Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (20 август 2014)
 
В ПЕЧАТА: ЛЕКАРИ И МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ НАПУСКАТ СТРАНАТА
Очаквано, вестниците днес се спират на вчерашната акция на млади медици. Във връзка с нея "Стандарт" пише: "Всяка година страната ни напускат средно 480 млади лекари и 500 медсестри заради лоши условия на работа. Въпросите "колко" и "защо" отдавна са загубили актуалността и смисъла си. Защо управниците не променят правилата на играта обаче не е ясно." "Заплахата цели региони в България да останат масово без медици до 5-6 години е съвсем реална. Причината е, че средната възраст на лекарите у нас е 52 години. По данни на лекарския съюз между 46 и 50 години са едва 48.4%, а до 30 години са само 5%", допълва материалът и прави следния извод: "Тоест в следващите десет години вероятността над една трета от лекарите да не могат да практикуват е огромна. В същото време няма да има кой да ги отмени, защото над 80% от медиците до 40 години искат да напуснат страната ни."
"Здравната каса готви по-щедри бюджети за болниците през септември в сравнение с август, заявиха от фонда. През този месец лимитите на клиниките бяха с 20% надолу в сравнение с миналия. От касата се оправдаха с това, че актуализацията на бюджета им с 225 млн. лв. не е била сигурна до последно", четем днес в "Стандарт". Изданието припомня, че при актуализацията на бюджета депутатите решиха 225-те млн. лв. да отидат за клиниките и за лекарствата за рак в тях. "Аптекарите и фармацевтичните фирми обаче не са съгласни, защото на касата няма да стигнат и 90 млн. лв. за хапчета. Затова се очаква Надзорният съвет да пренасочи около 50 млн. лв. за лекарства", допълва публикацията.

ЗАКОНОДАТЕЛНИ ПРЕЧКИ ПРЕД РАБОТАТА НА ДЖИПИТАТА
Нарушава ли Законът за лечебните заведения конкуренцията в частта си, регламентираща дейността на общопрактикуващите лекари. Производство на тази тема е образувала Комисията за защита на конкуренцията в края на миналия месец.
В хода на проучването си КЗК е получила становище от сдружението на джипитата, според което нарушенията са налице. В документа се посочва, че нормативната уредба създава необосновани пречки пред общопрактикуващите лекари да учредяват лечебни заведения за специализирана извънболнична помощ, както и да работят в тях. От НСОПЛБ посочват членове от ЗЛЗ, според които в медицински център и ДКЦ могат да работят лекари и зъболекари с различни признати специалности. Джипитата притежават такива, а най-масовата сред тях е "обща медицина" - "една от основните медицински специалности и абсолютно равностойна на тях", твърдят от сдружението. С оглед на това от там смятат, че общопрактикуващите лекари следва да могат да извършват дейност в СИМП. От друга страна, НСОПЛБ изразява мнението, че подобни структури би трябвало да се създават и управляват от общопрактикуващи лекари според принципа на надграждането с допълнителни дейности и специалисти, съобразно здравните нужди на населението. От сдружението атакуват и ограничението джипитата да могат да сключват само един договор с НЗОК. То препятства например възможността общопрактикуващите лекари да могат да работят в лечебно заведение за болнична помощ, посочват от НСОПЛБ.
 
ЗАМ.-МИНИСТЪР КИРИЛ АНАНИЕВ ОГЛАВИ НАДЗОРА НА НЗОК
Промени в Надзорния съвет на здравната каса, наложени от смяната на правителството, направи служебният Министерски съвет на днешното си заседание. Като представители на държавата в надзора на осигурителната институция са освободени бившите зам.-министри на здравеопазването и на финансите д-р Бойко Пенков и Людмила Петкова. В Надзорния съвет влизат д-р Мариана Василева, директор на дирекция "Международни проекти и специализирани донорски програми" в здравното министерство, и зам.-министъра на финансите Кирил Ананиев, който е определен и за председател на надзора.  С друго решение на правителството зам.-министърът на здравеопазването Лидия Нейчева беше определена за представител на МЗ и председател на Комисията по прозрачност. "Решението ще позволи на Комисията да продължи нормално работата си. Поради освобождаването на всички заместник-министри от премиера Пламен Орешарски преди встъпването в длъжност на служебното правителство, в момента тя няма кворум за вземане на решения", поясняват от правителствената пресслужба.
 
ДОПЪЛНИТЕЛНИ 4 МЛН. ЛВ. ЗА ФОНДА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ДЕЦА
Фондът за лечение на деца може да разчита на още 4 млн. лв. за дейността си. В това служебният здравен министър Мирослав Ненков е уверил стария нов директор на Фонда Павел Александров.  Парите са осигурени от Министерството на финансите след разговор на д-р Ненков с финансовия министър Румен Порожанов. "Фондът имаше заложени около 6 млн. лв. - парите бяха малко и не бяха планирани добре. Тези пари са изхарчени, но Фондът може да разчита на още 4 млн. лв. до края на годината", обясни Павел Александров пред bTV. Александров определи смяната си преди година като "чисто политическа".  "Наследничката ми е бивш депутат от БСП, аз съм експерт без партийна обвързаност. До там водят изводите, след като за една година нищо не се направи във Фонда", посочи Александров.