Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (31 юли 2014)
 
В ПЕЧАТА: М-Р  АНДРЕЕВА: ЛОБИТА ПРЕЧАТ НА ЕВТИНИТЕ ЛЕКАРСТВА
Силни лобита пречат на поевтиняването на лекарствата у нас -е заявила пред в. "Преса" м-р Андреева. Съпротивата срещу по-евтините генерици идвала от пациентските организации и фармацевтичните фирми, произвеждащи оригинални молекули. Първите вярвали, че оригиналните лекарства са по-добри, а компаниите имали интерес да запазят печалбата си. В друга статия на "Преса" се казва, че държавата прибира годишно от ДДС върху лекарствата около 150 млн. лв. Така вместо парите на хората от осигуровките да отиват за здраве, част от тях се връщат в бюджета. "Труд" цитира финансиста Емил Хърсев, че не е фатално, че няма да има актуализация на бюджета на НЗОК. "Тази институция всъщност е бездънна финансова дупка. Аз съм сигурен, че следващата година бюджетът й отново ще е на дефицит, парите няма да й стигнат, въпреки че през последните 5 години в кризата доходът на здравната система се е удвоил. При това положение какъв е проблемът да не се покрият част от разходите за дейност? Отправените заплахи, изнудвания и рекет от страна на лекарското съсловие не са нормални. Как ще спрат да приемат пациенти? Това е анархия", казва той.
 
БЛС ОЦЕНИ СЪБИТИЯТА КАТО "ПОЛИТИЧЕСКА ШИЗОФРЕНИЯ"
"БЛС изразява крайното си възмущение от поредната политическа шизофрения, която отново се разигра вчера /30 юли т.г./ в българския парламент. За сетен път станахме свидетели на политически и личностни боричкания, които в никакъв случай не са изразители на интересите на обществото и заплашват пряко лечението и здравето на нацията." Това се казва в декларация на съсловната организация, изпратена до президента и председателите на парламентарно представените партии.
 
КЗК: ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ, АПТЕКИ И ПАЦИЕНТИ ДА ПРЕГОВАРЯТ С КАСАТА ПО НРД
Стопанските субекти, а не само съсловните организации, трябва да са страна в преговорите по Националния рамков договор. Това се казва в становище на Комисията за защита на конкуренцията, което засяга съответствието на ЗЗО и свързаните с него нормативи с правилата на конкуренцията. Комисията се самосезира по този въпрос през февруари тази година и образува производство, чийто резултат бе представен вчера. Мнението на КЗК е, че "въпреки конкретните държавнически правомощия, с които са натоварени БЛС, БЗС и БФС, тези съсловни организации не биха могли да бъдат определени като компетентни държавни органи при изготвянето и приемането на разглежданите нормативни административни актове, които създават права и задължения за лица, които не са страни по тези актове."
 
ПЕТ ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ СТАВАТ УНИВЕРСИТЕТСКИ БОЛНИЦИ
Правителството допълни списъка на университетските болници с още пет лечебни заведения. Това са МБАЛ "Софиямед" - София, СБАЛ по белодробни болести "Св. София" - София, УСБАЛ по ендокринология "Акад. Ив. Пенчев" - София, СБАЛ  по детски болести "Проф. Ив. Митев" - София и МБАЛ "Каспела" - Пловдив.
 
УСПЕХ ЗА СПЕЦИАЛИСТИТЕ ОТ ВИЕНА ИН ВИТРО ЦЕНТЪР В ТОКУДА
36-годишна жена с репродуктивни проблеми забременя с ин витро още след първия опит във Виена ин витро Център в Токуда Болница София. Австрийският център е последната надежда на пациентката, която 5 години напразно се опитва да забременее в различни клиники в страната. След претърпян аборт и 2 неуспешни процедури, жената и нейният партньор са на ръба да се откажат от мечтата си да имат собствени деца. Докато проучва възможности за ин витро процедури във Виена, двойката разбира, че в България също има център от веригата Kinderwunschzentrum и се решава на последен шанс в страната. Бъдещата майка е един от примерите за успешна ин витро бременност във Виена ин витро Център.   
 
Д-Р ДЕЧЕВ: БОЛНИЦИ ЖИВЕЯТ В РАЗКОШ ЗАРАДИ ЧАДЪР ОТ НЗОК
От думите на шефа на "Св. Иван Рилски" д-р Дечо Дечев стана ясно, че увеличение на бюджета на касата трябва да има, но не сега. "Не трябва да се дават средства в здравеопазването на екип в националната каса, който доказа, че не може да ги управлява рационално.", заяви той. Д-р Дечев даде пример със столицата, където, по думите му, за първото полугодие на тази година, в сравнение със същия период на миналата, няколко частни болници са отчели 50% ръст на дейността си, докато държавните и общинските имат ръст от около 12%. Д-р Дечев даде данни за две от въпросните частни болници - една кардиологична, и една с предмет на дейност онколечение - в първото полугодие на тази година кардиоболницата е отчела двоен ръст на изработените средства в сравнение със същия период на м. г., а онкологичната -  400% повече. "Някои здравни заведения живеят в състояние на разкош откъм финансиране благодарение на чадър, който имат в НЗОК".
 
ПАЦИЕНТИ СЕ МОЛЯТ НА ПАРТИИТЕ ДА ГЛАСУВАТ АКТУАЛИЗАЦИЯТА
"Национална пациентска организация изразява силното си безпокойство от настъпилите събития през последните дни на 42-рото Народно събрание, които застрашават оцеляването на българското здравеопазване през следващите няколко месеца." Това се казва в декларация на пациентите, изпратена до президента, премиера в оставка, председателя на парламента и шефовете на парламентарните групи на партиите.
 
В НЗОК ОБМИСЛЯТ ВЗЕМАНЕ НА БЕЗЛИХВЕН ЗАЕМ ОТ ДЪРЖАВАТА
"Нещата са такива, че през декември хората няма да получат заплати." С тези думи председателят на НС на НЗОК и зам.-министър на здравеопазването д-р Бойко Пенков коментира ситуацията около бюджета на касата. Той допълни, че единствената възможност бюджетът да издържи е чрез силни рестрикции за болничната помощ. Д-р Пенков информира, че в НЗОК се обсъжда вариант при липса на актуализация на бюджета да се вземе безлихвен заем от държавата - идея, лансирана преди седмици от бившия здравен министър и шеф на НЗОК д-р Илко Семерджиев.