Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (16 септември 2014)
 
ПИЯН ПАЦИЕНТ РАЗБИ НОСА НА ФЕЛДШЕР
Пиян пациент наби фелдшер във Велики Преслав. Това съобщи БНР.  Инцидентът станал в събота вечерта към 21 часа, когато жител на преславския квартал "Кирково" потърсил помощ в спешното в местната болница. По неизвестни засега причини пияният нападнал фелдшера Хюсеин Хюсеинов, който е трябвало да го прегледа. 40-годишният Фахредин от Кирково, съдържател на едно от местните барчета, се черпел в събота с компания в градската бирария по случай рождения ден на дъщеря си и в навечерието на рождения ден на жена си. Вероятно се е почувствал зле, тъй като обяснил на компанията си, че има проблем с кръвното и тръгнал към спешното отделение. Там го посрещнал фелдшерът, който го прегледал и констатирал, че кръвното налягане на пациента е в нормите.
Малко след това Фахредин повикал  медика да излезе извън лечебното заведение и там се нахвърлил върху него, като го съборил на земята с удари.
На нападателя е съставен акт за хулиганство от полицейското управление във Велики Преслав, обяви началникът на местната полиция Румен Симеонов.
 
В ПРЕСАТА: В ПЛОВДИВСКА ОБЛАСТ НЕ ОСТАНАХА ПАТОАНАТОМИ
Свършиха патоанатомите в Южна България. Това пише в днешния си брой в. "Монитор".  Младите лекари, когато остават в България, записват кардиология, акушерство и гинекология и ортопедия, които са относително добре платени в нашата страна, показва справка на БЛС.
Масово лекари напускат кюстендилската многопрофилна болница "Д-р Никола Василиев". Това пък става ясно от друга статия на "Монитор". Най-фрапиращ е случаят с акушеро-гинекологичното отделение. Там уведомления за напускане са дали половината от специалистите.  Подобен е и случаят с детското отделение, където също има недостиг на лекари.
Четец брои пациентите в девет болници от днес, информира в. "Преса". Проектът е пилотен и има за цел НЗОК да затегне контрола в лечебните заведения. Във въпросните болници вчера бяха монтирани специални устройства, през които пациентите ще се чекират при приемане и изписване. Четците ще предават данните от личната карта в районните каси и така инспекторите ще следят в реално време потока от болни, който преминава на ден през дадена болница. Шефката на касата д-р Румяна Тодорова е убедена, че тази стъпка ще доведе до по-ефективен контрол. В София болниците, които са избрани за проекта, са държавната "Царица Йоанна-ИСУЛ", частната "Токуда" и специализираната "Св. Екатерина".
 
ПРЕЗ 2013 Г. Е НАМАЛЯЛ БРОЯТ НА ЛЕКАРИТЕ В ПИМП
През 2013 г. НЗОК е регистрирала преизпълнение на събираемостта от здравни вноски с 3,1% спрямо заложените в нейния бюджет цифри. Това е записано в одитен доклад на Сметната палата за изпълнението на бюджета на здравната каса за миналата година. Междувременно, интересни цифри откриваме в частта от одита, засягаща броя на договорните партньори на НЗОК и плащанията към тях. В доклада е записано, че за 2013 г. се запазва тенденцията за намаляване на броя на лекарите, изпълнители на ПИМП, които имат договор с НЗОК. Намалява и на средно месечния брой хора с непрекъснати здравноосигурителни права, обслужвани от един ОПЛ. Като причини за това са посочени отрицателния прираст на населението, високата безработица и нарастващия брой на лицата с прекъснати здравноосигурителни права през 2013 г.
 
НОВИ ЛЕКАРСТВА В БОЛНИЦИТЕ СА ВДИГНАЛИ РАЗХОДИТЕ НА НЗОК
Включването на нови медикаменти в Позитивния лекарствен списък и повишеното реимбурисране на някои от тях е довело до значим преразход на средствата за медикаменти за домашно лечение в бюджета на НЗОК за 2013 г. Това става ясно от одит на Сметната палата за изпълнението на бюджета на здравната каса за миналата година. Данните показват, че  размерът на годишния план на средствата за лекарствени продукти за 2013 г. възлиза на 553 299 000 лева, като тук влизат лекарствени продукти, диетични храни за специални медицински цели за домашно лечение, ваксини за задължителни имунизации и реимунизации и финансирането на разходите за ваксини и дейности по национални програми за профилактика на рак на маточната шийка. Отчетено е завишение от 69 650 000 лв., или с 14,7 на сто повече от изплатените през 2012 г. средства в размер на 474 644 000 лв. В доклада обаче се посочва,че тези цифри са периода от  1 декември 2011 г. до 31 октомври 2012 г. или за 11 месеца на потребление.