Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (26 август 2014)
 
Д-Р ГЕЛЕВ ОБВИНИ БИВШИЯ ЗДРАВЕН МИНИСТЪР В ТЕНДЕНЦИОЗНОСТ
В ЦСМП - София няма промяна към по-добро, някои решения на изпълняващия длъжността директор д-р Златанов са дори неадекватни. Това заяви пред БНР завърналият се след няколкомесечен болничен д-р Георги Гелев. Примерът за неадекватно и несъвместимо с нормативната уредба на ЦСМП решение на д-р Златанов бе такъв: "Това, което може би съществено е станало, е едно окръжно писмо до болниците, че при представен болен за хоспитализация и впоследствие отказ от болницата да бъде настанен в нея, наш ангажимент е да го върнем в дома, което изключително много затруднява и без това малкия брой екипи."
Не мога да разбера логиката на такова писмо, каза д-р Гелев и уточни, че това решение вече е отменено. Директорът на ЦСМП - София обвини в тенденциозност и злонамереност бившата здравна министърка д-р Таня Андреева.
 
МУЗИКАЛEН ФЕСТИВАЛ НА ХОРА С ФИЗИЧЕСКИ УВРЕЖДАНИЯ
От 29 до 31 август 2014 г. под патронажа на омбудсмана на Република България Константин Пенчев в гр. Поморие ще се проведе Музикалният фестивал на хора с физически увреждания "Сила за живот". Деветото издание на форума ще бъде открито официално в 20.00 ч. на 29 август 2014 г. на сцената пред читалище "Просвета", съобщават от пресслужбата на обществения защитник.
 
ДЕН НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ В МУ - ВАРНА
Днес Медицинският университет във Варна отваря вратите си за чуждестранни кандидат-студенти. Залите на МУ днес са отворени за младежи и девойки от Русия, Англия, Германия, САЩ, Италия, Швеция, Финландия, Гърция, Кипър. За пети пореден път висшето медицинско училище в морската ни столица приема млади хора от различни страни по света, които ще имат възможност да се запознаят на живо с колегите си и с бъдещите си преподавателите си. Всички те ще направят обиколка на университета и студентските общежития, а по-късно ще се запознаят и със забележителностите на Варна.
 
НЗОК ПЛАЩА ОПЕРАЦИЯ В ЧУЖБИНА ЗАЩОТО СПАЗВА ЗАКОНИТЕ
Здравната каса не финансира мозъчна операция, която може да се извършва у нас, а вместо това изпраща пациенти да се оперират в чужбина. Репортаж по тази тема бе излъчен вчера сутринта в БНТ, като бе посочено, че интервенцията в чужбина струва двойно на тази у нас. Днес осигурителната институция обосновават действията си със спазване на закона. От съобщение на НЗОК става ясно, че касата не покрива медицинското изделие, необходимо за интервенцията, а самата дълбока мозъчна стимулация се извършва по клинична пътека №200. Причините, поради които медицинското изделие не се поема от НЗОК, са пречки в закона.
 
ГЕН. СТОЯН ТОНЕВ ВОДИ ЛИСТА НА ГЕРБ
Ген. Стоян Тонев оглави листата на ГЕРБ за предстоящите предсрочни парламентарни избори на 5-ти октомври 2014 г. Това стана ясно след официалното представяне на всички водачи на листи на партията на пресконференция днес.
Друг водач е Методи Андреев, представен на пресконференцията от Цветан Цветанов като "доказан демократ, който в началото на промените беше човекът, който имаше една мечта - да бъдат разкрити досиетата на бившата ДС, което, за голямо съжаление, 20 години не можа да се случи, а той милееше и работеше това да се случи". Партията предлага още трима лекари като водачи на листи - бившата шефка на здравната комисия в парламента д-р Даниела Дариткова, която е първа в листата на Смолян, бившата директорка на пернишката болница и областен координатор на ГЕРБ Вяра Церовска - водач за Перник, както и бившият депутат д-р Дарин Димитров, който оглавява листата на Търговище.