Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (15 август 2014)
 
ОТБЕЛЯЗОХМЕ ДЕНЯ НА СПАСЕНИЕТО
С вой на сирени и военни маршове в 12 часа днес в столицата бе почетена паметта на всички българи, загинали при спасяване на човешки живот. Националният ден на спасението, който през тази година се отбелязва за десети път, събра десетки граждани пред паметника на военните чинове, загинали за отечеството в градинката на ВМА. Сред гостите бяха министрите на отбраната и на здравеопазването в служебното правителство Велизар Шаламанов и д-р Мирослав Ненков, ръководители на съсловни организации в здравеопазването, сред които Милка Василева, председател на УС на БАПЗГ, а така също и вдовицата и дъщерята на д-р Стефан Черкезов - Лидия и Антония Черкезови. След като денят беше официализиран през 2012 г., намерението на инициативна група е да предприеме следващи стъпки чрез българските евродепутати за официализирането му като Европейски ден на спасението.  Идеята се подкрепя от учени и общественици от БАН, от БЧК,  както и от съсловните организации в здравеопазването - БЛС и БАПЗГ. На днешната церемония пред паметника бяха поднесени много венци и цветя, положен бе букет от името на служебния министър- председател проф. Георги Близнашки. За първи път като химн на деня бе изпълнена и песента на Емил Димитров и Иля Велчев "Ако си дал".    
 
НЗОК НАМАЛИ С ОЩЕ 20% БЮДЖЕТИТЕ НА УНИВЕРСИТЕТСКИТЕ БОЛНИЦИ Въпреки актуализацията на бюджета на НЗОК с 225 млн. лв., които трябва да отидат за болнична помощ и онколекарства, касата продължава да орязва парите на лечебните заведения. Това става ясно от отворено писмо до медиите, изпратено от Асоциацията на университетските болници за активно лечение. От там съобщават че парите за август са им намалени с 20%, спрямо техните бюджети за предходния месец и са средно с 40% по-ниски от началото на календарната година. Управителите на университетските болници също така уточняват, че са получили в средата на месец август поканите от РЗОК да подпишат допълнителни споразумения към договорите си. "С тях ни се казва, че ние трябва да не лекуваме пациентите, а още повече - не трябва и да ги приемаме. Това не е буквалния  текст на допълнителните споразумения уважаеми дами и господа, а извода от драстично намалените суми, фигуриращи в Приложение № 2 към предоставените ни допълнителни споразумения. На нас не ни е ясно, защо и как НЗОК се организира и винаги ни връчва допълнителни споразумения, след като първата половина от месеца е изтекла", се казва в писмото им.
 
Д-Р НЕНКОВ: 18.5 МЛН. ЛВ. ОТ ПАРИТЕ НА МЗ ОТИВАТ В ЗДРАВНАТА КАСА
бюджета на Министерството на здравеопазването са изтеглени 18.5 млн. лв., за да може да бъде актуализиран бюджетът на НЗОК. Това каза в предаването "Тази сутрин" на bTV министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков. Запитан как ще се справи в условията на намален бюджет той отговори, че ще са необходими икономии. Според него в резултата на липсата на пари ще пострадат програмите на МЗ за инвестиции в болниците. По отношение на недостига на пари и в бюджета на НЗОК д-р Ненков каза, че едва ли ще се стигне до фалит на болници. Според него ситуацията, при която лечебните заведения ще трябва да направят листи на чакащи или да отказват прием на пациенти, е невъзможен вариант.
 
ФОНДЪТ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ДЕЦА ИМА НУЖДА ОТ НАЙ-МАЛКО 3 МЛН. ЛВ.
Минимум 3 млн. лв. лв. са необходими на Фонда за лечение на деца, за да може да работи спокойно до края на годината. Това стана ясно в интервю за БНР с неговия нов директор Павел Александров, който вчера бе назначен на поста от служебния министър. Той каза, че средствата на фонда са изчерпани и трябва по някакъв начин да се намерят нови, за да може да се свали напрежението, натрупано през последните няколко месеца. Александров добави, че идеята откъде да се намерят пари трябва да дойде от здравния и финансовия министър. Той заяви, че неговата работа е да направи така, че икономично, с оптимизиране на разходите фондът да се вмести в парите, за да може да приключи добре годината. Впрочем, Александров коментира, че от вчера следобеда , когато бе назначен, до този момент не е имал възможността да изясни напълно цялата ситуация около финансовото състояние на фонда. Той отбеляза, че екип прави сметки и в началото на другата седмица ще има яснота около всички проблеми. "Просто нямах време. Вчера имаше едни спешни дечица, които трябваше да се разглеждат от обществения съвет. Имаше и други неща на ход, много бързи, спешни. Но екипът работи в момента. Снощи до късно", каза директорът. Александров също така заяви, че засега родителите на децата могат да бъдат спокойни, защото няма проблем фондът да функционира, а нещата в него вървят както трябва.
 
МЕДИЦИТЕ ОТ ЦСМП СОФИЯ-ГРАД НЕ ИСКАТ Д-Р ГЕЛЕВ?
Медиците от Центъра за спешна медицинска помощ в София не желаят д-р Георги Гелев да заеме поста директор. Това съобщи OFFNews, като се позова на анонимна служителка на центъра. Според информацията медиците са обявили, че са доволни от временно назначения за директор д-р Александър Златанов и искат той да остане на поста. Основната причина за искането им  е решението на д-р Златанов за въвеждане на 7-часов работен ден от септември. Служителите са убедени, че това няма да се случи, ако на поста се върне д-р Гелев. Те са заявили, че подкрепата им за д-р Георги Гелев по време на протестите в края на май е криворазбрана. "Тогава се обявихме в подкрепа на д-р Гелев, защото го уволниха, без да има вина. Нашата подкрепа достига дотам. Но след това беше направен одит, който показа, че в Спешния център има десетки нарушения. Ние не заставаме зад него при тези обвинения", казва служителката.