Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (23 юли 2014)
 
В ПРЕСАТА:АНДРЕЕВА ДАЛА ПОЛОВИН МИЛИОН БОНУСИ ЗА ГОДИНА
"От юли 2013 г. до май 2014 г. здравният министър Таня Андреева е раздала 465 400 лв. на служители и 15 000 лв. на политическия си кабинет. Сключила е и 176 граждански договора на стойност около 360 000 лв." Това пише днес "24 часа".
"На 30 май Андреева подписала 150 договора със срок до 1 юли 2014 г. за изготвяне на медицински стандарти, което било любимата й тема", допълва вестникът. И още: "Експертът" Андреева е предоговорила за заплащане към външни експерти за експертна помощ при организиране и участие в работни групи почти 5000 лв., платила становища на стойност 11 000 лв., устни консултации за 15 000 лв., плюс други устни консултации в областта на електронно здравеопазване.
"Сега" пише, че фаворит за здравен министър в служебния кабинет е бившият началник на Военномедицинска академия и настоящ зам.-столичен кмет ген. Стоян Тонев. "Следващият министър трябва да е камикадзе", казва пък самият Тонев пред "Преса". По думите му, в момента в здравната система цари некомпетентност и липсва координация между отделните звена. "Правителството на Пламен Орешарски оставя след себе си дупка в бюджета на касата от половин милиард лева, декапитализирани болници и безсмислени смени на директори, най-ниското ниво на инвестиции в сектора от 15 години насам, засилена тенденция на напускащи страната лекари и сестри, демотивирана спешна помощ и реанимация, както и открито лобиране за частни структури", коментира той пред изданието. "Според него системата е оцеляла благодарение на собственото си чувство за самосъхранение и заместник здравните министри д-р Чавдар Славов и д-р Бойко Пенков", пише "Преса".
 
СЛУЖИТЕЛ НА ПОЛИЦИЯТА НАПАДНА ЛЕКАРИ В СИЛИСТРА
Лекари от спешното отделение в МБАЛ Силистра отказват дежурства заради агресивно поведение на граждани към тях, съобщи БНТ. Решението им  е провокирано от поредния опит за саморазправа с тях. Лекарят Васил Славов разказва, че по време на нощно дежурство в спешното отделение е постъпила пациентка със силни болки в кръста. По думите му, нейният съпруг нахлул в залата, където медиците са оказвали помощ на жената, и започнал да обижда персонала. Когато е помолен да напусне и му е казано, че ще бъде извикана полиция, мъжът се е опитал да се саморазправи с медиците, но е бил изтикан от залата от д-р Славов. Той казва, че това е поредният случай на агресивно поведение на граждани. "Идват, крещят, аз съм бил свидетел като консултант - ще палят, ще бият, ще бесят, ще колят, при положение, че става дума наистина за случаи, които не са обект на спешно лечение", разказва д-р Славов. Той заявява, че е подал молба за временно спиране на работата си в спешното отделение, като добавя, че заради тези невъзможни условия на работа негови колеги също отказват дежурства.
Междувременно директорът на МБАЛ Силистра д-р Даниела Костадинова коментира, че заради подобни посегателства в спешното отделение на болницата скоро няма да остане нито един лекар или фелдшер.
След като лекарят е подал жалба в полицията се оказва, че нападателят е служител на Областна служба "Изпълнение на наказанията" - Силистра. "Да, служителят е наш, Нивелин Неделчев - полицай, надзирател е в сектор арести. Съответно ще направим проверка, задължени сме по закон да извършим такава проверка и съобразно резултатите от тази проверка ще предприемем действия, които по Закона за МВР са търсене на дисциплинарна отговорност",  казва началникът на областната служба Стефан Великов.
 
ИАЛ СЕ СДОБИВА С ФИНАНСОВ КОНТРОЛЬОР
Проект за изменение на устройствения правилник на Изпълнителната агенция по лекарствата предлага обособяването на нова длъжност - "финансов контрольор". Документът е публикуван за обществено обсъждане на интернет страницата на Министерството на здравеопазването. Според проекта финансовият контрольор ще води регистър, в който нанася и поддържа актуални данни относно поетите задължения и извършените разходи в агенцията. Негово задължение ще е да води и регистър на договорите и да осъществява предварителен контрол при усвояване на средства по оперативни програми на Европейския съюз и други донори.
Според проекта на МЗ броят на дирекциите в ИАЛ трябва да бъде намален от 7 на 6. Това ще стане чрез закриване на "Контрол на лекарствените продукти" и "Медицински изделия", като се създава нова дирекция - "Контрол на лекарствените продукти и медицинските изделия". Тя ще се занимава основно с оценка на документацията и издаване на разрешения за производство и търговия с лекарствени продукти, както и с регистрация на медицински изделия. Мотивът на министерството за преструктурирането е, че така ще се постигне по-добро администриране.
 
НАРЕДБАТА ЗА РЕГИСТЪРА НА ПСИХИЧНОБОЛНИ - НЕПРОФЕСИОНАЛНА
Вчера на сайта на МЗ бе публикуван текст на проект на Наредба за реда и условията на водене и ползване на данни от националния служебен регистър на лица с психични разстройства. Темата за такъв регистър много пъти беше предмет на дискусии в публичното пространство през последните години. Психиатри, юристи, правозащитни организации и сдружения на потребители на психичноздравни услуги излагаха своите виждания по отделни аспекти на проблема, но до единно мнение така и не се стигна. При поредния трагичен инцидент през пролетта, министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева публично декларира готовност да бъде създадена и предложена за обществено обсъждане наредба за регистър на пациентите с психична болест. Проектът за такъв нормативен документ от вчера е факт. В него се определя кръгът от лица, информация за които ще може да бъде включвана в регистъра и се регламентира ролята на НЦОЗА като администратор на данните в него. Предвидено е достъпът до тази информация да се осъществява чрез използване на валиден електронен подпис и въвеждане на идентификатор и парола. И т. н.
Как се приема в професионалните среди проектът на МЗ и оправдани ли са очакванията, които се възлагат на тази наредба? "Първият ми коментар е, че тази наредба не може да свърши онази голяма превантивна дейност, за която е предназначена и просто трябва да бъде заменена от постановление на Министерския съвет, което ще задължи всички институции да свършат тази полезна дейност. Здравното министерство може да бъде един добър инициатор, който да направи връзката, консултациите и т.н., но как здравното министерство може да задължи вътрешното министерство и правосъдното министерство да му свърши някаква работа?" Това казва пред Zdrave.net: доц. Владимир Велинов, съдебен психиатър с дългогодишна практика. (Още по темата можете да прочетете в интервюто с националния консултант по съдебна психиатрия доц. Петър Маринов в рубриката "Мнения и коментари" на . Zdrave.net).