Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (17 септември 2014)
 
ПРОФ. ДАНЧЕВ - ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СЪВЕТА ПО ЦЕНИ И РЕИМБУРСИРАНЕ
Правителството освободи проф. Татяна Бенишева като председател на Националния съвет по цени и реимбурсиране и определи проф. Николай Данчев да поеме длъжността. Това съобщиха от правителствената пресслужба след редовното заседание на министрите. Проф. Данчев е магистър по медицина с придобита специалност по фармакология. Преминал е обучения по психофармакология в Москва и по рационална фармакотерапия в Холандия. Притежава допълнителни квалификации в областта на фармакологията от университети в Испания и Великобритания.
 
МЗ ВЕЧЕ ИМА ФИНАНСОВ КОНТРОЛЬОР
Правителството прие промени в Устройствения правилник на Министерството на здравеопазването, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет. Структурните промени се правят с цел оптимизиране на вътрешноведомствената работа на администрацията и повишаване на нейната ефективност.
С промените се създава самостоятелна длъжност "финансов контрольор". Освен това се прави и единна дирекция "Бюджет и счетоводство", като се обединяват дирекциите "Бюджет и планиране" и "Счетоводство и финанси". Приема се и промяна в специализираната администрация като се обединяват дирекциите "Здравна политика" и "Управление на медицинските дейности" чрез създаване на нова дирекция "Медицински дейности и управление при кризи".
 
В ПЕЧАТА: НАП ПОГВА ЗДРАВНОНЕОСИГУРЕНИТЕ
НАП "се прицели" в 386 000 длъжници на здравни вноски и обмисля как да ги накара да си плащат. Това пише в днешния си брой в. "Труд', позовавайки се на информация от Надзорния съвет на НЗОК. С парите от спрените в Министерството на здравеопазването обществени поръчки ще бъде направен цялостен ремонт на 12-те държавни психиатрични болници. Това пише в. "Преса".
В днешния брой на в. "Стандарт" пък откриваме две мнения по проблемите на спешната помощ. Д-р Десислава Кателиева, председател на Националното сдружение на спешните медици казва, че има предложение България да влезе в Европейската асоциация по спешна медицина и да подпишем европейския коликулум по спешна медицина от 2010 г., приет в 17 страни. Той предполага въвеждане на триаж на спешните състояния и съвременна комуникация между спешния тел. 112 и болницата.
 
БЕЗДЕЙСТВИЕТО НА МЗ БЛОКИРА ПРОФИЛАКТИЧНИ ПРОГРАМИ
Сериозно се бави стартът на няколко национални профилактични програми, ще настояваме още този ръководен екип на МЗ да предприеме реални стъпки за реализацията им, защото всяко отлагане носи риск от ново закъснение и отсрочване на началото с не по-малко от две години. За това алармираха днес представители на пациентската общност, национални консултанти и  водещи специалисти в няколко медицински области по време на открита дискусия на тема "Стратегиите в здравеопазването - как профилактиката ще стане приоритет в България".
 
Независимо, че имаме изграден готов модел на единен регистър на диабетно болните, създаден от специално сформирана работна група, предишното ръководство на МЗ е възложило разработването на нов проект със средства от Норвежкия финансов механизъм, стана ясно днес по време на срещата.
 
ГЛОБЯВАТ ЛЕКАРИ ЗА ТОВА, ЧЕ СИ ВЪРШАТ РАБОТАТА
Лекарите и пациентите в България са подложени на административен тормоз. Това каза по време на пресконференция днес д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването. По думите му, администрацията налага безумни правила и безумни наказания на медиците за това, че си вършат работата.