Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (30 юли 2014)
 
ПОВЕЧЕ ГРИЖА ЗА БОЛНИКЕ С НЕВРОМУСКУЛНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ
Институциите у нас трябва да вникнат в смисъла на идеята за създаването на банки за дихателни апарати, защото това е начинът тези толкова необходими пособия да достигат навреме и да бъдат на разположение на повече пациенти с невромускулни заболявания от всички региони на страната. Също така е важно да се разбере, че тези болни се нуждаят остро от подвижни легла с дистанционно управление, които облекчават живота им и щадят хората, които полагат денонощни домашни грижи за тях. Трябва да бъде преосмислена националната политика по отношение на хората с невромускулни заболявания от всички възрасти, а не отговорността и подкрепата на държавата да приключват при навършването на 18 години. За това апелира днес на пресконференция в столицата председателката на Българската асоциация за невромускулни заболявания (БАНМЗ) Виолета Антонова. Срещата с медиите бе посветена на финализирането на проекта "Съпричастност към хората с невромускулни заболявания", в рамките на който бе поставено началото на редица значими инициативи, насочени към по-добра информираност на обществото и реална подкрепа на болните и техните семейства.  с 2012 г.
 
АКТУАЛИЗАЦИЯ НА БЮДЖЕТА НЯМА ДА ИМА
Актуализация както на бюджета на здравната каса, така и на държавния бюджет няма да има. Това стана ясно днес от последното изказване на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.  Поредното си обръщане на 180 градуса Борисов обясни така: "Депутатите от ГЕРБ са категорично против след година и два месеца, след четири вота на недоверие, в които БСП и ДПС ръкопляскаха на това правителство, а ние викахме "оставка", в последните 3 дни да им дадем да се възползват от опорната си точка - "ГЕРБ и ДПС - коалиция КТБ". Така към момента ситуацията изглежда по следния начин: извънредно заседание на парламента за гледане бюджетите на НЗОК и държавата трябваше да има в понеделник, 4-ти август, а на 6-ти август Народното събрание трябваше официално да бъде разпуснато.
 
НОИ ПРЕКРАТЯВА ПО-РАНО ПРОГРАМАТА ЗА РЕХАБИЛИТАЦИЯ
Заради изчерпване на средствата, предназначени за профилактика и рехабилитация, Националният осигурителен институт предприе действия за прекратяване на програмата. Това съобщиха от пресцентъра на института. От там информират, че териториалните поделения на НОИ ще издават удостоверения за профилактика и рехабилитация до 29 август 2014 г. включително. Последната дата, на която лицата могат да постъпват в заведенията, изпълнители на дейността по профилактика и рехабилитация, е не по-късно от 12 септември 2014 г. Тази година програмата за профилактика и рехабилитация стартира на 31 март и за нейното финансиране бе предвидена сумата от 15 362 329 лв. До момента са издадени 26 000 удостоверения, като се очаква до приключване на програмата още 13 200 лица да ползват парична помощ за профилактика и рехабилитация.