Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (3 септември 2014)
 
В СЛИВЕН ЩЕ УЧАТ ЗА МЕД. СЕСТРИ И АКУШЕРКИ
Стартира мащабна реконструкция и основен ремонт на сградата в Сливен, в която  ще се обучават студентите от филиала на Медицинския университет - Варна, съобщиха от учебното заведение. Строителните и монтажните работи ще продължат 3,5 месеца, а средствата за обновлението са осигурени от  Публичната инвестиционна програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите". Филиалът в Сливен бе разкрит с решение на Народното събрание от 30 януари 2013 г. През първата учебна 2013/2014 година в него се обучаваха 40 студенти по специалностите "Медицинска сестра" и "Акушерка", в образователно-квалификационна степен "Бакалавър". През настоящата учебна година броят на студентите ще се удвои, посочиха от МУ. След ремонта учебното заведение ще бъде изцяло обновено и разширено, като благодарение на тази промяна  то ще има капацитета да обучава 180 студенти от I до IV курс, увериха още от Варненския Медицински университет.
 
ВМА С ДВЕ НОВИ ЛЕЧЕБНИ ДЕЙНОСТИ
Две нови медицински специалности - ангиология и медицина на бедствените ситуации (катастрофите), ще бъдат включени в дейността на Многопрофилната болница за активно лечение в София, която е в състава на ВМА. Такова решение бе взето на днешното заседание на Министерски съвет. Промените в Правилника за устройството и дейността на ВМА са въз основа на удостоверение, издадено през 2013 г. от Столичната регионална здравна инспекция за изпълнение на законовите изискванията на утвърдените медицински стандарти. Отново след издадено удостоверение, в МБАЛ - Сливен, в състава на ВМА, се откриват две нови отделения - по инфекциозни болести и по лицево-челюстна хирургия, с ІІ ниво на компетентност в изпълнение на съответния медицински стандарт, съобщават от пресцентъра на правителството.
 
МЛАДИ ЛЕКАРИ ПРИЗОВАВАТ ПОЛИТИЦИТЕ КЪМ РЕАЛНИ ДЕЙСТВИЯ
"Бъдеще за младите лекари в България" - така е озаглавен проектът за меморандум на Гражданска инициатива "Млади лекари за ново здравеопазване", който днес бе изпратен до партийните централи на водещите политически сили ПП "ГЕРБ", БСП, ДПС и Реформаторския блок. От организацията предлагат на партиите да съгласуват взаимно позициите си относно перспективите за реализация и развитие на младите лекари в страната ни. Според Гражданска инициатива ,,Млади лекари за ново здравеопазване", разбирането и осмислянето на този актуален проблем ще бъде проява на здрав разум и не следва да има партийна окраска.
 
ПРОМЕНИ В НАРЕДБАТА ЗА МЕДИЦИНСКИ ИЗДЕЛИЯ
Правителството одобри на днешното си заседание промени в наредбата за условията и реда за съставяне на списък на медицинските изделия, заплащани от НЗОК. Това съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. Основната част от измененията се отнасят до промяна на сроковете, в които НЗОК провежда своите процедури по наредбата, като те са изместени с по два месеца. Според правителството, целта е те да бъдат съобразени със сроковете по приемането на бюджета на НЗОК за съответната календарна година.
 
БИВШИЯТ ШЕФ НА РЗИ СОФИЯ ОБВИНИ Д-Р НЕНКОВ
Уволнението ми е изключително по политически причини. Това каза в предаването на БНТ "Денят започва" бившият директор на РЗИ София д-р Огнян Иванов. Той бе уволнен миналата седмица от служебния министър на здравеопазването д-р Мирослав Ненков. Самият министър коментира тогава в студиото на телевизията, че уволнението не е политическо, като добави, че ситуацията в РЗИ още е в етап на проучване. "Аз не съм политик, нямам политически амбиции, не съм нито членувал, нито съм имал общо, с която и да е партия, за да може примерно конкретно д-р Иванов да го махна, заради това, че той е член на някоя си партия. Има такъв модел хора, които заемайки някаква началническа длъжност, смятат, че това е завинаги и понякога се случва да си позволят неща, които не са много допустими, дори в нормалните човешки отношения", обясни д-р Ненков.
 
ФОНДЪТ ЗА ЛЕЧЕНИЕ ОДОБРИ ЗАЯВЛЕНИЯТА НА 55 ДЕЦА
На 2 септември се проведе редовно заседание на Обществения съвет към Център "Фонд за лечение на деца", съобщиха от пресцентъра на здравното министерство.
Бяха разгледани заявленията на общо 68 деца, като от тях бяха одобрени заявленията на 55 деца. Осем деца бяха одобрени да заминат за първи път за лечение в чужбина. 10 деца бяха одобрени за продължаване на лечението и контролни прегледи в чужбина. Лечението на 31 деца в България ще бъде подпомогнато от Фонда. Шест деца ще бъдат подпомогнати за доплащане на лечението им. Вземането на решение по 4 заявления беше отложено поради необходимост от получаване на допълнителни становища. Не бяха одобрени четири деца за лечение в чужбина, поради отрицателни медицински становища за необходимост от провеждане на лечението в чужбина и възможност за неговото осъществяване в България, както и пет деца, тъй като съгласно Правилника за дейността и организацията на работа на Център "Фонд за лечение на деца" заявеното подпомагане не попада в обхвата на дейността на Фонда.
 
В ПРЕСАТА: НЗОК КРИЕ ДАННИ ОТ ШЕФОВЕТЕ НА БОЛНИЦИ
НЗОК крие данни от шефовете на болници. Това казва в интервю за "Монитор" директорът на УМБАЛ "Св. Иван Рилски" д-р Дечо Дечев. Според него откакто управител на касата е д-р Румяна Тодорова, т.е. повече от година, касата започна да прикрива данни, които би трябвало да са публична информация. Не се огласяват какви са месечните плащания към болниците, какъв лимит е спуснат на всяка една от тях и какви са направените разходи. "Преди мандата на д-р Тодорова това бяха публични данни, достъпни за всеки, който иска да се информира. Сега, напротив, правят се всякакви опити те да не се показват на институциите, дори на медиите", заявява той. По думите му това се прави, защото ръководството на касата има по-различило отношение към някои болници и затова не иска да става публично достояние какво им се изплаща. Д-р Дечев  отбеляза, че въпреки актуализацията на бюджета на касата парите на болниците са орязани. Според него е нужно ново, реално остойностяване на медицинските дейности въз основа на доказани европейски практики, нов модел на здравно осигуряване, одържавяване на НЗОК и достъп до задължителното здравно осигуряване на други застрахователи, нова лекарствена политика, базирана на генериката и осигуряваща достъп до 100 процента заплащани лекарства за социално значимите заболявания, реално договаряне от страна на касата и договорните й партньори без посредници, по правила, утвърдени с участието на съсловните организации.