Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (28 август 2014)
 
ПРОФ. ТОНЕВ Е ЗА 3- ИЛИ 4-СТЕПЕННА СИСТЕМА ЗА КАРИЕРНО РАЗВИТИЕ НА МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ
В интервю за днешния брой на вестник "Стандарт" бившият директор на ВМА проф. Стоян Тонев на въпроса "А откъде ще се намерят медицински сестри, те намаляха драстично?" отговаря: "Ще увеличим броя на местата за обучение на медицински сестри и ще въведем 3- или 4-степенна система за кариерно развитие и допълнително материално стимулиране. В Холандия тази система е дори 6-степенна". Освен това ген. Тонев казва, че ако ГЕРБ, където той е водач на листата в Пазарджик, победи - "Ще дадем 30% повече на спешните медици". И още: "Искаме НЗОК да сключва договори само с болници, от които има нужда".
Ген. Тонев е за допълнително здравно осигуряване в доброволни и ведомствени фондове. " През 1960 г. България е била на седмо място по ниво на здравеопазването и кадри, сега е на 65-о, 66-о. Има неща, които могат да станат само с организация" - казва още той. Според него трябва да има различен коефициент на плащане за различните нива на медицинска помощ: ако за общинската болница този коефициент е 100%, за университетската ще трябва да е 150%
 
Д-Р НЕНКОВ: СИСТЕМАТА НИ НЕ РАБОТИ ЗЛЕ
Средствата от актуализацията на бюджета на НЗОК ще стигнат за два месеца. Това заяви служебният здравен министър д-р Мирослав Ненков пред БНТ днес. Той  отбеляза, че системата има нужда от още пари и допълни, че те могат да дойдат както с увеличаване на здравната вноска, така и с издължаването на държавата към системата. Самата система пък според  д-р Ненков работи добре за парите, които се влагат в нея. "Нашата система не работи зле. Нашите пациенти, ако бъдат честни със себе си и сложат ръката на сърцето, независимо, че са срещнали тук-там някой, който ги е нагрубил или обидил, те получават достатъчна по обем и като качество медицинска помощ, особено ако се сложи на другата везна - парите, които хората инвестират в тази система."
 
В ПЕЧАТА: СВЪРШИХА ВАКСИНИТЕ ЗА ПАРАЛИЧ И ТЕТАНУС
"Родените след 1 юни 2014 г. деца остават без ваксина за тежки заболявания, като коклюш, детски паралич, тетанус и други, алармираха джипита пред "Телеграф".
Причината е, че след тази дата пеленачетата трябва да се имунизират с новата шествалентна ваксина. Договор за нея и съответно доставки обаче все още няма", четем в ежедневника.
За друг проблем, засягащ деца, четем в "Преса". "Осем деца се нуждаят от бъбречна трансплантация. В момента у нас обаче не се извършват такива заради липса на условия и апаратура. Всички хлапета се изпращат в чужбина, а фондът за лечение на деца плаща между 60 000 и 150 000 евро", пише вестникът.
 
СЪОБЩЕНИЕ НА МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (28.8.2014 г)
Удължен е срокът за набиране на компетентни структури за участие в грнтови схеми за съвместни действия в рамките на третата многогдишна Програма за здраве 2014-2020 Във връзка с публикувано на сайта на Министерство на здравеопазването съобщение (http://www.mh.government.bg/News.aspx?lang=bg-BG&newsid=4375&home=true) относно заявяване на интерес за участие в грантови схеми за изпълнение на действия, съфинансирани от властите на държавите - членки (т.нар. "Съвместни действия") Ви информираме, че посоченият краен срок за подаване на документи се удължава до 15.09.2014 г., включително.
(Припомняме в какви сфери са планирани грантови схеми за изпълнение и действия, съфинансирани от властите на държавите-членки:
1. Хранене и физическа активност (1,2 млн. евро съфинансиране от страна на ЕС);
2. ХИВ и превенция на коинфекциите (3 млн. евро съфинансиране от страна на ЕС);
3. Деменция (1,5 млн. евро съфинансиране от страна на ЕС);
4. Отговор на високо опасни и нововъзникващи патогени в ЕС (3,5 млн. евро съфинансиране от страна на ЕС);
5. Подобрена координация и споделяне на ресурсите за медицински изделия (0,2 млн. евро съфинансиране от страна на ЕС);
6. Подкрепа за Мрежата по електронно здравеопазване(2,4 млн. евро съфинансиране от страна на ЕС);
7. Разширени информационни бази данни на ЕС за редките заболявания (4,3 млн. евро съфинансиране от страна на ЕС);
8. Кръвопреливане и трансплантации на тъкани и клетки (2,5 млн. евро съфинансиране от страна на ЕС).
Повече подробности на сайта на Министерство на здравеопазване.)