Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (21 юли 2014)
 
СВЪРШВАТ ПАРИТЕ ЗА ПОТРЕБИТЕЛСКАТА ТАКСА НА ПЕНСИОНЕРИТЕ
Парите, с които държавата доплаща за потребителската такса на пенсионерите, ще свършат през август. За това предупреди пред Zdrave.net председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България д-р Любомир Киров. Той отбеляза, че ако не се актуализира сумата, която е предназначена за тези плащания, лекарите ще са принудени да взимат пълната такса от 2,90 лв. от всички пенсионери.
 
ПЪРВИ КАМЕРИ ЗА СПЕШНА ПОМОЩ
Таблети и камери - с такива "екстри" ще се оборудват столичните линейки, стана ясно в края на миналата седмица. Временният директор на ЦСМП - София д-р Александър Златанов съобщи, че три камери вече са монтирани пилотно в реанимобилите. Целта е да се дисциплинират медиците и шофьорите, обясни той. Информацията, която не доби особена популярност обаче, е, че камерите са дарение от нашия пистов пилот Иван Шопов, който притежава фирма за такава техника. В края на миналата седмица на страницата на фирмата бе публикуван материал, който обяснява какво е вдъхновило дарението. Оказа се, че идеята се е родила след гледането на филма "Последната линейка на София". Добре е, че има и такива българи, които мислят за общото добро!
 
МЗ ДА ИЗЛЕЗЕ С КОНКРЕТНИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ЗА ЗАКОНОДАТЕЛНИ ПРОМЕНИ, НАСТОЯВАТ ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ
Министерството на здравеопазването изостава сериозно в разработването на мерките по Международната конвенция за опазване и насърчаване на правата и достойнството на хората с увреждания, която страната ни ратифицира в началото на 2012 г.  За това алармираха от национално представените организации на и за хора с увреждания по време на журналистически семинар, който се проведе през уикенда в Разлог по инициатива на Асоциацията на родители на деца с епилепсия.
 
В ПЕЧАТА: НЗОК ЩЕ ИМА СРЕДСТВА И БЕЗ АКТУАЛИЗАЦИЯ НА БЮДЖЕТА
Здравната каса ще има средства да плаща на болниците без актуализация на бюджета почти до края на годината. Това се казва в статия от днешния брой на в. "Стандарт". Изданието информира, че НЗОК разполага с 661,4 млн. лв. за болнична помощ до края на годината. "С тях могат да се платят на 100% следващите 4 месеца. След това новата власт ще трябва да намери средства за останалите два. Ако касата плаща на 65%, изработеното от болниците през оставащите месеци, парите ще й стигнат до края на годината, а останалите ще се дължат по-нататък.
От текста също така научаваме, че болниците през тази година са получили повече пари от здравната каса в сравнение с миналата. Това показват сравнителните данни на фонда за първите шест месеца.
Болници и дистрибутори на лекарства източват НЗОК. Това казва в интервю за в. "Монитор" директорът на университетската болница "Св. Екатерина" в София проф. Генчо Начев. По отношение на начините на източване той отбелязва: "Единият начин е, като се отчита дейност, която не е извършена. Вторият като се отчита дейност, която не е показана. Непоказаната дейност е много по-страшна, защото подлага на риск живота и здравето на пациентите. В първия случай се подлага на риск само изпълнението на бюджета на НЗОК". Проф. Начев също така заявява, че НЗОК трябва да предприеме сериозни мерки по отношение на своята лекарствена политика. Според него никъде в света няма такова съотношение между пари, отделяни за болнична помощ, и такива, които се отделят за медикаменти. У нас то е почти 1:1, като парите за болници са съвсем малко повече.
От есента всяка линейка в София ще бъде оборудвана с табелет, а диспечерите ще имат компютри. Това пишат "Труд", "Земя", "Всеки ден" и "България днес", позовавайки се на изказване на временния директор на столичния център за спешна помощ д-р Александър Златанов пред bTV.  Според изданията така се очаква да се намали времето от обаждането на пациента за спешен случай до получаването на адреса от екипа в линейката.