Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (24 септември 2014)
 
КАКВО ОБЕЩАВАТ ПРЕДИЗБОРНО ПАРТИИТЕ?
Една от задачите, които сме си поставили е лекарите да не плащат данъци. Това каза кандидатът за депутат от ГЕРБ проф. Стоян Тонев по време на конференция за иновации и добри практики в здравния сектор, организирана от в. "Капитал". Предизборната програма на ГЕРБ бе резюмирана от кандидатът за депутат и бивш министър на здравеопазването в кабинета "Борисов" Десислава Атанасова. Тя заяви, че на първо място в управленската програма на партията стои профилактиката. ГЕРБ смятат да решат  проблема със събираемостта на вноските, като приложат законодателни и контролно мерки. Предвижда се и премахването на клиничните пътеки в болничната помощ и въвеждането на диагностично-свързаните групи. Защо само лекарите да не плащат данъци, а не и медицинските сестри, а какво остава за санитарите? Така кандидатът за депутат от Реформаторския блок д-р Петър Москов, коментира идеята на ГЕРБ.
Болниците трябва да дават кредити на лекарите, а държавата трябва да осигури детски градини и работа за член на тяхното семейство. Това каза кандидатът за депутат от коалиция "БСП - лява България" д-р Емил Райнов.. По думите му се планира да се премахнат делегираните бюджети и това ще стане по естествен път, след като бъде завършена интегрираната информационна система. Д-р Райнов каза, че е дошъл моментът за цялостна промяна на модела на здравеопазване. Той отбеляза, че не бива да се бърза с въвеждането на частните фондове в осигурителния модел. По думите му, случката с фалита на КТБ е показала ясно какво може да се случи с вноските на хората в частните фондове.
Размерът на здравната вноска не трябва да бъде променян . Това каза кандидатът за депутат от Реформаторския блок д-р Петър Москов.  Той заяви, че здравноосигурителният модел трябва да бъде реформиран, като бъдат създадени два стълба. Според него при първия трябва задължително да се промени както структурата, така и функцията на НЗОК. Тя трябва да покрива определен базов пакет и да се превърне в активен купувач на здравни. По отношение на втория стълб, той трябва да на първо време да покрива дейности, който не се заплащат от НЗОК, а след това частните фондове да започнат да се конкурират с касата.
 
СМЕНИ В ОБЩЕСТВЕНИЯ СЪВЕТ КЪМ ФОНДА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ДЕЦА
Правителството направи промени в състава на Обществения съвет към центъра "Фонд за лечение на деца".. Целта е да се подобри функционирането на Съвета и да се осигурят условия за ползването на достъпна медицинска помощ за най-малките пациенти. На мястото на досегашните членове на Обществения съвет - Владимир Пилософ, Борислав Владимиров, Стелиана Кюркчиева, Ирина Ковачева и Мая Данчева за членове са определени Огнян Бранков, Румен Кастелов, Анелия Буева - Велковска, Венета Божинова - Чамова и Надежда Цекулова
 
СПАСИХА ОТ АМПУТАЦИЯ КРАКА НА 61Г. МЪЖ
61-годишен пациент с тотално запушване на артериите на подбедрицата спасиха от ампутация на крака с нов за България метод съдовите хирурзи от университетска болница "Софиямед", съобщиха от лечебното заведение. Методът на т.нар. байпас към колатерали на подбедрицата се развива в България от д-р Димитър Марков,д.м., понастоящем завеждащ отделението по съдова хирургия в УМБАЛ "Софиямед" и по негови думи той се прилага в Япония и само още няколко страни в света. Подходящ е при пациенти с тотално запушване на подбедрените  артерии на долните крайници, при които изходът е само един -ампутация на крайника.
 
НУЖНИ СА МЕДИЦИНСКИ СТАНДАРТИ ЗА ХОМЕОПАТИЧНО ЛЕЧЕНИЕ
В действащите медицински стандарти има заложени редица критерии, които повече пречат на лекарите да работят в съответствие с добрите медицински практики, отколкото им създават  подходящи условия. По тази причина е наложително стандартите да бъдат преработени. Това сподели пред Zdrave.net Пенка Георгиева, председател на пациентски организации "Заедно с теб". Тя  подчерта, че пряко свързан със стандартите е и още един проблем - нивата на компетентност на болниците, които се определят в зависимост от броя специалисти. "И тъй като става дума за медицински стандарти, не искам да пропусна една много съществена празнота - у нас в момента няма медицински стандарт по хомеопатия", отбеляза председателката на "Заедно с теб". В България, а и в Европа са разпространени две школи - класическа хомеопатия и клинична хомеопатия. Известно е, че сред експертите съществува  доста напрежение, има и противоречия относно добрата практика при използването на хомеопатични средства. Дали обаче българските пациенти са добре запознати, дали са в състояние сами да направят своя информиран избор? Не, за съжаление, коментира Пенка Георгиева.
 
В ПРЕСАТА: БЕЗ НОВИ ЛЕКАРСТВА В ПОЗИТИВНИЯ СПИСЪК
Утре Надзорният съвет на здравната каса се очаква да гласува мораториум на включване на нови лекарства в платения списък. За това информират вестниците "Труд" и "Стандарт". Няма да се подкрепят и никакви промени, които биха увеличили разходите за медикаменти. Това пише в документите на надзора, с които "Труд" разполага. От вестника уточняват обаче, че "в проекта на решението на надзорниците пише, че разширяването на листата с новите терапии срещу рак увеличава броя на живите пациенти. Т.е. хем няма да се плащат нови медикаменти, хем се признава, че те удължават живота". Според документите ако се гласува втора актуализация на бюджета на НЗОК със 117 млн. лв., ще се покрие очакваният дефицит по всички пера.
Дълговете на болниците и причините за тях са тема на материал в "Телеграф". Общият размер на борчовете на лечебниците към 1 август 2014 г. възлиза на 407 349 000 лв., като първенец в негативната класация е пловдивската УМБАЛ "Св. Георги" с близо 46 млн. лв. дългове.