Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (15 юли 2014)
 
КАРИН ДОМ ОБУЧАВА НА РАННА ИНТЕРВЕНЦИЯ 48 ОБЩИНИ
Карин дом сключи договор с Министерството на труда и социалната политика и ще обучи повече от 840 специалисти от цялата страна. На 8 юли 2014г. бе подписан договорът за провеждане на обученията на доставчиците на услугите "Ранна интервенция на уврежданията чрез създаване на Център за Ранна интервенция на уврежданията" и "Индивидуална педагогическа подкрепа на деца с увреждания". Целта е да се създаде единен модел за предоставяне на услугата в България.
Специалистите от Карин дом ще разработят  ръководство за предоставяне на услугата Ранна интервенция и ще проведат обучения на новите общински центрове в цялата страна. В обученията на Карин дом ще участват членове на 48 екипа от Центровете по ранна интервенция, повече от 330 медицински специалисти, сред които лекари в родилни отделения, педиатри, гинеколози, лични лекари, акушерки и детски медицински сестри, които работят в родилните отделения. Близо 200 души пък ще преминат обучение как да предоставят "Индивидуална педагогическа подкрепа на деца с увреждания". Обученията са част от "Проекта за социално включване", финансиран със заем от Световната банка, който цели да подобри училищната готовност на децата на от семействата с ниски доходи и децата с увреждания на възраст до 7 години и да повиши общото им благосъстояние.
 
Д-Р АНДРЕЕВА ПОДКРЕПЯ МС ЗА ДОПЪЛНИТЕЛНИ 328 МЛН.
"Ще подкрепя пълния размер на исканата от Надзора на НЗОК актуализация на бюджета на касата в размер на 328 млн. лв." Това е заявила в Пловдив министър Таня Андреева, цитирана от dariknews.bg. По думите й, разликата от малко над 100 млн. лв. между предлаганите от МФ 225 млн. лв. и исканите от касата 328 млн. лв. ще дойде от надсъбраните здравни вноски от НАП. "За първи път тази година събираемостта на здравни осигуровки от НАП върви с бързи темпове и Изпълнителната агенция ще поеме тази разлика", коментира д-р Андреева, цитирана от агенция Фокус.
 
С НОВИЯ ПРАВИЛНИК НА ФОНДА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ДЕЦА СЕ ВЪВЕЖДАТ ПРИКРИТИ ФИНАНСОВИ ЛИМИТИ
Оставки ще подадат представителите на гражданските организации в Обществения съвет към Фонда за лечение на деца, ако бъде приет новият правилник на фонда. Това съобщи по време на пресконференция днес директорът на Българския дарителски форум и член на съвета Красимира Величкова. Тя отбеляза, че в новия правилник има доста нови неща, с които гражданските организации не са съгласни, но основният мотив да искат той да не бъде одобрен от правителството е, че чрез него се отнема правото на глас на членовете на Обществения съвет. Величкова каза, че днес гражданските организации са внесли в Министерството на здравеопазването и в Министерски съвет въпроси около новите неща в документа и настояват за отговор най-късно до 21 юли.
 
КАСАТА ИМА ПРОБЛЕМ С КОНТРОЛА ЗАРАДИ ПОЛИТИЧЕСКИ ЧАДЪР НАД БОЛНИЦИ
С предложените от Министерството на финансите 225 млн. лв., вместо поисканите от НЗОК 328 млн. лв., касата категорично няма да се справи. Това заяви пред ТВ 7 представителят на пациентите в Надзорния съвет на обществения фонд Иван Димитров. По думите му, проблем е и контролът върху харченето на средствата. Ето защо: "В момента, в който ние гледаме разчетите на болниците се оказва, да речем, че една болница Х, примерно месец март има 12% увеличение на надлимитната си дейност, в смисъл повече пациенти. Изведнъж на следващия месец те са 120%. Естествено, като надзор възлагаме на управителя да направи проверка на тази, на тази и на тази болница. Прави се проверка. И изведнъж след една седмица излизат пред медиите и започват да обясняват, че касата рекетирала определените болници, че искала да направи еди-какво си. В крайна сметка не може да имаш прираст такъв и да не очакваш някаква проверка и контрол. Защото това е контролът." Димитров съобщи, че на среща с премиера Пламен Орешарски му е представен списък от 40 лечебни заведения, които изразходват 70% от бюджета на касата за болнична помощ. "Той каза - дайте ми списъка на болниците. Ние му го дадохме. Ефектът е никакъв. Сами си направете сметка дали има политическата воля да се случи това нещо", коментира той и обясни защо според него е така: "Ами, защото само погледнете статистиката - всеки път, което и да е правителство да дойде сменя шефовете на бордовете. Дайте да си го кажем направо, има по всяка вероятност, това е един обществен слух, че тези шефове на болници или тези ръководства в големите болници имат някакъв интерес да носят едни пари на някой някъде и да се облагодетелства. (…) Аз така лично като човек, което наблюдавам от години, няма друга логика ти да сменяш всеки път, през една-две години шефове на болници, да виждаш, че задлъжняват, нищо да не правиш, да си затваряш очите и да смятаме, че това е просто някаква случайност. Животът ме е научил, че съвкупност от много случайности не е случайност", заяви Иван Димитров.
 
В ПРЕСАТА: ПАРТИИТЕ СЕ РАЗБРАХА ЗА АКТУАЛИЗАЦИЯ НА БЮДЖЕТА
За актуализация на бюджета на НЗОК се разбраха вчера партиите на консултации при президента. За това пишат почти всички днешни вестници.
Ето какво казва пред "Монитор" д-р Иван Кокалов от Надзорния съвет по отношение на дефицита: "Отказахме се от много неща, преценихме всички резерви. Така от очакван дефицит в рамките на 491 милиона лева до края го сведохме до 328 милиона лева. Процедурата е съгласувателна, дадохме становището си на министъра на здравеопазването и след около две седмици ни беше отговорено, че министерството е съгласно с нас. Днес (бел. ред. вчера) получихме писмо, в което ни молят да преразгледаме позицията си. Ние обаче няма откъде да намаляваме още парите, защото това ще е за сметка на болниците. Така че становището ни трябва да се внесе в Министерския съвет в този си вид."
От страниците на "Репортер" пък лекар алармира за друг предстоящ фалит: "Никой в държавата не иска да каже, че положението с медицинските кадри в България е катастрофално. Не знам дали до края на годината ще фалира Касата, но откъм човешки ресурс, ние сме пред фалит", заявява директорът на Комплексния онкологичен център в Пловдив д-р Калин Калинов.
 
Проблем с медицинските кадри има и в Хърватия, научаваме от някои издания. Там обаче не желаят да си го решават с лекари от нашата страна. "В последно време много наши лекари заминават в чужбина за по-добра заплата и не искаме един ден в Хърватия вместо тях да работят лекари от България и Румъния заради това, че правителството не е предприело данъчни облекчения", подчертал министърът на финансите на Хърватия Борис Лаловац", пише вестникът.
 
ДОЦ. АСЕНА СТОИМЕНОВА Е НОВИЯТ ДИРЕКТОР НА ИАЛ
Доц. Асена Стоименова е новият директор на Изпълнителната агенция по лекарствата. До миналата седмица тя беше член на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти. Доц. Стоименова замени на поста директор на агенцията доц. Кирил Ненов, който оглави ИАЛ през ноември 2013 г.
 
РАЗГЛЕЖДАТ АКТУАЛИЗАЦИЯТА НА БЮДЖЕТА НА НЗОК
Актуализация на бюджета на НЗОК с 225 млн. лв. ще бъде предложена за  разглеждане от парламента. Това каза на брифинг в Народното събрание председателят на ДПС Лютви Местан, съобщиха информационните агенции. От думите му става ясно, че правителството ще отхвърли предложението на Надзорния съвет на касата актуализацията да бъде за 328 млн.лв. - сума, която бе подкрепена и от министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева, и ще застане зад предложените от Министерството на финансите 225 млн. лв.