Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (18 юли 2014)
 
НЕПРАВИТЕЛСТВЕНИ ОРГАНИЗАЦИИ ПОИСКАХА ОТ ПРАВИТЕЛСТВОТО ДА НЕ СЕ ЗАКРИВА ЦЕНТЪРА ПО НАРКОМАНИИ
Писмо срещу закриването на Националния център по наркомании внасят днес в Министерски съвет 26 неправителствени организации. Това съобщиха от Фондация "Инициатива за здраве". Организациите настояват правителството да отхвърли предложението на Министерството на здравеопазването центърът по наркомании да премине към Националния центът по опазване на общественото здраве и анализи.
 
"ЗЕЛЕНИЯТ ТЕЛЕФОН" НА НЗОК ВЕЧЕ Е ДОСТЪПЕН ОТ ВСИЧКИ
Гражданите, които търсят информация на "зеления телефон" на НЗОК -
0800 14 800, за правата си като здравноосигурени при ползване на медицински услуги, ще могат да се свързват с експертите на институцията от стационарни телефони, телефонни номера към всички мобилни оператори, както и от чужбина. Това съобщиха от пресцентъра на здравната каса. Разговорите са безплатни за потребителите и те ще могат да задават въпросите си на телефона от 9 ч. до 17.30 ч., всеки работен ден от седмицата. Разширяването на достъпа до услугата дава възможност на всеки здравноосигурен да се консултира по телефона, отбелязват от касата. НЗОК е определена за Национална точка за контакти на държавите членки на Европейския съюз. На "зеления телефон" пациенти, граждани на страните от ЕС, които искат да се лекуват в България, ще могат да получават необходимата информация.
 
ОСЪДИХА НЗОК ДА ПЛАТИ ЛИХВИ ЗА ЗАБАВЕНИ ПЛАЩАНИЯ
Апелативният съд на София потвърди решение на Столичния градски съд, с което НЗОК се осъжда да изплати 187 048.34 лева лихви за забавени плащания по договора с УМБАЛ "Св. Анна" в София. Това съобщават от  Центъра за защита правата в здравеопазването. Искът е заведен за забавени с повече от 6 месеца плащания по договора на болницата със здравната каса. От НЗОК обаче оспорваха иска с аргумента, че е административен орган и че отношенията й с болниците са властнически, а не договорни. Касата се е опитала да се оправдае и с ограничения си бюджет и недостиг на средства.
В ПРЕСАТА: ПАРЛАМЕНТЪТ С БЕЗСМИСЛЕН ЖЕСТ КЪМ НЗОК            
"Парламентът направи безсмислен жест към НЗОК". Това пише в днешния си брой "Сега" във връзка със заседанието на трите парламентарни комисии - бюджетната, здравната и икономическата. "Бюджетът на здравната каса няма да бъде актуализиран въпреки декларирания консенсус между политическите партии това да се случи. Депутатите от БСП и ДПС вчера формално одобриха законопроекта за промяна на бюджета на касата, но той няма шанс да бъде окончателно приет. Така касата ще трябва да работи при условия на очертаващ се недостиг от 328 млн. лв. и да чака ново правителство и парламент, освен ако не се намери друг вариант за предоставяне на средства от бюджета", пише ежедневникът. В "Стандарт" откриваме успокоение от председателя на Народното събрание Михаил Миков. "Юридически от резерва към НЗОК могат да се прехвърлят средства, а може и с икономии от други места. И друг път се е случвало", казва той.  "Репортер" коментира случващото се така: "Поведението на парламентарно представените партии може да предизвика единствено недоумение у всеки, който не наблюдава отблизо дейността на депутатите през последната една година.