Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (29 юли 2014)
 
В ПЕЧАТА: ОТСЛУЖИХА МОЛЕБЕН ЗА БЪЛГАРСКОТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ
"Репортер" информира, че вчера в столичния храм "Света София е отслужен молебен за българското здравеопазване. "В службата участваха лекари и пациенти, които изразиха желание молебенът да стане традиционен. Медиците подчертаха, че търсят подкрепата на Православната църква и заявиха, че са готови заедно да работят за здравето на хората", четем в ежедневника.
От вестниците научаваме и, че фелдшер е спечелил дело срещу нападателя си. "Нападател, пребил през октомври 2013 г. фелдшера от Спешна помощ Денчо Денев в Шумен, ще трябва да му плати 3300 лв. Това реши Шуменският районен съд по граждански иск на пострадалия медик", пише "Преса".
Публикация в "Труд" информира, че над 70 студенти по медицина от ромски произход влизат в Спешната помощ на болниците във Великотърновска област. "Семинарът включва теоретична и практическа работа. Бъдещите лекари практикуват на терен и имат възможност реално да извършат базови медицински интервенции", обясниха от Центъра за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе" в старата столица. Неправителствената организация е организатор и инициатор на събитието. Част от студентите са разпределени в Спешната помощ в Горна Оряховица. В продължение на седмица те ще влизат на дежурства и ще карат и нощни смени", четем във вестника.
 
СПЕШНО ЗДРАВНО ДОСИЕ СПАСЯВА ЖИВОТА ПРИ КАТАСТРОФИ
Спешно здравно досие помага на медицинските екипи да спасят живота на пострадали при пътни инциденти. То е създадено в рамките на съвместен проект на Българска асоциация на пострадали при катастрофи, Българска асоциация за закрила на пациентите и Министерството на здравеопазването, съобщават двете неправителствени организации. Спешното досие представлява виртуален пациентски профил, съдържащ 13-те най-важни медицински показатели, като кръвна група, алергии, прием на лекарства, наличие на диабет, пейсмейкър и др., необходими на спешните екипи при реанимация на пострадали лица. Към наличната медицинска информация се съдържа и информация за телефоните на близки и декларация за донорство. Притежателят на досието се идентифицира с карта с персонален код и специален стикер, поставен на видно място на стъклото на автомобила, мотоциклета или каската на моториста. Медицинските екипи могат да получат информацията по няколко различни начина - чрез денонощен сall centre, справка през интернет или QR код. Всички екипи на Центровете за спешна медицинска помощ в страната са обучени и към настоящия момент те ползват услугата по зададен алгоритъм.
 
 
ПАРЛАМЕНТЪТ ПРИЕМА ПРОМЕНИТЕ В БЮДЖЕТА НА НЗОК
От 15 ч днес се очаква да се проведе извънредно заседание на Народното събрание, със само две точки в дневния ред: промяна в Закона за бюджета на НЗОК и промяна в Закона за държавния бюджет. При условие, че този път се събере кворум, по първата точка не би трябвало да има особени разногласия. И трите парламентарно представени партии, които се очаква да влязат в зала, имат съгласие по нуждата от актуализация на бюджета на здравната каса. Предложената от кабинета "Орешарски" сума е 225 млн. лв., като 200 от тях трябва да се влеят в перо "болнична помощ", а 25 - в това за онколекарства. Надзорният съвет на НЗОК пък поиска увеличение от 328 млн. лв., като подкрепи желанието си с анализ от 130 страници на изпълнението на бюджета за първите пет месеца на годината и прогноза за изпълнението му до края на 2014 г.