Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (10 юли 2014)
 
ДЕКЛАРАЦИЯ НА УС НА БАПЗГ
"Управителният съвет на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи подкрепя заявеното от председателя на Асоциацията на работодателите в здравеопазването д-р Димитър Димитров решение лекарите от университетските, общинските и областните болници да излязат утре по обяд на половинчасов предупредителен протест и призовава професионалистите по здравни грижи по места също да се включат в него", се казва в Декларация, подписана от председателя на УС на БАПЗГ Милка Василева.  "Неприятно сме изненадани от отказа на Министерския съвет да внесе час по-скоро в Парламента предложение за актуализация на бюджета на Националната здравноосигурителна каса, като имаме предвид трудностите, които срещат работещите в здравеопазването в усилията си да опазят здравето и живота на  българските граждани в условията на постоянен финансов недоимък. Длъжни сме да напомним, че пропуските и явното недооценяване от страна на управляващите на състоянието, в което се намира нашата здравеопазна система, предизвикват основателно недоволство сред населението, което, за съжаление, се трансформира в агресия срещу изпълнителите на медицински услуги", се казва още в Декларацията.
 
УНИВЕРСИТЕТСКИ, ОБЩИНСКИ И ОБЛАСТНИ БОЛНИЦИ НА ПРЕДУПРЕДИТЕЛЕН ПРОТЕСТ
Лекарите от университетските, общинските и областните болници ще излязат утре по обед на половинчасов предупредителен протест. Това заяви председателят на Асоциацията на работодателите в здравеопазването д-р Димитър Димитров след среща на представители на тези лечебни заведения с представители на ГЕРБ. Към думите му се присъедини и председателят на лекарския съюз д-р Цветан Райчинов.
Протестът е предизвикан от бавенето на Министерски съвет да внесе в парламента предложение за актуализация на бюджета на здравната каса.
Ако актуализацията не се случи, лекарите са призовани на ефективни протестни действия от началото следващата седмица.
 
БЛС С ПОДКРЕПА ЗА СИМВОЛИЧНИТЕ ПРОТЕСТИ НА БОЛНИЦИТЕ 
Ръководството на БЛС изпрати писмо до районните колегии, в което се казва: "По предложение на Сдруженията на университетските, областните и общинските болници, днес беше обявен предупредителен протест на медицинското съсловие, който ще се проведе утре, 11.07.2014 г. от 12:00 до 12:30 ч. с излизане пред лечебните заведения. Протестът ще се състои в случай, че до този срок в Парламента не бъде внесено предложение от Министерски съвет за актуализация на бюджета на НЗОК. БЛС, в качеството си на съсловна организация, напълно подкрепя тази инициатива и се обръща към колегите за активно участие в протестите. Те нямат политически характер, а са в защита на каузата за оцеляване на нацията, както и гарантиране сигурността на медицинските служители. Призоваваме Районните колегии, съобразно възможностите си, да афишират и да се включат в протестните действия ", завършва писмото.
 
НЗОК ПРЕДЛАГА МЕРКИ, КОИТО ЩЕ НАМАЛЯТ ДЕФИЦИТА С 10%
Още днес Надзорният съвет ще изпрати в Министерството на здравеопазването документ, в който са описани мерки, които биха намалили дефицита в бюджета на НЗОК. Това съобщи председателят на надзора д-р Бойко Пенков пред журналисти. Мерките бяха поискани на вчерашното заседание на правителството като условие, за да се разреши актуализация на бюджета на касата. Д-р Пенков отбеляза, че на днешното извънредно заседание на съвета тези мерки не са били подлагани на гласуване, тъй като те вече са били предложени за разглеждане на Министерски съвет, когато бе отправено искането за актуализация на 23 юни. По думите му, след като те бъдат приложени, ще бъде овладян ръстът на дефицита с около 10%.
 
Д-Р ПЕНКОВ: ПЛАНИРАНИЯТ БРОЙ ХОСПИТАЛИЗАЦИИ - ЗАНИЖЕН
Планираният брой хоспитализации в бюджета на НЗОК за тази година е съзнателно занижен до 1,5 млн. Това е направено заради увеличението на цените на някои клинични пътеки - общо с 4%. Това стана ясно от думите на зам.-здравния министър и председател на надзора на НЗОК д-р Бойко Пенков. Реалният брой хоспитализации през последните години пък е средно 2 млн. годишно, посочи той и обясни: "Въпросът е, че има действително застаряване на населението. То е факт, то е не само в България, а в цяла Европа. Повечето хора са с хронични заболявания, които се обострят. За да се случи това нещо, означава, че се къса връзката между извънболничната и болничната помощ. Защото, ако имаме добра, смислена терапия, която поддържа състоянието на човека, той няма да има нужда от хоспитализация. Доста тежки са вече хроничните страдания."
По думите му, най-важните мерки, които ще предприеме здравната каса сега, са: "Абсолютно, точно прецизираният контрол на хоспитализациите. Просто трябва да се прекрати тази хоспитализация, за щяло и за нещяло да се приемат хора вътре. Другото нещо, което е много важно: работната група, която сега трябва да започне работа между каса, лекарски съюз и министерство, която разглежда пакета, който се одобрява от министри и се публикува, повечето от дейностите, които са в момента в болничната помощ, да бъдат извадени в извънболничната."
Междувременно, вчера премиерът Пламен Орешарски за пореден път заяви, че не вижда причини за актуализация на бюджета на НЗОК.
 
МЕДИКАМЕНТ ЗА ЕПИЛЕПСИЯ БЕЗ ЗАМЕСТИТЕЛ ИЗЧЕЗВА ОТ БЪЛГАРИЯ
Медикамент за лечение на епилепсия и някои психични заболявания, който няма заместител ще изчезне от българския пазар през ноември тази година. За това алармира пред Zdrave.net председателят на Асоциацията на родителите на деца с епилепсия Веска Събева. Лекарството е "Ривотрил" и се употребява от над 30 000 пациенти. Фирмата производител обяви, че ще го изтегли от България още в края на 2012 г. Медикаментът е психотропно вещество, към което пациентите привикват и за някои дори е много трудно да го спрат. Лекарството е водещо при лечението на епилепсия и се предписва на болните още в началото на опитите болестта да бъде овладяна. По думите на Събева, лекарите са категорични, че този препарат трябва да остане в България и са в паника, защото няма с какво да лекуват пациентите.
 
КАМПАНИЯ СЪБИРА ДЕТСКИ КНИЖКИ ЗА БОЛНИ ДЕЦА
На 12 и 13 юли 2014 г., събота и неделя, от 10 до 18 часа до летния театър в Морската градина на гр. Варна, на специално брандиран кът, ще се проведе благотворителна кампания за събиране на детски книжки в полза на Университетската многопрофилна болница за активно лечение "Св. Марина"-Варна. Акцията е под надслов "ПРИКАЗНИ УСМИВКИ" - "ДАРИ КНИЖКА! ЗАРАДВАЙ БОЛНО ДЕТЕ!" и е част от дейностите в рамките на Националната инициатива за подобряване на болничния престой на децата в страната с помощта на специално обучени аниматори и мобилни библиотеки - "Приказки без край".
 
 
В ПРЕСАТА: ЕЛЕКТРОНИ ТЪРГОВЕ СВАЛЯТ ЦЕНИТЕ НА ЛЕКАРСТВАТА
Лекарствата ще поевтинеят с около 20-30%. Това пишат част от днешните печатни издания. В. "Преса" съобщава, че това ще стане чрез електрони търгове за медикаментите в болниците, като се позовава на изказване на министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева.
И днес темата за актуализацията на бюджета на касата е водеща за всички печатни медии. "24 часа" публикува интервю с икономиста Владимир Каролев по темата. Той отбелязва, че болниците са свикнали всяка година да има дефицит и да им дават повече пари, извън гласувания бюджет. Затова, според него, те нямат стимули да спестяват пари. Като втори проблем на здравеопазването Каролев посочва, че здравната каса е монополист. В. "Труд" публикува по същата тема интервю с Владимир Найденов, председател на Националната камара на търговците на едро с лекарства. Според него, за да се запуши дупката в бюджета на НЗОК трябва да се направят спешно две неща. Първо, държавата трябва да спре да плаща само наполовина здравни вноски за лицата, които тя осигурява -пенсионери, учащи, държавни служители. И второ - здравната каса трябва да се управлява от хората, а не от държавата. Той напомня, че когато се създаде НЗОК, имаше общо събрание на здравноосигурените лица. Първо бяха 60 души, после спаднаха наполовина, но все пак упражняваха контрол върху използването на парите на касата, както и върху начина на сключване на рамковия договор, казва фармацевтът.