Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (12 август 2014)
 
М-Р НЕНКОВ ОБМИСЛЯ ВРЪЩАНЕТО Д-Р ГЕЛЕВ В ЦСМП СОФИЯ-ГРАД
Директорът на Центъра за спешна медицинска помощ София - град д-р Георги Гелев ще може да се върне на работа след изтичане на неговия болничен. Това каза министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков по време на пресконференция днес. Той обяви, че болничният на д-р Гелев изтича в средата на август и ако не го поднови, не вижда причина директорът да не се върне на работа на този етап. Д-р Ненков обяви, че се е срещнал с д-р Златанов и са разговаряли за проблемите в центъра. Днес сутринта новият министър е провел и среща със служители на ЦСМП - лекари, сестри, фелдшери, шофьори и диспечери. По време на пресконференцията д-р Ненков отбеляза, че едва ли ще успее по време на своя мандат да подобри заплащането в центъра, но се надява да облекчи работата на екипите.
 
ЗДРАВНИЯТ МИНИСТЪР   ЩЕ СПРЕ НЯКОЛКО ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ
Голяма част от търговете в Министерството на здравеопазването вероятно ще бъдат спрени. Това съобщи по време на пресконференция днес министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков. Той каза, че е назначил проверка на обществените поръчки, обявени в последните седмици от мандата на д-р Таня Андреева. По думите му, проверката вече е доста напреднала. "Кои  от тях точно, кои видове и защо ще бъдат спрени, ще го знаем скоро. Изпадам в такава ситуация през последните дни да казвам "по-късно", не защото не искам да кажа, а защото искам това, което кажа да бъде сериозно и аргументирано", каза той.  Като една от ревизираните обществените поръки, министърът посочи тази за избора на фирма, която трябва на направи електронната здравна карта. Той отбеляза, че се проверява какви са заданията на поръчката.
 
МИНИСТЪРЪТ ТРЯБВА ДА ОТМЕНИ МЕДИЦИНСКИТЕ СТАНДАРТИ
Нещо, което новият служебен министър може да направи веднага, е да отмени всички медицински стандарти. Това каза в интервю за БНР д-р Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването. По думите му, те са безумни и създават ненужни и безсмислени от медицинска гледна точка изисквания. Той добави, че те водят до увеличаване не разходите на болниците и са стимул за свръххоспитализации, което води до дефицит на плащанията от страна на НЗОК. Според д-р Кацаров новият здравен министър д-р Мирослав Ненков също така може да промени Наредба 40 за основния пакет от медицински дейности, като извади поне 100 от клиничните пътеки от болничната помощ и да ги прехвърли към извънболничната.
 
В ПРЕСАТА: КАСАТА НЯМА ДА ИЗПЛАТИ БЛИЗО 265 ХИЛ. ЛВ. НА ЛЕКАРИТЕ
Заради констатираните нарушения РЗОК в Плевен ще изплати с 265 576 лв. по-малко суми на договорните си партньори. Това пише в днешния си брой в. "Телеграф", без обаче да уточнява за какъв период от време е тази сума. От статията става ясно, че проверка на касата е установила нарушения в медицинската документация и дублиране на дейности. Пациенти с множествена склероза (МС) и омбудсманът Константин Пенчев настояват здравният министър д-р Мирослав Ненков да внесе в тристранния съвет промените в наредба, осигуряващи закрила от уволнение на близо 100 000 болни българи. Това пише в. "Труд", позовавайки се на съобщение от Асоциацията на хората с МС. Битката им за поправките в Наредба №5, която не е променяна от времето на Тодор Живков, т.е. от далечната 1987 г., тече от 2010-а. Тогава за първи път 55 българи с МС настояха пред Бойко Борисов да увеличи списъка със заболяванията, при които работодателят няма право да уволнява или съкращава хора. До момента това са пациентите с онкологично, психиатрично, професионално заболяване, с диабет, туберкулоза или исхемична болест на сърцето. През 2012 г. МЗ внесе предложение да се добавят още 9 нови класа тежки болести, сред които са СПИН, паркинсон, множествена склероза и др. Доста от тези болни и днес крият диагнозата си от работодателя от страх да не загубят работата си. В края на 2012 г. проектът стигна до Съвета за тристранно сътрудничество, но заради конфликта между Симеон Дянков, който бе негов председател, и работодателите поправките така и не се разгледаха. При следващия председател на съвета в кабинета "Орешарски" - Зинаида Златанова, също не се стигна до решение, напомня изданието.
Гаврата с 2,3 млн. хронично болни българи продължава. Това пък съобщава в. "24 часа". Изданието информира, че хиляди граждани, предимно пенсионери, се трупат на още по-големи опашки пред офисите на НЗОК, за да презаверят рецептурните си книжки.
 
МУ-ВАРНА ОБЯВИ ДОПЪЛНИТЕЛЕН ПЛАТЕН ПРИЕМ
От вчера МУ - Варна приема документи за обучение срещу заплащане по специалностите медицина, дентална медицина и фармация, съобщи сайтът на висшето училище. От възможността да участват в конкурса ще могат да се възползват както кандидати, неучаствали в кампания 2014, така и младежи и девойки, вече полагали изпитите, уточняват още от МУ. Желаещите могат да се запишат предварително за платени консултации по конкурсните предмети - по биология те ще се проведат на 19 август, а по химия -  на 18,19,20 и 21 август.  Допълнителният конкурсен изпит по биология ще бъде 20 август, а по химия - на 22 август.