Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (30 септември 2014)
 
НОВИЯТ ДИРЕКТОР НА ИАЛ ОТКРИЛ СТРАННИ ДОГОВОРИ
Нарушения в работата на дирекция "Контрол на лекарствените продукти" в ИАЛ са една от основните причини настоящият директор на лекарствената агенция доц. Асена Стоименова да подаде сигнал в прокуратурата. Това стана ясно от нейните думи пред журналисти днес. Тя разказа, че едно от нарушенията, с които се е сблъскала, е липсата на конкретна информация в плана на проведените инспекции за надзор на пазара. Доц. Стоименова заяви, че в него е бил отбелязан само броят на извършените проверки, но не и на какви или на колко обекта са направени. Според нея, ако например за един месец инспекторите са правили 40 проверки, не става ясно дали са проврени само две аптеки по 20 пъти или 40 по веднъж. Липсва и яснота дали проверените обекти са аптеки или търговци на едро. "Започнаха да ми се поднасят и административно-наказателни постановления без необходимото становище, без констативните протоколи, без възражения. Всичко това ме накара да се задълбоча в детайли в тези процеси. Установих по досиетата на тези служители, че те са били свързани с определени структури", каза доц. Стоименова. Тя също така добави, че според проверки на МЗ много от служителите в тази дирекция са назначавани в нарушение на Закона за държавния служител и че не отговарят на изискванията. Агенцията е сключвала странни договори с няколко изпълнители. Такъв например е договорът за наем на помещение за архив. Доц. Стоименова отбеляза, че когато е посетила въпросното място, се е оказало, че архив няма. ИАЛ също така е сключила и договор с юридическа фирма, въпреки, че разполага с дирекция за правно и нормативно осигуряване.
 
ЦЗПЗ ИЗГРАДИ НАЦИОНАЛНА СИСТЕМА ЗА ВЪНШНА ОЦЕНКА
ЦЗПЗ изгради Национална система за външна оценка на качеството на клиничните лаборатории (НСВОК). Системата е разработена при спазване на всички изисквания на ISO 13528:2005(Е), Медицинския стандарт по клинична лаборатория и Българския държавен стандарт, а статистическата обработка на данните се извършва на основата на ISO 13528:2005(E) - Annex C (Robust analysis), съобщават от Центъра. Системата предлага модерен и много функционален дизайн за работа, достъпен и от мобилни устройства - таблети и смартфони (responsive design), позволяваща принтиране от самия екран, информират още от неправителствената организация.
 
"НСВОК е създадена не да санкционира, а да подпомогне лекарите и лаборантите в усилията им за постигане на високо качество на изследванията", отбелязват от ЦЗПЗ и обясняват: "Затова предлагаме и изцяло нов модел на организация:
 
НЯМА ПРОБЛЕМ ДЖИПИТАТА ДА ОТЧИТАТ В НЗОК ИМУНИЗАЦИИТЕ Няма проблем общопрактикуващите лекари да отчитат чрез информационната система на НЗОК извършените имунизации, въпреки промяната в сроковете за извършване на задължителни имунизации при децата. Това съобщават от пресцентъра на здравната каса. С писма от 7 август и от 3 септември 2014 г. директорите на РЗОК са били уведомени от управителя на НЗОК за промените на Наредбата. Към писмата е било приложено писмо на главния държавен здравен инспектор и заповед на министъра на здравеопазването, уточняват от там. Измененията на Имунизационния календар на Република България, свързани с промяната в сроковете за извършване на задължителни имунизации, са съобразени с отчитането и заплащането на извършените задължителни имунизации по договор с НЗОК.
 
В ПРЕСАТА: МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР НА МОРЕТО РЕКЕТИРА ЧУЖДЕНЦИ
"Надбавките за деца се дават само срещу представена бележка за извършена имунизация", припомня днес "Сега".  "Липсата на ваксина води и до намаляване на социалните им помощи, ако получават такива. Въпреки че в момента няма ваксини по независещи от родителите причини, няма инициирани промени в нормативната уредба, за да се направи компромис, установи проверка на "Сега", пише изданието.
По данни на вестника, през август 83 деца не са получили детски заради непредставена бележка за имунизация от личния лекар. "Труд" информира за друг проблем: "Пациентите, които се нуждаят от кръвопреливане, са подложени на дискриминация, твърди жена от Велико Търново, която е внесла жалбата си в ресорната комисия. За пример жалбоподателката дава вече починалата си сестра, болна от рак, за която семейството било принудено да плаща банки от по 250 мл кръв на цена 250-300 лв., и то няколко пъти", пише вестникът и цитира становището на здравното министерство: "Възможно е понякога да има забавяне и отлагане на планирана операция заради временен недостиг на кръв, но за нея не се искат пари." "Стандарт" съобщава за лечебно заведение на Черноморието ни, което рекетира чужденци. Публикацията разказва за руски граждани, чието 2-годишно дете се разболява. "Викат линейка, която около 16 ч ги закарва в Медицинския център "Евромедикъл" във варненския квартал "Виница". Състоянието на Володя видимо се влошава, трябва да бъдат предприети действия против интоксикацията му. Медсестра прави опит да вземе кръв от малкия. В това време лекарката Валентина Шивачева, която преглежда детето, започва да обсъжда финансовата част на нещата. Хлистов заявява, че има медицинска застраховка, като посочва и номера на полицата. Лекарката обаче е категорична, че трябва да се плати в брой, а ден престой на детето ще струва 5000 лв. Така за три дни тя поискала 15 бона", пише вестникът. Тъй като обаче мъжът нямало как да изтегли подобна сума в брой, лечебното заведение изгонило семейството с болното дете. Момчето е прието в местната "Св. Анна", лекувано е, за лечението му е платено (309 лв.) и е издадена фактура, става ясно още от публикацията.
 
Д-Р НЕНКОВ: ГРИЖА  ЗА ФИНАНСИРАНЕ НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
Промяна във финансирането на здравната система трябва да бъде първата стъпка, която политиците трябва да предприемат след изборите. Това каза за Zdrave.net министърът на здравеопазването от служебното правителство д-р Мирослав Ненков, запитан какви са очакванията му за промени в сектора след парламентарния вот на 5 октомври. Според него тази стъпка е бърза и лесна, и ще даде положителни резултати веднага.
 
 
КТ "ПОДКРЕПА" ПРЕДЛАГА ОБОСОБЕНИ ФОНДОВЕ В НЗОК
В рамките на НЗОК трябва да се създадат два обособени фонда - единият да бъде за здравно осигуряване, а  другият - за здравно подпомагане. Такъв вариант за реформа на здравноосигурителния модел предложи експертът на КТ "Подкрепа", бивш директор на НОИ и съветник на президента Георги Първанов Николай Николов по време на форум в БАН, посветен на националните цели и приоритетите в здравеопазването. Той обясни, че във фонд здравно осигуряване ще постъпват задължителните здравноосигурителни вноски на получаващите доходи от труд и средствата в него ще се използват за заплащане на определен пакет медицински услуги само за осигурените лица. Във фонд здравно подпомагане ще постъпват средствата от бюджета, предназначени за заплащане на медицинските услуги на хората, осигурявани от държавата. Същевременно гражданите ще могат да се осигуряват доброволно в здравно-застрахователни дружества. Николов предложи и втори вариант за промяна на модела. При него вместо два фонда в НЗОК, трябва да се създаде Изпълнителна агенция по здравно подпомагане извън здравната каса.