Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (8 септември 2014)
 
БОЛНИЦИТЕ ИМАТ НУЖДА ОТ ОЩЕ 117 МЛН. ЛВ.
Още 117 млн. лв. са необходими, за да се покрие дефицита в бюджета на НЗОК за болнична помощ. Това в каза в Сутрешния блок на телевизия BG on Air представителят на синдикатите в Надзорния съвет на здравната каса Тома Томов. Той коментира, че са необходими спешни законодателни промени, за да се избегнат за в бъдеще такива проблеми с финансирането. Според него е необоримо да се подобри качеството и контрола на касата, защото когато има занижен контрол, започват да се случват нередности.
 
В ПЕЧАТА: БОЛНИЦИТЕ СЕ НАПЪЛНИХА С ПАЦИЕНТИ
Големите болници се напълниха, а свободни легла останаха само от задължителния минимум за спешни случаи. Това пише в днешния си брой в. "Труд", позовавайки се на сигнали на пациенти. Изданието отбелязва, че болничните директори са обявили, че през последните дни потокът от пациенти се е увеличил заради страха, че в края на годината здравната каса няма да има пари за болнично лечение.
Липсващата шествалентна ваксина обърква не само имунизационния календар на бебетата, но и спира получаването на детски надбавки. Това пише днес в. "Телеграф".
 
ЛЯТНАТА АНТИСПИН КАМПАНИЯ ПРОДЪЛЖАВА
АНТИСПИН инициативата на Програма "Превенция и контрол на ХИВ/СПИН" продължава. От началото на кампанията на 4 август броят на преминалите безплатен тест и консултация и узнали своя ХИВ статус са общо 3 324 лица в цялата страна, съобщиха от здравното министерство. 
Подробна информация за разположението на мобилните медицински кабинети за анонимно и безплатно консултиране и изследване за ХИВ в цялата страна можете да получите на сайта на Програмата www.aidsprogram.bg.
 
ПРЕГОВОРИТЕ ПО НРД - 2015 ЗАПОЧВАТ В ПЕТЪК
Преговорите по Националния рамков договор за 2015 година ще започнат на 12 септември. По график започват срещите в централата на БЛС  за отделните групи по ПИМП, СИМП и болнична помощ, както и по интердисциплинарни проблеми. Поради обективните обстоятелства, свързани с извънредните парламентарни избори, подготовката  започва по-късно, но трябва да приключи до 10 октомври, съобщават от БЛС. Между 10 и 20 октомври ще бъде изготвен график за вътрешно съгласуване и приемане на окончателния вариант на документа, който ще бъде разгледан от делегатите на Събора, който ще се проведе на 30 и 31 октомври.
Новото в подхода по рамковото договаряне тази година ще бъдат  поставените условия от страна на БЛС към управляващите.
 
СЪДЕЙСТВИЕ ЗА ПОСТРАДАЛИТЕ ОТ НАВОДНЕНИЯТА
Пострадалите при последните наводнения на териториите на районните здравноосигурителни каси (РЗОК) Бургас, Монтана, Стара Загора и Хасково ще получат пълно съдействие от страна на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), за да им бъдат осигурени необходимите медикаменти и лечение. Това съобщиха от осигурителната институция.  Всички въпроси, свързани с проблеми в лечението, пациентите могат да отправят освен към РЗОК-Бургас, РЗОК-Монтана, РЗОК-Стара Загора и РЗОК-Хасково и на горещия телефон на НЗОК - 0800 14 800, както и на стационарните телефони   02 9659 387 02 9659 387 и   02 9659 121         02 9659 121 или в рубриката "Он лайн консултации" на официалния сайт на касата- www.nhif.bg, допълват още от институцията.