Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (25 август 2014)
 
НЗОК ПЛАЩА ДВОЙНО ЗА ОПЕРАЦИЯ В ЧУЖБИНА, ВЪЗМОЖНА У НАС
Здравната каса не финансира мозъчна операция, която може да се извършва у нас, а вместо това изпраща пациенти да се оперират в чужбина, където интервенцията е в пъти по-скъпа. Става въпрос за дълбоката мозъчна стимулация, която значително облекчава симптомите на паркинсон, съобщава днес БНТ. Въпросът се повдига за пореден път у нас, но до момента реакция няма.
 
"ЛЕДЕНАТА КОФА" ПРЕВЗЕ СВЕТА
23 млн. долара вече са събрани в САЩ и сумата ще бъде предоставена за научни изследвания върху амиотрофичната латерална склероза, съобщиха тези дни световните информационни агенции. По данни от Фейсбук само за времето от 1 юни до 17 август над 28 млн. души са коментирали инициативата, разпространила се почти във всички страни на света. В същото време според информация на Twitter над 4,2 млн. туита са били посветени на предизвикателството само в периода между 29 юли и 18 август.  Всичко започва от САЩ и по-точно от Бостън, след като в мрежата се появява видео на бившия спортист Пийт Фрейтс, който страда от амиотрофична латерална склероза, известна още като болестта на Лу Гериг - легендарен бейзболист, станал нейна жертва. Приятели на Пийт подемат инициатива да призоват всички, които желаят да помогнат, да се залеят с кофа ледена вода и да дарят 10 долара, като същевременно призоват и още трима последователи да сторят същото в рамките на следващите 24 часа, а ако не приемат - да дарят 100 долара.   Идеята "ледената кофа" бързо набра популярност и у нас, където няма единен национален регистър на болните от амиотрофична латерална склероза, но по данни от регистъра на боледуващите, поддържан в Александровска болница, те са между 550 и 600.
 
В ПЕЧАТА: ДЕЦА ПОМАГАТ НА БОЛНИЦА
За проблемите в здравеопазването знаят и децата. Пример за това е материал на "Новинар", в който четем: "Четири деца от Разград са решили да спасят многопрофилната болница "Свети Иван Рилски" в града, съобщи БНР. Малчуганите, които са само на по 8 и 9 годинки, са се организирали и по примера на благотворителни акции, които са виждали по телевизията, са организирали своя." Публикацията информира още, че децата решили да направят благотворителен концерт под наслов "Спасете болницата". "Става дума за 9-годишните Благовеста Велчева, Христина Йорданова, Антония Тодорова и 8-годишната Джанет Мехмед. В програмата на концерта са включени театрална постановка, песни и танци. Хлапетата са подготвили и щанд с ръчно изработени бижута и сувенири. Идеята е по време на концерта да събират пари в касичка, а средствата да бъдат предоставени на разградската болница, за да си стъпи на краката. "Репортер" ни плаши с проблемно лечение по морето. "Аптекари без образование и квалификация масово лекуват хората по морето, научи Туристите търсят съветите на фармацевти, тъй като през лятото дори само консултация с лекар в медицинските центрове по Черноморието струва поне 50 лв. "Преса" пък подсказва на родните ни лекари накъде могат да се насочат след морето. "Глад за доктори изпитват Дубай и Абу Даби и болниците там се надпреварват да предлагат все по-примамливи оферти. Фантастичните 20 000 евро на месец дават частни клиники за наши общи и пластични хирурзи, травматолози и дерматолози. Държавните лечебни заведения пък търсят медици от всички специалности, като предлагат 10 000 евро възнаграждение плюс самолетни билети и безплатна квартира за първите 3 месеца.