлагат първо да увеличат вноските на държавата за осигурените от нея 4.5 млн. души, а след това да демонополизират здравната каса и да допуснат частните фондове до вноските за здраве, пише ежедневникът. Политиците единодушно предлагат въвеждането на електронно здравеопазване и електронни здравни карти, с които да се контролира лично изразходването на здравните вноски.
"Телеграф" и "Монитор" се спират на проблемите на димитровградската болница, което е пред фалит. Извън борчовете към доставчиците на лекарства лечебното заведение дължи над половин милион на държавната хазна заради неплатени данъци и осигуровки. Повече от година на лекарите и сестрите не са внасяни осигуровки. Налице са и забавяния на заплатата", пише още "Монитор". "Вчера нервите на персонала на заведението не издържаха и те спонтанно излязоха на протест пред сградата на болницата.", допълва ежедневникът.
 
ПРОФ. ЧИРКОВ И ПРОФ. ГУДЕВ С ПОЧЕТЕН ЗНАК НА КАРДИОЛОГИЧНОТО ДРУЖЕСТВО
Традиционното обявяване на носителите на Почетния знак на Дружеството на кардиолозите в България беляза снощи старта на 14-тия национален кардиологичен конгрес. С отличието тази година са удостоени проф. Александър Чирков и проф. Асен Гудев. Форумът събира за три дни в курортния комплекс "Златни пясъци" рекорден брой участници - над 1300 медици от страната и чужбина.
Очаква се в края на конгреса да бъде избрано новото ръководство на ДКБ за мандат 2016-2018 г.
 
БЛС ЗА ЗДРАВНИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ ПРОГРАМИ:
Твърде малко от партиите са включили в програмите си възстановяването на общественото начало и независимостта на НЗОК. Даже напротив: има предложения за повече държавна намеса. Това отбелязват от Българския лекарски съюз в сравнение на плановете на политиците в здравната сфера. Друга от критиките на съсловната организация е, че единици от формациите поемат ангажимент държавата да заплаща пълния размер на здравната вноска за осигуряваните от нея групи от населението. От там отчитат още, че почти във всички програми акцент е поставен върху специализациите, спешната помощ, информационната система и промените в здравноосигурителния модел (пълна или частична демонополизация на НЗОК).
 
ТРИ НОВИ ТРАНСПЛАНТАЦИИ ВЪВ ВМА И "АЛЕКСАНДРОВСКА"
Три нови трансплантации са извършени в "Александровска" болница и Военномедицинска академия. Това съобщиха от двете лечебни заведения. В "Александровска" са направени две бъбречни трансплантации, а във ВМА - чернодробна. Донорът е 47-годишен мъж от София, изпаднал в мозъчна смърт.
Ръководствата на двете болници и екипите, извършили трансплантациите, изказват искрени съболезнования и благодарност към близките на донора за високохуманния жест.