Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (1 август 2014)
 
В ПРЕСАТА: ЛЕКАРИ И МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ БЕЗ ЗАПЛАТИ?
"Лекари и медсестри може да останат без заплати от декември". Това пише "24 часа", като цитира шефа на надзора на НЗОК д-р Бойко Пенков. "Дейността на болниците може да се ограничи с 30%, което означава да се вместят в месечен бюджет около 107 млн. лв. при до 150 млн. лв. сега", допълва материалът.
Същия вестник съобщава за починали четирима пациенти заради липса на изкуствено сърце. "Починаха още четирима българи, чийто единствен шанс за живот бе поставянето на изкуствено сърце. Те издъхнаха, защото здравната каса покрива само 50 000 лв. от цената на спасителното устройство, то струва 168 хил. лв. За тежко болните е непосилно да доплатят 118 000 лв.", пише изданието.
"На 9 юни т.г. "Труд" съобщи, че пациентите на косъм от смъртта, които не могат да оцелеят без изкуствено сърце, са осем. На първи юли почина Александър Михайлов (45 г.) и с неговата съдба останаха седмина българи. "След него починаха и четирима мъже на 38,42,52 и 59 г.", съобщи вчера проф. Генчо Начев, директор на столичната университетска болница "Св. Екатерина", където се борят за живота на такива пациенти", четем още в ежедневника. Трима са останалите живи, двама от тях вече са с увреден черен дроб и сега изходът за тях е само сърдечна трансплантация, допълва публикацията.
 
БАЗП НАСТОЯВА ЗА АКТУАЛИЗАЦИЯТА НА БЮДЖЕТА .
"Изключително загрижени сме от създалата се ситуация и се обръщаме към българските политици да намерят сили и воля за политически консенсус, за да се защитят днес интересите на българските пациенти". Това се казва в декларация от Българска асоциация за закрила на пациентите относно актуализирането бюджета на НЗОК за 2014 г. Тя е адресирана до депутатите от Народното събрание, председателя на парламента Михаил Миков и Президента Росен Плевнелиев.
 
ЩЕ ЗАТВОРЯТ ЛИ ВРАТИ МАЛКИ ОБЩИНСКИ БОЛНИЦИ?
"Още края на миналата година казахме, че ще има дефицит в касата. И цяла година досега ние говорим за това. И просто у нас буди недоумение поведението на нашите политици. Защото, виждайки накъде вървят нещата, ние проведохме срещи с водещите политически партии и получихме уверението, че актуализация на бюджета на НЗОК ще се случи." Това коментира пред БНТ зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Юлиян Йорданов.  Той заяви, че ако няма актуализация на бюджета, това ще рефлектира най-вече върху пациентите.
"Какво може да се случи? На всички е ясно какво може да се случи. Дълговете на болниците рязко ще нараснат, парите за здравеопазване ще бъдат недостатъчни, отново ще се изтеглят от Бюджет 2015 и следващата година ще играем същото, което се случи сега, същото, което се случи и в края на миналата година", прогнозира той и отново заяви, че най-сериозният проблем ще е за малките общински болници, "които едва се крепят". "Веднъж пуснат ли си персонала в неплатен отпуск, това лечебно заведение няма начин да възстанови своята дейност", предвеща зам.-шефът на БЛС.
 
 
НА ДОНДУКОВ ЗАПОЧНАХА ПРЕГОВОРИ ЗА АКТУАЛИЗИРАНЕ НА БЮДЖЕТА
Представители на политически сили се срещнаха при президента Росен Плевнелиев за да обсъдят възможностите за актуализацията на бюджета. Михаил Миков заяви, че БСП ще се съгласи само да се актуализира бюджета на НЗОК и то с по-малката сума - не защото има нужда, а за да има сигурност. За други нужди от БСП не са съгласни да се актуализира бюджета.