Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (25 юли 2014)
 
В ПРЕСАТА: СЪСЛОВИЕТО НЕ ПОДКРЕПЯ ПРОМЕНИ В СИСТЕМАТА
Споразумение за партньорство с ЕС, изготвяне на здравна стратегия, концепция за Спешна помощ, субсидии за общинските болници, промяна на 27 медицински стандарта. Това отчита здравният министър в оставка д-р Таня Андреева като свършена работа през годината, в която управляваше МЗ. В интервю за "Стандарт" тя казва още: "Успяхме и да спасим европроектите, по които работи МЗ, които бяха изключително забавени като "Спри и се прегледай" и норвежката програма за психично и репродуктивно здраве. За мен е много важно майчиното и детско здравеопазване. МС одобри Национална програма за развитието му. Години наред то беше извадено от системата, има бели петна в проследяването на децата, бременните и двойките с репродуктивни проблеми. С тази програма на година се предвиждат по 2 млн. лв. за прегледи и консултации на бременни, деца, хора с репродуктивни проблеми." Запитана какво не е успяла да свърши за периода, тя казва: "Ще си тръгна неудовлетворена най-вече от неприемането на законопроекта за изменение на Закона за здравето, с който изменяхме и законите за здравното осигуряване, за лечебните заведения и за лекарствата. С тях се поставяха по-ясни принципи, по които да функционира системата, и се правеха първи стъпки да се спрат течовете в нея. Освен това се предлагаха и някои иновативни неща като центровете за медикосоциални грижи за деца и възрастни хора, възраждането на здравните кабинети в училищата и детските градини. Имаше промени и за ТЕЛК-овете, с които се либерализираше достъпа до тях, за да не се чака с месеци за експертиза."
Липсата на политическа подкрепа за предложените от нея промени тя коментира така: "За мен това е необяснимо, защото всички говорят, че в здравеопазването трябва да има промени, да има нова основа във финансирането и функционирането, на която да се стъпи. Но политическото противопоставяне води до задълбочаване на проблемите в системата. А не трябва да е така - особено, когато е обявено за приоритет и много от нещата залягат в предизборните програми на всички партии. Мисля, че докато в нашата държава политиците не се обеднят около 5 основни неща и не се работи последователно за тяхното реализиране, нищо няма да постигнем. Защото всеки път опозицията отрича всичко, което се предлага от управляващите." Д-р Андреева казва още: "Имаше момент, в който си мислех, че съпротивата е по-голяма сред политиците - опозицията, но ми направи впечатление, че съсловието не защитава промените и не е толкова настойчиво, когато трябва да се правят".
 
БЮДЖЕТЪТ НА НЗОК ВЛЕЗЕ В ДНЕВНИЯ РЕД НА ПАРЛАМЕНТА
Идния вторник, 29-ти юли, Народното събрание ще проведе извънредно заседание с две точки в дневния си ред - актуализация на бюджета на НЗОК и актуализация на държавния бюджет. Предложението за това бе направено от Йордан Цонев от ДПС. Веднага след това Мая Манолова излезе на трибуната, заяви, че Коалиция за България е против актуализация на държавния бюджет и обвини президента, ГЕРБ и ДПС, че действат в сговор за промяна на държавните финанси. Тя поиска поименна проверка на депутатите, след което цялата лява половина на залата събра папките си и напусна. (Според правилника на Народното събрание, проверката трябваше да се извърши преди народните избраници да гласуват предложението на Цонев, б.р.) Така в залата останаха само депутатите от ДПС и ГЕРБ, чийто брой обаче се оказа напълно достатъчен за запазване кворума на заседанието. Предложението на Йордан Цонев бе прието от тях със 114 гласа "за" и един "против".