Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (6 август 2014)
 
НАДЯВАМ СЕ ДА НЕ ПРЕДИЗВИКАМ СЪТРЕСЕНИЯ, КАЗА Д-Р НЕНКОВ
За мен е важно с моите действия да не предизвикам някакви сътресения в системата на здравеопазване. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков. Запитан, дали има притеснения за това, че парите в бюджета на НЗОК няма да стигнат, за да се заплаща домашното лечението на пациентите с хронични заболявания д-р Ненков каза, че не може да отговори на този въпрос, защото не знае какъв е дебита на харчене в НЗОК. Той добави, че ще продължи хубавите неща, започнати от министър Таня Андреева и че ще разчита на нейното съдействие. Бившият вече министър на здравеопазването заяви, че е готова да му помага, защото в здравеопазването, може би повече от всеки друг сектор, е важно да има приемственост. "Оставам Ви да продължите да работите по спешната помощ, майчиното и детското здравеопазване и всички програми, които предстоят да бъдат завършени по предишния програмен период от споразумението за партньорство с ЕС", каза д-р Андреева. От думите на д-р Андреева стана ясно, че смята да се завърне към практикуването на лекарската професия. Тя каза, че се завръща в гилдията с усмивка, защото има шанс за българското здравеопазване.
 
ИАТ И BGDONOR.COM ОБЯВЯВАТ КОНКУРС ЗА ЕСЕ
"Частица от теб може да бъде за някого целия свят". За някои хора това изречение означава живот. Над 1100 души в България чакат за трансплантация. Цел на живота е да оставиш след себе си следа - пътека от добро, по която да вървят децата ти..., чрез донорството следата се превръща в широк и светъл път на благородството и човечността. Трябва само да кажеш на близките си. 
Изпълнителната агенция по трансплантация и bgdonor.com обявяват конкурс за есе - за живота, втория шанс и доброто. Вдъхновение можете да намерите в истинските истории на bgdonor.com. Есетата ще бъдат оценявани от представители на агенцията, пациенти и приятели на идеята за донорството и трансплантациите.
Наградният фонд включва електронни книги, ваучери за книжарници и комплекти с художествена литература.
Условия за участие: Без възрастови ограничения; Обем до 5 печатни страници;
Срок за участие - до 5 септември 2014 г.
Изпращайте есетата на адрес: Изпълнителна агенция по трансплантация,
Ул. Братя Миладинови 112, София 1202, За конкурса за есе
или на iat@bgtransplant.bg с име и телефон за обратна връзка
 
В ПЕЧАТА: ДЪЛГОВЕТЕ НА БОЛНИЦИТЕ ДОСТИГНАХА 416 МЛН. ЛВ.
Само за месец дълговете на болниците са скочили със 17 милиона. Това пише в днешния си брой в. "Телеграф". Изданието цитира справка на Министерството на здравеопазването, според която общият размер на натрупаните задължения на лечебниците е нараснала до 416 094 000 лв. Най-големите длъжници към фирми и дистрибутори, които са под "надзора" на МЗ, се оказват пловдивската болница "Св. Георги", която има да плаща над 46 милиона лева. Следват я МБАЛ "Проф. Д-р Стоян Киркович" в Стара Загора, която беше изправена пред риска сметките й да бъдат запорирани заради огромните задължения. В справката на МЗ не влизат дълговете на големи болници, които са подопечни на други ведомства, сред които ВМА, уточняват от "Телеграф". През юни шефът на Военномедицинска академия проф. Николай Петров отчете дългове в размер на 100 милиона лв., припомня изданието.
Темата за новия служебен кабинет, в който министър на здравеопазването е д-р Мирослав Ненков, е водеща за всички днешни издания.