Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (26 септември 2014)
 
БАВЯТ ПАРИТЕ НА ДЖИПИТАТА ОТ ПОТРЕБИТЕЛСКИТЕ ТАКСИ
За пореден път е налице забавяне в изплащането на разликите в "потребителските такси" за пенсионерите с повече от двадесет дни спрямо законово определения срок. За това алармират от сдружението на джипитата в писмо до здравния министър,  управителят на НЗОК, председателя на надзора на касата и медиите. Средствата трябва да бъдат изплатени от районните каси след трансфер от МЗ към НЗОК. Към днешна дата не са изплатени дължимите суми за месец юли, а са отчетени и фактурирани и тези за месец август, уточняват от НСОПЛБ и настояват плащанията да се извършат до края на месец септември.
 
СЪБИРАТ КНИЖКИ ЗА ДЕЦАТА ОТ СТОЛИЧНИТЕ БОЛНИЦИ
На 27 и 28 септември 2014 г., събота и неделя, от 10 до 22 часа на специално обозначен кът на ниво -1 в Сердика Център София (бул. "Ситняково" 48) ще се проведе благотворителна кампания за събиране на детски книжки в полза на хоспитализираните в столични болници деца. Първа в каузата ще се включи Мис България 2007 Юлия Юревич, която ще подари любима приказка от своето детство. По време на събитието аниматори ще забавляват малчуганите, дошли със своите родители да дарят лично книжка.  Благотворителната инициатива е под надслов "ДАРИ КНИЖКА! ЗАРАДВАЙ БОЛНО ДЕТЕ!" и е част от дейностите в рамките на Националната инициатива за подобряване на болничния престой на децата в страната с помощта на специално обучени аниматори и мобилни библиотеки - "Приказки без край". Тя е продължение на проведената през месец юли дарителска акция във Варна. Инициативата предизвика огромен интерес сред гостите и жителите на морската столица, като само за два дни бяха дарени над 700 книжки.
Събраното дарение ще бъде връчено на детските клиники на УМБАЛ "Александровска" и столичните общински лечебни заведения по време на специално събитие в университетската болница на 01 октомври 2014 г.

В ПРЕСАТА: КОЛКО ЛЕКАРСТВА ПИЯТ БЪЛГАРИТЕ?
"Средно по три лекарства пие всеки хронично болен българин у дома си, ако ползва услугите на здравната каса. Това показват анализите на фонда през тази година", информира днес "Стандарт" и пояснява: "За първите осем месеца на годината 1.4 млн. българи пият медикаменти в домовете си, които плаща напълно или частично касата. През същия период от време обаче са им били изписани 3,3 млн. рецепти за различни заболявания, които фондът покрива напълно или частично. На практика това означава, че средно всеки пациент приема хапчета за около три заболявания." Ежедневникът отбелязва, че през миналата година българите са пили по-малко лекарства. "Тогава общо 1.5 млн. българи са получавали медикаменти от касата, а общият брой на пациентите, които са искали хапчета за различни заболявания с рецепти, е бил 3.3 млн. Тоест съотношението е било по-скоро 1:2", изчислява вестникът и допълва: "Средният разход на един болен за медикаменти за домашно лечение на касата също расте. През 2012 г. то е било 340 лв., през 2013 - 354 лв., а сега - 393 лв. Затова и общият разход през 2014 се очаква да стигне 588 млн. лв., което е с около 90 млн. лв. над плануваното."
 
Почти всички печатни издания днес се спират на продължаващия проблем с ваксината за бебета. "Кризата се дължи на прехвърлянето на ваксините от здравното министерство към здравната каса и връщането им след това - така министерството не е имало възможност да сключи дългосрочни договори за доставка, обясни здравният министър д-р Мирослав Ненков. Заради липсата на 5-валентна ваксина имунизационният календар е бил променен, за да се използва 6-валентна. Фирмата, която спечелила търга, обаче можела да достави препарат, който не фигурира в Позитивния лекарствен списък", пише "24 часа" и добавя: "МЗ се заело да реши проблема, но докато това стане, личните лекари трябва да използват последните количества 5-валентна ваксина и 4-валентна плюс още една моновалентна. След нова промяна на имунизационния календар ще вписват само заболяването, срещу което се прави имунизацията, но не вида на препарата."