Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (4 септември 2014)
 
НЗОК ПОИСКА ОЩЕ 117 МЛН. ЛВ. ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ФИНАНСИТЕ
Здравната каса иска 117 млн.лв. допълнително финансиране до края на годината. Това съобщи зам.- финансовият министър Кирил Ананиев на Националния съвет за тристранно сътрудничество, цитиран от bTV. Според разчетите, които НЗОК му е представила, това е минималната сума, от която касата се нуждае, извън вече отпуснатите допълнително 225 млн. лв.
 
Д-Р НЕНКОВ ЩЕ ДАДЕ ПАРИ НА СБАЛДОХЗ ЗА КАПИТАЛОВИ РАЗХОДИ
МЗ ще покрие щетите нанесени от градушка на Специализираната болница за активно лечение на деца с онкохематологични заболявания в София. Това съобщиха от пресцентъра на МЗ. По време на днешното си посещение в лечебното заведение министъра на здравеопазването д-р Мирослав Ненков е поел ангажимент за осигуряване на нужните средства. Той също така е обещал министерството да даде и пари за строително-монтажни работи, от каквито има нужда лечебното заведение.
 
НПО ИСКАТ СТАРИТЕ СТАНДАРТИ НО "АКУШЕРСТВО И ГИНЕКОЛОГИЯ"
Единадесет неправителствени организации настояват да се върнат някои от старите критерии за медицински стандарт "Акушерство и гинекология". Днес те изпратиха писмо до министъра на здравеопазването д-р Мирослав Ненков, в което се отбелязва, че измененията в наредбата за утвърждаване стандарта са противоконституционни. Организациите искат да бъде възстановено правилото за живородено дете да се смята такова над 600 г и/или над 22 гестационна седмица. Според измененията в наредбата критерият се променя на над 800 грама или 26 г.с. Като компромисен вариант се предлага и корекцията разликата между аборт и раждане да е 600 грама и 24 г.с. От НПО напомнят, че по досегашната наредба бебе, родено с признаци на кръвна циркулация с тегло над 600 грама и/или навършени 22 г.с., се считаше за живородено и като такова получаваше акт за раждане, ЕГН и в случай на смърт - акт за смърт, с който можеше да бъде погребано или кремирано. След промяната на наредбата обаче бебе, родено живо с тегло под 800 грама и преди навършени 26 г.с., не се счита за живородено до навършване на тридневна възраст. Едва тогава то може да бъде третирано като правен субект и да се възползва от правата си да получи акт за раждане, ЕГН и в случай на смърт - акт за смърт. "Тази разпоредба е в противоречие с Конституцията на Република България (КРБ). Съгласно чл. 4, ал. 2 от КРБ
 
В ПЕЧАТА: НЗОК ЩЕ ПЛАЩА ЗА МЕДИКАМЕНТИ ОТ С ПАРИ ОТ РЕЗЕРВА
Здравната каса ще плаща лекарства с пари от резерва си. Това пише в днешния си брой в. "Капитал Daily".  В момента в него има 56.7 млн. лв., докато общият недостиг в бюджета на НЗОК е малко над 100 млн. лв.
ГЕРБ планира чрез законови мерки да увеличи събираемостта на здравни вноски и да смени моделът, по който се плаща на лекарите. Това е записано в предизборната програмна на ГЕРБ, пише "Преса". Изданието пояснява, че от ГЕРБ възнамеряват да премахнат клиничните пътеки и да въведат диагностично свързани групи.  Планира се също така да се прекрати практиката за периодично явяване пред ТЕЛК при необратими заболявания.
Левицата напълни листите си с бивши министри, съобщава в. "Труд". Отбелязва се, че бившият министър на здравеопазването д-р Таня Андреева е кандидат за депутат от Велико Търново, след като софийските социалисти й отказаха място в листите си.