Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (11 август 2014)
 
ПРЕЗАВЕРКА НА РЕЦЕПТУРНИТЕ КНИЖКИ
Заради презаверката на рецептурните книжки на хронично болните пациенти с новите четиризначни кодове по международната класификация на болестите, столичната здравноосигурителна каса ще работи извънредно последните три съботи от месец август. Това съобщиха от пресцентъра на СЗОК. Датите, когато касата ще работи извънредно с работно време от 9,00 ч. до 15,00 ч. са 16.08., 23.08 и 30.08. Уточнява се обаче, че през тези дни рецептурни книжки ще се заверяват самo в централния офис, който се намира на адрес: ж.к. Стрелбище, ул. "Енос" 12 - 14. През работните дни от седмицата гражданите ще се обслужват във всички офиси на СЗОК.
 
В ПЛОВДИВ ЩЕ ДЕМОНСТРИРАТ ЕНДОНАЗАЛНА СИНУС ХИРУРГИЯ
Демонстрации на функционална ендоназална синус хирургия ще се проведат в УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив на 20 август. Това съобщиха от лечебното заведение. Операциите са инициирани от Българското ринологично сдружение (БРС) и ще бъдат извършени от проф. д-р Бернхард Шик от Саарланд, Германия, и проф. д-р Карен Джамбазов, изпълнителен директор на болницата и зам.-председател на БРС.
Предвидени са операции на новородено дете с едностранна хоанална атрезия и на възрастен пациент с носни полипи, обясни проф. Джамбазов. Демонстративната хирургия ще бъде наблюдавана в реално време посредством видеовръзка с операционната зала от специалисти в областта на ушно-носно-гърлените болести и специализанти.
 
В ПРЕСАТА: ИЗМАМИ В МОБАЛ "Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ"
Ревизори разкриха игри с ДДС при използването под наем на скъпа апаратура в областната болница във Велико Търново. Това пише в днешния си брой в. "Труд". Проблемът е, че доставката на апаратите е договорена без ДДС, а лечебницата е плащала с данъка, въпреки че по договор не е трябвало да го прави. Липсва и анексът, който урежда плащането на ДДС-то. Излезлите наяве нарушения в здравното заведение са от времето на бившия директор д-р Людмил Гецов.
Намаленият бюджет на "Пирогов" за тази година е наказание за прoтестните действия на неговите служители през октомври 2013 г. Това пишат част от печатните издания в днешните си броеве. Те цитират изказване на директора на лечебното заведение проф. Стоян Миланов пред Нова телевизия. През  октомври персоналът на болницата протестира срещу споразумението, което болницата трябваше да подпише с НЗОК. В него имаше точки за отложени плащания и болнични лимити, напомня "Дума".
"След като служителите на "Пирогов" протестираха, своеобразно бяхме наказани. Беше назначена мащабна проверка от изпълнителна агенция "Медицински одит", която излезе с дребни констатации. Това беше наказателна акция", казва проф. Миланов, цитиран от "Телеграф". Той коментира, че ако се погледне годишния финансов отчет на болницата ще се види, че размерът на загубата се равнява на намалелите от страна на Министерството на здравеопазването постъпления към болницата "Пирогов".
Осем месеца чиновници мотаят майка на тежко болно дете и отказват да му осигурят общопрактикуващ лекар. Това пък пише в друга статия на в. "Телеграф". Скандалният случай се разиграва в Ботевград, където през декември 2013 г. се премества да живее семейството. То идва от Пирдоп. Детето на Людмила е с диагноза детска церебрална парализа, страда и от редица съпътстващи заболявания като хронична пневмония. Поради тежкото си здравословно състояние детето има необходимост от често лекарско наблюдение. "Людмила изисква от личната си лекарка здравната книжка на детето си, необходима за записване при нов медик. Тя обаче отрича документът да е у нея и отказва да го предаде. По този начин майката се оказва с вързани ръце, защото без книжката не може да запише детето си при друг лекар".
 
РЕМОНТИРАНА С ЯПОНСКИ ПАРИ БОЛНИЦА СЕ РУШИ ИЗОСТАВЕНА
Заради рушаща се и разграбена болница у нас японското посолство е връчило вербална нота до българското правителство. Това обяви областният управител на Сливен Корнелий Желязков пред Нова телевизия. Причината за протеста е, че през 2008 г. през посолството японци са дарили 40 000 евро за ремонт в на тубдиспансера в Сливен. Две години по-късно болницата е била затворена и не работи и до днес, тя е разграбена и се руши. Според японците това е в противоречие с дадените уверения, че тя ще функционира. Те са изразили разочарованието си, че инвестицията, която са направили, е загубена, защото състоянието на лечебното заведение като сграден фонд е компрометирано.
 
ЕДВА 27 000 СА ПОИСКАЛИ ДОСТЪП ДО ЗДРАВНИТЕ СИ ДОСИЕТА В НЗОК
Българите, които притежават достъп с уникален код до своите здравини досиета към информационната система на НЗОК са 26 764. Това показва справка на здравната каса, изготвена за Zdrave.net. Данните сочат, че за периода от 30 юли 2013 г. до 30 юли 2014 г. в  здравните досиета на НЗОК са влизали 12 528 лица, които притежават уникален код за достъп и 1746 граждани с електронен подпис. Впрочем, данните на касата също така сочат, че в края на май 2013 г. притежателите на уникален код за достъп са били 11 000. Здравното досие на пациента е само една от функциите на персонализираната информационна система на НЗОК. От 15 април 2013 г. всеки българин има достъп до цялата отчитана електронно информация, отнасяща се до неговия здравен статус. Достъпът и прегледът на информацията в досието се осъществява чрез уникален код за достъп или електронен подпис.  За да получи достъп до личния си архив, всеки който желае, може да подаде заявление в регионалното звено на здравната каса. Издаването на кода става за минути и е напълно безплатно, като единственото условие е заявяването на уникалния код и неговото получаване да се прави лично.
 
МАМЯТ ПО ТЕЛЕФОНА С "ЕБОЛА"
Властите у нас са направили всичко необходимо, за да предотвратят евентуалното разпространение на вируса на ебола. Това каза пред БНР началник на Клиниката по инфекциозни болести във ВМА проф. Камен Плочев. Той отбеляза, че трите неща, които трябваше да направи държавата, са направени. "Първо, имаме непрекъснат поток на информация. На второ място, имаме готови обучени екипи, на трето място, имаме място за изолация". Главеният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев пък коментира в интервю за Агенция "Фокус", че вероятността вирусът ебола да достигне до България и Европа е малка, но не може да бъде изключена." Междувременно от полицията в Добрич съобщиха в своя бюлетин, че телефонни измамници вече използват нов трик, като в сценария на престъплението е включен и вирусът на ебола. Според информацията на 7 август 66-годишна жена е получила обаждане на домашния си телефон. Непознат мъж е заявил на жената, че внукът й е болен от ебола и за ваксинацията му е необходима сумата от 5 000 лева.  Малко по-късно бабата е предала сумата пред хотел "България" в град Добрич на непозната жена.
 
ПРЕМИЕРЪТ НАЗНАЧИ ЛИДИЯ НЕЙЧЕВА ЗА ЗАМ-. МИНИСТЪР
Правителството одобри и официално назначи новите зам.- министри към служебния кабинет. Това съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. За зам.- министър на здравеопазването е назначена  магистър-фармацевт Лидия Нейчева, която ще отговаря за лекарствената политика. В служебното правителство с премиер Марин Райков тя отново беше заместник-министър на здравеопазването с ресор "Лекарства и медицински изделия" и "Обществени поръчки.  Нейчева е бивш кадър на ВМА, а впоследствие - началник "Болнична аптека" в частната болница "Токуда".