Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (12 септември 2014)
 
СТУДЕНТИ ЩЕ УЧАТ ЗА АКУШЕРКИ И МЕД. СЕСТРИ В МУ ПЛОВДИВ
На 15 септември от 11.00 часа академичното ръководство на МУ-Пловдив ще открие официално новата учебна 2014/2015 година, съобщиха от висшето училище. През предстоящата академична 2014/2015 година, в която Медицински университет - Пловдив чества своя 70-годишен юбилей висшето медицинско училище ще обучава над 4 800 студенти.
670 първокурсници с прием след средно образование ще стартират своето редовно обучение в І-ви курс по държавна поръчка. В магистърските програми - 150 са медиците, 100 в специалност "Дентална медицина", 70 в специалност "Фармация" и 40 в специалност Управление на здравните грижи. В бакалавърска степен на медицинския факултет са записани 20 за акушерки и 90 за медицински сестри.
В Медицински колеж са записани общо 200 студенти по шестте професионални специалности за образователна степен "професионален бакалавър".
От новоприетите първокурсници: 670 са български граждани по държавна поръчка, 250 - чуждестранни граждани и 70 български студенти - приети срещу заплащане.
Медицински университет - Пловдив ще запише за новата учебна година и 87 студенти след завършена степен на висше образование във Факултета по обществено здраве, където приемът на документи продължава.
 
В ПРЕСАТА: ДА СЕ УВЕЛИЧАТ ПАРИТЕ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ
Първият от най-спешните проблеми в здравеопазването, които трябва да се решат, е поне частично да доближим до европейски размер финансирането на системата. Това казва в днешния брой в. "24 часа" доц. Добрин Константинов, управител на Специализираната болница за активно лечение на деца с онкохематологични заболявания в София и национален консултант по детска клинична хематология и онкология. Абсолютно е необходимо бюджетът за здравеопазване да се увеличи и да стане на първо време поне над 6 процента от брутния вътрешен продукт, смята той. Доц. Константинов също така отбелязва, че не бива да се отлага повече и остойностяването на медицинските дейности, което от своя страна ще послужи за основа за преосмисляне на реуимбурсната политика и адекватно заплащане на медицинските дейности в болничната помощ.
Много сериозен проблем е оценката на лекарския труд с количествени, вместо с качествени показатели. Това пък заявява пред "24 часа" доц. Коста Костов, началник на Клиниката по пневмология и фтизиатрия на Военномедицинска академия. Резултатът от преговорите по НРД 2015 вероятно ще е на парче. Това казва пред в. "Монитор" председателят на Националната пациентска организация д-р Станимир Хасърджиев. Като причина за това свое твърдение той посочва факта, че няма яснота колко ще е бюджетът на НЗОК за следващата година и че вероятно дефицитът за тази година ще се увеличи още.