Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (21 август 2014)
 
МИНИСТЪР НЕНКОВ СПИРА ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ ЗА НАД 20 МЛН. ЛВ.
"Една огромна сума е изтеглена от бюджета на МЗ заради актуализацията на бюджета на Здравната каса и това ще затрудни много нашата работа. Ще трябва да се преструктурират всички плащания на министерството и това предстои", заяви на пресконференция в здравното ведомство днес служебният министър на здравеопазването д-р Мирослав Ненков. В последните дни на предишното правителство са стартирани някои много големи обществени поръчки, които веднага привлякоха интереса и вниманието ни, защото става въпрос за много пари, обяви той. На първо място сред тях министърът посочи поръчка на стойност 12 млн. лв. с ДДС за електронното здравеопазване. Спряхме поръчката, защото техническата спецификация на проекта не е добра, но мога уверено да заявя, че няма да бъде загубена и една стотинка от тези 12 милиона, допълни д-р Ненков и обобщи: "Това е една много важна и деликатна тема. Трябва този проект да бъде изпълнен много умно, за да не се получи проблем както при комуникацията между телефон 112 и 150. Не ми се иска да стартираме програма с тежък дефект". Той посочи още, че според информацията, с която разполага, германското правителство има програма за обучение, по която могат да бъдат изпратени наши специалисти. Те ще се обучават в Германия изцяло за сметка на приемащата страна. Ние ще използваме тази възможност, за да изпратим наши хора и те ще бъдат обучени в областта на електронно здравеопазване, информира д-р Ненков. Министърът посочи още, че има още една спряна поръчка на стойност 5 млн. лева, която е била предвидена за строително ремонтни дейности за центрове на спешна медицинска помощ в малките градове и общини. Той обясни, че тъй като в тези места спешните центрове са разположени в общинските болници, МЗ няма право да извършва ремонти там, защото това е чужда собственост. Получих десетки писма от кметове по този повод, това, което мога да направя, е да проведа среща с министъра на финансите и да обсъдим проблема, посочи още министър Ненков. Той увери, че независимо от всичко, нито 1 лев не е загубен и тези пари се запазват в МЗ. Спряна е и обществена поръчка за 4 млн. лева за закупуване на санитарни автомобили, стана ясно още на пресконференцията в МЗ. Министър Ненков спря вниманието си и на един договор, който според него и екипа му е опит за заобикаляне на реда за възлагане на обществени поръчки. Фирма е предоставила безвъзмездно на МЗ безплатно оборудване за тестване на донорска кръв за инфекции - хепатит B и С и вирус на СПИН. В замяна обаче здравното ведомство е било задължено да закупува консумативи на стойност милиони левове единствено от тази фирма. Договорът с фирмата е прекратен, посочи д-р Ненков. Спрени са и още 8 млн.лв., които са били предназначени за закупуване на медицинско оборудване за спешната помощ.
 
Д-Р ГЕОРГИ ГЕЛЕВ - ОТНОВО РЪКОВОДИ СТОЛИЧНАТА СПЕШНА ПОМОЩ
Д-р Георги Гелев отново е начело на столичната "Спешна помощ", след като болничният му лист е изтекъл и се е върнал на работа. Това стана ясно на пресконференция в здравното ведомство днес. Служебният министър Мирослав Ненков коментира, че е "двупосочен" по отношение на 7-часовия работен ден на екипите на Спешна помощ. По неговите думи така лекарите могат да увеличат своя доход, но с изчерпване на фонда "Работна заплата", екипите може и да не успеят да получат възнаграждението си. От друга страна според Кодекса на труда медиците имат възможност да работят не повече от 8 часа, или само с още 1 час над утвърденото работно време от 7-те часа. В момента министърът на труда и социалната политика Йордан Христосков пое ангажимента да инициира промени в наредбата, които да гарантират на работещите в "спешна помощ", че са изрядни пред закона и че няма нарушение.
 
СМЕНИ В БОРДОВЕТЕ НА ДЪРЖАВНИ БОЛНИЦИ ПРЕДПРИЕ Д-Р НЕНКОВ
В девет болнични борда са направени смени, стана ясно на пресконференция на служебния здравен министър д-р Мирослав Ненков днес. Част от смените са наложени от това, че с идването на новото правителство част от политическия кабинет на министър Андреева е напуснал заедно с нея, уточни министър Ненков и отрече да става въпрос за "разправа с хората на Таня Андреева". Като пример той даде СБАЛ по онкология, където д-р Андреева е назначила като член на борда икономиста Ласко Лазаров. Този човек милее за болницата и се грижи за нея, затова той остава на работа там, коментира служебният министър.  Отговор на въпроса кои са сменените членове на бордове и в кои болници на пресконференцията не бе даден. Информация за смените в част от болниците дава електронното издание ПИК. Според техните твърдения, смените са направени в "Пирогов" (д-р Атанас Кацаров на мястото на проф. Раденовски), Александровска болница (проф. Темелков на мястото на Сема Хайкова), ИСУЛ (проф. Асен Гудев на мястото на Янка Кюркчиева), "Св. Екатерина" (Надежда Бранкова на мястото на бившия главен секретар на МЗ Теодора Андреева), Националната кардиологична болница (д-р Георгиева и Наташа Маркова на мястото на проф. Иванов и проф. Гочева)
 
РЕГИСТЪР НА ПСИХИЧНО БОЛНИ ЩЕ ИМА СЛЕД ОБСЪЖДАНИЯ
Наредбата, с която се предвиждаше да стартира регистър на психично болните у нас, се връща за доразглеждане. Това заяви на пресконференция в МЗ днес министър Мирослав Ненков. Получихме много разумни забележки и сме на мнение, че е необходимо още време, за да бъде тя доработена, допълни той. "Това е нещо много отговорно и е много важно да се прецизира  кой ще има право вписва в този регистър, точно какви пациенти ще бъдат вписвани, кой ще ги вписва, кои държавни структури ще ползват тази информация. Всичко това трябва да бъде изработено много умно", коментира д-р Ненков. По неговите думи толкова години сме живели без регистър, така че не е необходимо такова бързане точно сега.
 
СПЕШНИ ПАЦИЕНТИ ЩЕ ХОСПИТАЛИЗИРАТ В НАЙ-БЛИЗКАТА БОЛНИЦА
Отпада районирането за пациенти на "Спешна помощ", всеки болен, за който спешният екип е преценил, че се нуждае от хоспитализация, ще бъде транспортиран до най-близкото болнично заведение. Това заяви на пресконференция днес служебният здравен министър д-р Мирослав Ненков. Това се отнася в пълна степен и за инвазивните кардиологии, които от 1 септември ще работят на този принцип, а ръководителите на тези структури са декларирали пред МЗ, че разполагат с необходимата технологична база и ресурс от специалисти и са в пълна готовност да оказват непрекъсната 24-часова медицинска помощ и грижи за спешни пациенти, поясни министърът.
 
КОНКУРС ЗА НАЙ-ДОБРО ЕСЕ ЗА ПАЦИЕНТИ С РЕВМАТИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ Стартира конкурсът за есе "Едгар Стейн" 2015, който се провежда всяка година от Европейската лига за борба с ревматизма (EULAR). Темата на тазгодишното издание на конкурса е: "Да контролираме живота си: как да работим с лекарите и здравните специалисти за постигане на личните си цели". Конкурсът е насочен към хората с ревматични и мускулно-скелетни заболявания. За да участват в него, те трябва да опишат личния си опит и ролята на лекарите и здравните специалисти за постигането на самостоятелен и независим живот. Това съобщават от Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България (ОПРЗБ), която като член на Европейската лига за борба с ревматизма е ангажирана да проведе конкурса в страната.
Всички есета трябва да се изпращат на адрес revmatologia.org@gmail.com най-късно до 31 декември 2014 г. Есето победител от конкурса в България ще бъде изпратено за участие в международния конкурс на EULAR и ще получи парична награда от 500 лв.
 
КАСАТА ИЗПЛАЩА РАЗЛИКАТА В ПОТРЕБИТЕЛСКАТА ТАКСА НА ПЕНСИОНЕРИТЕ ЗА ЮНИ
Днес НЗОК изплаща на общопрактикуващите лекари и зъболекарите сумите, дължими като разлика между потребителска такса, плащана от пенсионери, и пълната потребителска такса, информира осигурителната институция на страницата си. Средствата са за месец юни.
 
БЕЗПЛАТНО УЧИЛИЩЕ ЗА РОДИТЕЛИ
Частната пловдивска МБАЛ "Пълмед" стартира на 4-ти септември безплатно Училище за родители. Бъдещите майки ще могат да се запознаят с всички по-важни аспекти от бременността, раждането и появата на новороденото от специалистите на лечебното заведение всеки четвъртък от 17:30 ч., съобщават от лечебното заведение.
Преди началото на всяка лекция от 13:00 до 17:00ч. бременните дами ще могат да посетят Отворените врати, които лечебното заведение организира в отделението по акушерство, гинекология и неонатология, като разгледат условията в него и се запознаят с различните специалисти. Първата лекция в Училището за родители ще бъде посветена на темата за психоемоционалното състояние на майката по време на бременността, пренаталната диагностика, съветите за правилно хранене и балансиран начин на живот през 9-те месеца. Бъдещите майки ще могат да я коментират със завеждащ АГ отделението в болница "Пълмед" д-р Спас Патишанов.
 
В ПРЕСАТА:ЩЕ ИМА МАЛКИ СПЕШНИ СТРУКТУРИ ИЗ СТРАНАТА
Д-р Ненков е категоричен, че здравната вноска трябва да се увеличи, но смята, че хората няма да се съгласят. "Аз казвам, че има нужда от повече пари в системата и трябва да се намалят течовете. Не можем да си нарисуваме пари - трябва да ги дадат потребителите на медицинска помощ. Всеки може да си изчисли годишния разход за здравно осигуряване и ще види, че не дава много", отбелязва той, цитиран от медиите.
Служебният министър вижда и възможност за подобряване на ситуацията в местата с ограничен достъп до здравни услуги. "Не е трудно да се създадат структури, които обединяват спешна помощ и малък стационар. Повечето общини издъхват да издържат своите болници. Ако държавата поеме функцията си в конституционното право на всеки да има достъп до здравна помощ, би могла да направи такива структури. Може да ги наречем условно спешни центрове, дори на територията на общински болници. Няма да е скъпо да се инвестира в нов строеж и ефективен транспорт", смята той.
"Личната ми идея е тези структури да не зависят от клиничните пътеки, престоят на болните да не зависи от здравната каса, а да се финансират като спешната помощ и лекарите да си получават заплатите от министерството на здравеопазването. Тогава никой няма да гони висока заетост на леглата, за да си изкарат заплатите. Това ще помогне да се намалят болничните легла в районите, където няма мощна болница", казва още д-р Мирослав Ненков. По думите му, тъй като това предполага изземване на част от функциите на касата, част от нейния бюджет може да се прехвърли в МЗ за издръжка на тези центрове.