Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (2 октомври 2014)
 
ПРИВАТИЗАЦИЯ НА ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ ИСКА Д-Р БОЛТАДЖИЕВ
Новите управляващи трябва да разрешат приватизацията на лечебните заведения. Това каза пред Zdrave.net директорът на частната болница "Св. Богородица" д-р Николай Болтаджиев, запитан какви са очакванията му за реформи в здравеопазването след парламентарните избори. Той заяви, че политиците трябва да намерят начин да съберат парите от здравните вноски на неосигурените граждани, а държавата трябва да започне да внася пълната вноска за гражданите, които трябва да осигурява. Според него, едва след като това бъде направено и ако отново се окаже, че парите не стигат, може да се помисли дали здравната вноска трябва да бъде увеличена и дали да бъде въведено доплащането. Д-р Болтаджиев добави, че официалното въвеждане на доплащането би стимулирало доброволното здравно осигуряване.
 
НУЖНИ СА ПРОМЕНИ В РАБОТАТА НА НЗОК
Едно от нещата, които трябва да се случат в най-кратко време е промяната на няколко наредби. Това каза пред Zdrave.net управителят на НЗОК д-р Румяна Тодорова, запитана какви са очакванията й за промени в здравеопазването след парламентарните избори. Според нея са необходими промени в Наредба 40 за определяне на основния пакет от здравни дейности, гарантиран от бюджета на касата, в Наредба 39 за профилактичните прегледи и диспансеризацията и в Наредба 38 за заболяванията, за чието домашно лечение НЗОК заплаща лекарства, медицински изделия и диетични храни. Тя обаче уточни, че наредби 39 и 40 не могат да бъдат оправени, ако не се преразгледат медицинските стандарти.
Д-р Тодорова каза още, че е необходимо да има ясна приходна част на бюджета на НЗОК. Тя заяви, че в момента специалисти на Световната банка правят одит на финансовото състояние на касата и електронната й система. Експертите питат каква грижа получават отделните групи граждани, които държавата осигурява и какъв процент от парите, които се дават за тях, стигат за услугите, които те получават. "Не можем да кажем. Трябва да е ясно колко пари влизат в системата по категории", каза тя. Д-р Тодорова заяви, че отговор на тези въпроси трябва да даде Националната агенция за приходите. Тя добави, че откакто работи в НЗОК, държавата все дава по 940 млн. лв., а само през 2014 г.  - 970 млн. лв.
 
НЕ РЕИМБУРСИРАТ ЛЕЧЕНИЕТО НА БОЛНИ ОТ ХИПЕРХОЛЕСТЕРОЛЕМИЯ
При сега действащата нормативна уредба у нас НЗОК не реимбурсира лечението на пациенти с фамилна хиперхолестеролемия преди появата на сърдечносъдов инцидент или усложнение. Този подход е крайно неправилен, защото на практика извежда цели рискови групи извън обсега на адкватната превенция. За това алармираха кардиологът доц. Арман Постаджиян и ендокринологът доц. Пламен Попиванов на пресконференция преди откриването на 14-тия национален конгрес по кардиология в курортния комплекс "Златни пясъци". Специалистите подчертаха, че този подход е абсолютно неприемлив както от медицинска, така и от финансова гледна точка, защото средствата, които обществото ще бъде принудено да предостави по-късно за лечение на увредени пациенти и съпътстващите социални разходи ще бъдат в пъти по-високи.
 
ПОВЕЧЕ ОТ 7,5 ХИЛ. ДУШИ ПРОВЕРИХА ХИВ СТАТУСА СИ
7 670 души са консултирани и изследвани за ХИВ по време на лятната кампания за доброволно, анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН, съобщават от здравното министерство. В инициативата са участвали 28-те Регионални здравни инспекции, 19-те Кабинета за анонимно и безплатно консултиране и изследване за СПИН (КАБКИС), 17-те мобилни медицински кабинети и неправителствени организации, изпълняващи здравно-превантивни дейности сред уязвими групи. Основно са се изследвали хора на възраст между 25-39 години. Съотношението по пол показва, че мъжете, изследвани за ХИВ през лятната кампания, са 47% срещу 53% жени.
 
КОНКУРСЪТ "ПРОЕКТЪТ НА НАШИЯ КЛАС - ЗА ЖИВОТ БЕЗ ТЮТЮН"
През учебната 2014/2015 г. за седма поредна година ученици от 1 до 12-ти клас отново ще могат да участват в Националния ученически конкурс "Проектът на нашия клас - за живот без тютюн". До този момент в конкурса са участвали над 17 800 ученика от 630 паралелки от 1 до 12 клас от цялата страна, които подкрепиха здравословния начин на живот без зависимост от тютюневите изделия.
Конкурсът ще протече в две фази. През първата фаза (1 октомври - 15 ноември 2014 г.) участниците трябва да изготвят и да изпратят в МЗ своите проекти в следните области - превенция на тютюнопушене, отказване от тютюнопушене, превенция на пасивно тютюнопушене. Всеки участник може да представи проекти както в една от изброените области, така и във всички от тях. През втората фаза на конкурса, (20 ноември - 30 април 2015 г.), ще стартира реализацията на проектите и тяхното отчитане. Всеки кандидат задължително трябва да участва и в двете фази на конкурса.
 
В  ПРЕСАТА: КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ ВЪВ ФАРМАЦЕВТИЧНИЯ БИЗНЕС
"Капитал Daily" се спира на случващото се в агенцията по лекарствата. "Техник, управител на магазин, касиер в аптека и всякакви разнородни "професионалисти" и роднини са давали лицензи на аптеките и са контролирали през последните години кой какви лекарства продава в тях и на едро в складовете за медикаменти. Тези експерти са бивши служители на собственика на търговеца на едро "Фармнет" и на най-голямата верига аптеки в България - варненския бизнесмен Веселин Марешки.
Това става ясно от одитни доклади на Инспектората на здравното министерство от последните години, с които "Капитал" разполага", пише изданието. "Те са и оказвали натиск върху конкурентите на Марешки или са принуждавали аптеките да пазаруват от неговия склад, става ясно от одитните доклади", допълва пулбикацията. И още: "Според одитния доклад единият от предишните изп. директори на агенцията - д-р Евелин Благоев, е притежавал фирма за търговия на дребно с фармацевтични стоки, но не е подал декларация за конфликт на интереси. Заради това е подаден сигнал до Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси." Ежедневникът продължава: "Макар в доклада да не се споменава, по информация на "Капитал" лелята на Веселин Марешки - Албена Найденова, която е била упълномощена да представлява компанията пред институциите, също е била назначена в лекарствената агенция - първо като отговорник за медицинските изделия, а след това като инспектор по лекарствата.