Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (25 септември 2014)
 
НЗОК ПОИСКА АКТУАЛИЗАЦИЯ НА БЮДЖЕТА СИ СЪС 100 МЛН. ЛВ.
Надзорният съвет на НЗОК одобри искане за актуализация на бюджета на НЗОК за 2014 със 100 млн. лв. Председателят на надзора и зам.- финансов министър Кирил Ананиев заяви пред журналисти, че парите няма да бъдат дадени от държавния бюджет. Това са средства събрани в банкова сметка на здравната каса и налични още към 31 декември 2013 г. Ананиев каза, че парите са от неизразходвани приходи на НЗОК за 2013 г. От касата обясниха, че това са средства от трансфери на Министерството на здравеопазването, от надсъбрани здравни вноски, санкции и др.
 
ИСКАНЕТО ЗА МОРАТОРИУМ НА ЛЕКАРСТВАТА
Налагането на мораториум за включването на нови лекарства в позитивния списък през 2015 г.  е предложение на дирекция на НЗОК. Това каза председателят на Надзорния съвет на НЗОК и зам.- министър на финансите Кирил Ананиев. Предложението бе разглеждано на днешното заседание на надзора. Ананиев заяви, че се злоупотребява с тази информацията, защото НЗОК не може да прави никакъв мораториум, защото това е работа на Народното събрание. "Това е становище на една от дирекциите като възможна мярка, когато някаква дейност се намира в кризисна ситуация", каза той, като добави, че въпросната точка не е гласувана от надзора.  Предложението за налагане на мораториум предизвика гнева на пациентите. Председателят на Националната пациентска организация д-р Стаминир Хасърджиев каза, че не включването на нови лекарства за срок от една година би застрашило живота на много хора.
 
НАД 30% ОТ  МУ - СОФИЯ ИСКАТ ДА СПЕЦИАЛИЗИРАТ В ЧУЖБИНА
Най-желаните специалности от студентите в Медицинския университет в София са акушергинекологията, гастроентерологията, ендокринологията и вече има повече желаещи за дефицитната специалност анестезиология. По-малко са кандидатите да специализират виросулогия, клинична токсикология, патология, посочи заместник-ректорът по Учебната дейност проф. Каролина Любомирова пред БНР. Трябва да се увеличи броят на специализациите по държавна поръчка, посочи още тя.
1433 студенти редовна медицина са приети тази учебна година в Медицинския университет. 180 души са приети държавна поръчка медицина, 140 - дентална медицина и 120 фармация. Над 30% от завършващите имат желание да специализират в чужбина, допълни проф. Любомирова.
 
В ПРЕСАТА: НАП ЩЕ СЪБЕРЕ 70 МЛН. ЛВ. ПОВЕЧЕ ОТ ОСИГУРОВКИ
Националната агенция за приходите ще преизпълни плана за приходите от здравни вноски със 70 млн. лв. тази година. Това съобщава в днешния си брой в. "Телеграф". Повечето от днешните вестници отразяват решението на правителството от вчера да даде допълнителни 11 млн. лв. на Министерството на здравеопазването. Междувременно здравният министър д-р Мирослав Ненков попари надеждите за увеличаване на заплатите на работещите в спешната помощ, пише в. "Новинар".