Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (13 август 2014)
 
МБАЛ БУРГАС СПЕШНО ТЪРСИ 25 МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ
МБАЛ Бургас спешно търси да назначи 25 медицински сестри.Това съобщиха от лечебното заведение. Най-голям недостиг на кадри изпитват отделенията по хирургия, неврохирургия, ортопедия и нефрология. Свободно работно място има и в Звеното за централна стерилизация, което снабдява болницата със стерилни инструменти. Персоналът е принуден да работи извънредно, за да компенсира липсата, особено през летните отпуски. В няколко отделения работят и вече пенсионирани медицински сестри, защото няма кой да заеме мястото им.  "Недостигът на медицински сестри е сериозен в цялата страна, не само в нашата болница. Проблемът съществува от години, основната причина е заминаването им за чужбина. Ръководството на нашата болница заедно със синдикатите се старае постоянно да подобрява условията на труд, да повишава възнагражденията и социалните придобивки, за да могат специалистите да остават тук. Смея да кажа, че при нас възнагражденията са над средното за този бранш, без да броим допълнително постигнатите стимули по Колективен трудов договор", коментира изпълнителният директор на МБАЛ Бургас д-р Бойко Миразчийски, който много се надява на нови попълнения в болницата.
 
ПРЕЗ ЮЛИ - НОВИ ТРИМА НАЦИОНАЛНИ КОНСУЛТАНТИ
Трима нови национални консултанти са назначени в средата на юли тази година. За национален консултант по лъчелечение е избрана проф. Веселина Първанова от СБАЛО в София. Тя заема мястото на проф. Лилия Гочева от ИСУЛ. По специалността УНГ болести за консултант е назначен директорът на университетската болница в Пловдив "Св. Георги" проф. Карен Джамбазов. Негов предшественик е доц. Цоло Цолов от ИСУЛ.  Новият национален консултант по Медицинска информатика и здравен мениджмънт пък е доц. Тихомира Златанова, която е преподавател във Факултета по обществено здраве на  МУ - София. Тя заема мястото на  доц. Димитър Чаръкчиев от УСБАЛЕ "Акад. Иван Пенчев". Новите национални консултанти са назначени със заповед на бившия министър д-р Таня Андреева от 18 юли 2014 г.
Впрочем, това не са първите промени в състава на националните консултанти от последните няколко месеца. През април тази година д-р Андреева назначи за национален консултант по кожни и венерически болести проф. Любка Стоянова-Митева от Александровска болница. По специалността детска ендокринология и болести на обмяната бе избрана доц. Ива Стоева СБАЛДБ "Проф. Иван Митев", а по неонатология - проф. Боряна Слънчева от "Майчин дом". За национален консултант по нулклеарна медицина бе избран доц. Павел Бочев от "Св. Марина" във Варна, по гриатрична медицина - доц. Красимир Визев от Факултета по обществено здраве на МУ - София, по биохимия - проф. Ваньо Митев, който е ректор на МУ - София, по ангиология - доц. Милена Станева от "Токуда", а по съдебна медицина - доц. Петър Маринов от "Св. Марина" във Варна. По специалността радиационна хигиена за национален консултант беше избрана доц. Нина Чобанова от Националния център по радиобиология и радиационна защита, по обща дентална медицина - доц. Снежанка Топалова-Пиринска, преподавател в МУ - София, по пародонтология - проф. Христина Попова от МУ - София, по палиативни грижи  - доц. Николай Младенов от ВМА, а по отоневрология - проф. Александър Панчев от "Царица Йоанна - ИСУЛ".
 
Д-Р ЛЮБОМИР БАКАЛИВАНОВ БЕ ИЗБРАН ЗА ЧЛЕН НА НАДЗОРА НА НОИ
Служебното правителството актуализира състава на представителите от своята квота в Надзорния съвет на Националния осигурителен институт. Решението за това бе взето на днешното заседание на Министерски съвет, съобщиха от пресцентъра на ведомството. Сред новите членове на надзора е избран зам.- министърът на здравеопазването д-р Любомир Бакаливанов. Останалите представители на държавата са министърът на труда и социалната политика Йордан Христосков, зам.- министърът на труда и социалната политика Петя Евтимова, директорът на дирекция "Държавни разходи" в МФ Владимир Петров и главният секретар на МИЕ Владимир Туджаров. Те заменят досегашните членове на надзора проф. Чавдар Славов, д-р Хасан Адемов, Светлана Дянкова, Людмила Елкова, и Анна Янева.