Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (18 септември 2014)
 
СИСТЕМАТА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ Е ПОРОЧНА И ХАОТИЧНА
Политиците умишлено не въвеждат системата на диагностично свързаните групи. Това каза управителят на частна АГ болница и депутат от 40-то народно събрание доц. Атанас Щерев по време на дискусия за реформите в здравеопазването, организирана от в. "24 часа".  Той обяви, че финансирането на болниците въз основата на клинични пътеки е порочно и че ДСГ са много по-удачният вариант, въпреки, че и те имат несъвършенства. От години в системата на здравеопазване има нормативен хаос, който се продуцира от МЗ и се подкрепя от парламента. Това заяви директорът на УМБАЛ "Св. Иван Рилски" д-р Дечо Дечев. Трябва да се намери решение на въпроса защо напускат младите лекари и да се помисли как да ги мотивираме да останат. Това пък каза акад. Петя Василева, ръководител на Специализирана очна болница "Академик Пашев". Тя отбеляза още няколко проблеми на здравеопазването, за които трябва да се търси спешно решение. 
 
НЕВИННИ ПОЛИТИЦИ НЯМА, СМЯТАТ ПОЛИТИЦИ
Ние политиците дължим едни голямо извинение на лекарското съсловие. Това каза бившият министър на здравеопазването от правителството "Борисов" и кандидат за депутат от ГЕРБ Десислава Атанасова по време на дискусия за реформите в здравеопазването, организирана от в. "24 часа". Тя отбеляза, че това е заради експериментите със здравната система, които се правеха през годините, като добави, че невинни политици няма. Атанасова отбеляза, че вижда три основни решения, за да бъдат постигнати някакви промени - консенсус между партиите, стратегия и правила, които да се спазват. Тя добави, че проблемите трябва да бъдат решавани, а не само дебатирани. Проф. Стоян Тонев, който е зам.- кмет на София и кандидат за депутат от ГЕРБ пък каза, че единственото, което обединява партиите са лекарите в техните листи. Според него това е най-качествената част от изборните листите. Според председателят на здравната комисия в 42-то Народно събрание и кандидат за депутат от ДПС д-р Нигяр Джафер  българските политици имат един голям грях към лекарите и пациентите. Тя отбеляза, че това са провалите в здравната реформа.  По думите й, не е нормално НЗОК да отделя толкова много пари за медикаменти, съотнесено с болничната помощ.
 
ДЖИПИТАТА ИСКАТ ПОВЕЧЕ ПАРИ ЗА ПИМП ПРЕЗ 2015
Средствата за здравноосигурителни плащания за ПИМП за 2015 г. да станат 8% от общите здравноосигурителни плащания на НЗОК в съответствие с политиките и мерките на "Национална здравна стратегия 2014-2020" и Световната банка. Това предлагат от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в писмо до здравните власти.
 
Д-Р НЕНКОВ СЪС СЕРТИФИКАТ ЗА ЛЕКАР, НА КОГОТО ХОРАТА ВЯРВАТ
Министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков получи сертификат за принос към лекарската професия. Това стана по време на дискусия за реформите в здравеопазването, в рамките на кампанията на в. "24 часа" Призът на д-р Ненков бе връчен от председателят на 39-ото народно събрание проф. Огнян Герджиков.
 
В ПРЕСАТА: ДА СЕ ДЕМОНОПОЛИЗИРА НЗОК
Докато здравната каса е само една, от нея ще се краде. Това казва в интервю за в. "24 часа" преподавателят в Софийския университет и  председател на 39-ото народно събрание проф. Огнян Герджиков. Той посочва, че в момента най-големите проблеми на България са в сферите на здравеопазването, образованието и икономиката. Професорът отбелязва, че по отношение на здравеопазването има системна грешка. Една от тях е монополът на НЗОК. "Трябва промяна, но каква ще е тя - има по-големи специалисти от мен, които да кажат. Най-малкото, което трябва да се направи, е диверсификация не може една-единствена здравна каса да има монопол. Трябва да има конкуренция на здравни каси, което ще доведе до контрол върху източването. Но не съм специалист, за да начертая модела", заявява той. Подсъдим лекар нападна фотограф на в. "Монитор", пише вестникът. Инцидентът е станал по време на делото в Софийския градски съд за смъртта на 4-годишната Гергана Илиева, която почина след вадене на сливици в УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ". Според информацията подсъдимият д-р Михаил Маджунов се е разкрещял на фотографа да не го снима.