Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (15 септември 2014)
 
В МУ - ВАРНА ЩЕ УЧАТ ЗА  СПА-СПЕЦИАЛИСТИ
Днес Медицинският университет във Варна приема първите студенти по една нова за България специалност - рехабилитация, морелечение, уелнес и СПА. Това съобщиха от учебното заведение. Очаква се около 20 - 25 момичета и момчета да стартират обучението си по специалността във варненското висше медицинско училище. Завършилите програмата магистри ще могат да практикуват както у нас, така и във всички страни от ЕС, тъй като дипломите от МУ се признават в Европа.
 
1000 НОВИ СТУДЕНТИ ЗАПОЧВАТ ОБУЧЕНИЕ В МУ-ПЛОВДИВ
1000 първокурсници започват обучението си в Медицинския университет в Пловдив, съобщиха от учебното заведение. Вчера те взеха участие в Деня на ориентацията. В него те се запознаха със своите нови преподаватели, както и с местоположенията на различните бази на университета. Събитието се провежда за втора поредна. Всеки нов студент получи наръчник, в който са описани локациите на учебните сгради, които ще посещават, местата на библиотеките на университета, както и забележителностите в Пловдив. Наръчникът е и на английски, за да може да се използва и от чуждестранните студенти. Най-много тази година са чуждестранните студенти от Великобритания - 150 човека. За едно място при магистрите тази година са се борили трима кандидати
 
В ПРЕСАТА: ГЕРБ И БСП ЗА РЕМОНТ НА ЗДРАВНАТА СИСТЕМА
Предизборно в. "Стандарт" е пуснало две интервюта за проблемите в здравеопазването. Едното е с кандидата за депутат на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова, а другото с кандидата на коалиция "БСП-Лява България" д-р Емил Райнов.
Заложили сме преди всичко на развитието на превенцията и профилактиката, защото смятаме, че това е разумната инвестиция, казва д-р Дариткова. Запитана за промени в здравноосигурителния модел д-р Дариткова казва, че според ГЕРБ основният пакет от услуги трябва да се финансира от НЗОК на базата на 8% вноска. Д-р Дариткова също така заявява, че от ГЕРБ ще търсят консенсус с останалите партии по три основни приоритета. Това са структурирането на основния пакет със здравни услуги, преструктурирането на болничната помощ и на модела на функциониране на здравноосигурителната система.
Д-р Емил Райнов пък казва, че неговата партия е за осигуряване на стабилност на здравната система чрез засилване на отговорностите на държавата, надграждане на системата за спешна медицинска помощ и мотивиране на специалистите в нея, преориентиране на цялата система към профилактика и превенция на социално значимите заболявания.
Нови 30 частни болници са подали документи в Министерството на здравеопазването за разрешение за отваряне. Това пише днес в. "Преса". Сред чакащите за лиценз, без който няма как да заработят и да сключат договор с касата, преобладават специализираните лечебни заведения, като почти половината са за рехабилитация и физиотерапия. Друга част от новите болници ще са кардиологични. От статията научаваме, че в момента у нас има около 350 лечебни заведения, като над 100 са частни. Последните 12 от тях отвориха врати през 2013
 
МЗ СЪС  ЗНАЧИМО ПРИСЪСТВИЕ В ЛЕКАРСТВЕНА КОМИСИЯ
МЗ предлага да бъде увеличен броят на членовете на Комисия по прозрачност, която да се занимава с лекарствата. Това става ясно от текст, публикуван на сайта на министерството. Според проекта представителите на МЗ трябва да бъдат четирима, а не трима, както е в момента. Направени са и предложения във връзка с прецизиране на текстовете, уреждащи качеството и компетенциите на лицата, които подпомагат работата на Комисията по прозрачност, като мотивът за това е внасяне на яснота по отношение на административната организацията на работата на Комисията.
 
ДЕЛО ЗА СМЪРТ НА РОДИЛКА И БЕБЕ
Окръжният съд в Габрово прекрати делото срещу лекарите, обвинени, че са отговорни за смъртта на Десислава Манолова и бебето й. Това съобщи Dariknews. bg. Габровските магистрати изпратиха делото на Окръжен съд - Плевен.
Повдигнатото на двамата подсъдими обвинение е за това, че през периода 18 септември - 4 октомври 2013 г. са извършили пропуски и нарушения, които са довели до смъртта на бебето и майка му. Новороденото почина на 26 септември 2013 г. в неонатологичното отделение на МБАЛ - Габрово, а смъртта на майката Десислава Манолова настъпи на 4 октомври 2013 г. в УMБАЛ в Плевен. И двамата обвинени лекари са от габровската болница.
 
АБВ ОБЕЩА 8% ОТ БВП ЗА ЗДРАВЕ
Политическата формация АБВ обещава оптимизиране и увеличаване на средствата за здравеопазване, с цел да достигнат 8% от БВП. Това става ясно от предизборната платформа на партията. От там също така се ангажират с безплатно здравеопазване за децата и техните майки, както и за бременните.
АБВ обещава превръщането на НЗОК в независим от държавния бюджет публичен фонд, работещ под контрола на обществото и пациентите.