Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (29 септември 2014)
 
ПОВЕЧЕ КАСИ, Е-КАРТА И ДР. ОБЕЩАВАТ ПОЛИТИЦИ
НЗОК не трябва да бъде монополист, промени са нужни и в Спешната помощ, и в лекарствената политика. Това заяви по време на предизборен дебат за здравеопазването в ТВ7 акад. Надка Бояджиева от "Патриотичен фронт".
Според доц. Димитър Шишков от Реформаторския блок първото, което трябва да се направи, е въвеждането на "електронния здравен паспорт", а второто - реалното въвеждане на здравната карта. РБ подкрепя идеята един лекар - един договор с НЗОК. За АБВ на първо място стои остойностяването на медицинските услуги, стана ясно от думите на доц. Стайко Спиридонов, а д-р Илко Семерджиев от "Десните" посочи, че това, което може да се направи в спешен порядък, е подобряване събираемостта на здравните вноски.
 
МЗ СЕ НУЖДАЕ ОТ ОЩЕ 40 МЛН. ЛВ.
Министерството на здравеопазването се нуждае допълнително от 40 млн. лв. до края на годината. Това каза в предаването "120 минути" на bTV министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков. Той отбеляза, че финансовото министерство ще включи тази сума в новата актуализация на бюджета, която трябва да бъде гласувана след сформирането на следващото Народно събрание. Министърът напомни, че МЗ трябва да субсидира лечебни заведения и изцяло издържа психиатричните болници, спешната помощ, районните здравни инспекции, кръвните центрове и др. По думите му, парите, които са останали в бюджета на министерството към днешна дата няма да стигнат за тази издръжка.
 
В ПРЕСАТА: Д-Р НЕНКОВ ЩЕ ОСТАНЕ ЗДРАВЕН МИНИСТЪР
"Някои от министрите в служебния кабинет "Близнашки" може и да запазят постовете си, ако ГЕРБ съставя правителство след изборите на 5 октомври, твърдят близки до временното управление." Това четем днес в "Труд", според който за здравен министър в бъдещо редовно правителство се спряга заемащият в момента поста д-р Мирослав Ненков. "Аргументите в негова полза били, че той е изключително честен човек, което не би му позволило да се забърка в скандални промени. Ако той приключи двумесечния мандат, без да допусне грешка, много вероятно е да остане министър, коментираха ГЕРБ-ери. Зад д-р Ненков стоят и едни от най-влиятелните лекари мениджъри", пише изданието.
Ген. Стоян Тонев пък се коментирал не за министър, а за бъдещ председател на здравната комисия.
Не е далеч моментът, в който болните деца ще бъдат гледани предимно от политици, но не и от лекари. Или поне такъв извод можем да направим от публикация на "Монитор". "Всеки трети студент по медицина иска да специализира в чужбина, та дори у нас да се отпуснат повече бройки държавна поръчка, за които не се плаща. Това прави 30 на сто от бъдещите ни лекари, показва проучване на Медицинския университет в София, съобщи заместник-ректорът по учебната дейност проф. Каролина Любомирова.
 
Младите не се блазнят да останат у нас дори за по-високи заплати и дори назначаване на редовни щатове в болниците, докато специализират, а не само на специализантски договори. В чужбина ги привлича възможността да работят с медицинска техника от висок клас и да са в крак с научните достижения още с въвеждането им", пише изданието.
 
ФАРМАОРГАНИЗАЦИИ СЕ ВЪЗПРОТИВИХА НА РЕШЕНИЕ НА ЕК
Двадесет и три европейски организации в сферата на фармацията и здравеопазването изпратиха писмо до новия председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер с призив медицинските продукти и здравните технологии да останат в ресора на Комисаря по здравеопазване. Недоволството е продиктувано от решение на Европейската комисия, според което те вече ще бъдат в компетенциите на Комисаря за вътрешния пазар и промишлеността. Сред инициаторите на искането е и Българският фармацевтичен съюз, като пълноправен член на Фармацевтичната група на Европейския съюз. Българските фармацевти заявяват твърдата си подкрепа към европейските си колеги. Според тях основният двигател на европейските политики в сферата на фармацията и здравните технологии трябва да бъдат здравето и безопасността на пациентите, а ангажиментът на Комисаря по промишлеността и вътрешния пазар е да насърчава конкурентоспособността на европейската икономика.