Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (4 юли 2014)
 
ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО Е ПРЕД РАЗПАД
СЛК на БЛС излезе с Деклараия, която zdrave.net  публикува без съкращения. Ето нейния текст:
СЛК на БЛС остро осъжда безотговорното поведение на правителството пред оставка и на НС пред оставка. В последните дни на своето провалено управление правителството  демонстрира отново липсата на отговорност. Анализът на НЗОК, а преди нея и БЛС аргументирано доказаха, че в бюджета на НЗОК се очертава дефицит около 400-500 милиона лева. Това принуждава НЗОК да намалява плащанията за болнична помощ между 30% и 40%. Това ще доведе до фалит на много болници и задлъжняване на останалите. В момента дълговете на държавните болници надхвърлят 500 милиона. Министър Чобанов цинично заяви, че актуализация на бюджета на НЗОК не се налага. Същото заяви след него и началникът му Пламен Орешарски. Не се налага, защото събираемостта на вноските нараствала и дисциплината при харченето на парите се затягала / с 30-40% по-ниски лимити/. Болницата в Стара Загора е практически във фалит, болницата в Хасково ще я последва, големите държавни болници всеки момент могат да осъмнат със запорирани сметки от фирмите доставчици, Бърза помощ е пред разпад. Доболничната помощ работи от години с тежки рестрикции. Правителството харчи като за последно, а в Парламента се дърлят като на селски мегдан. Министърът е в отпуска. След няколко дни ще  започне управлението на служебния кабинет, няма да има парламент, който единствен може да гласува актуализация на бюджета на НЗОК. Това ще продължи в най-добрия случай до края на октомври. Дотогава катастрофата ще настъпи. СЛК на БЛС предупреждава за пореден път безотговорните български политици да осъзнаят отговорността си и да се погрижат за важните неща в държавата. Предупреждаваме, че ако се случи разпадът на здравната ни система, ще потърсим съдебна отговорност от виновните.
 
ГЕРБ ЩЕ ПОДКРЕПЯТ АКТУАЛИЗАЦИЯТА НА БЮДЖЕТА НА КАСАТА
Ако предложението за актуализация на бюджета на НЗОК стигне до парламента, ГЕРБ ще го подкрепят. Това стана ясно днес, след като за пореден път Народното събрание не започна работа поради липса на кворум. След приключването на консултациите при президента за определяне дата за предсрочни избори, Атака обявиха, че вече нямат работа в парламента. Така "крепенето" на кворума се оказа работа на ГЕРБ, тъй като подкрепящите правителството Коалиция за България и ДПС нямат достатъчно депутати за осигуряването му. ГЕРБ обаче както вчера, така и днес не се регистрираха, с което осигуриха тишина в пленарна зала.Затова пък в кулоарите на парламента изказвания не липсват. От това на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов например стана ясно, че той е много загрижен за дефицита в бюджета здравната каса. Той обясни, че партията му ще подкрепи актуализацията на бюджета, тъй като болниците са пред фалит.
"Агонията е една година. Няма система, която вече да не е разрушена. Здравна каса - половин милиард, болниците - половин милиард, митници и данъчни - на минус 800 милиона. Фонд "Земеделие" - корупция, за Министерство на земеделието - корупция", коментира Бойко Борисов. И още: "Ако Орешарски не актуализира сега бюджета, ще остави двата месеца на служебното правителство да няма никакви пари. Тогава, който ще да е министър на здравето по закон няма как да актуализира, парламентът го няма и ще ни поставят всички на колене. Ето това правят."
 
ПРОДЪЛЖАВА СКРИНИНГЪТ ЗА ФАМИЛНА ХИПЕРХОЛЕСТЕРОЛЕМИЯ
Над 1000 души, предимно млади хора, са били изследвани в рамките на първия по рода си скрининг за фамилна холестеролемия, организиран от Федерация "Български пациентски форум" в столицата. Малко повече от 100 са изследваните, при които е бил установен повишен риск и са били насочени към кардиолог. Тези първи резултати бяха представени днес на пресконференция от председателя на пациентската организация Иван Димитров и кардиолога доц. Васил Велчев, избран председател на Дружеството на кардиолозите в България. В допълнение стана ясно, че кампанията продължава и подобни скринингови акции предстои да бъдат организирани в други градове и области на страната, избрани и посочени от професионалната общност на кардиолозите.
 
ДПС СЪГЛАСНИ ДЪРЖАВАТА ДА ПЛАЩА 8% ВНОСКИ ЗА ОСИГУРЕНИТЕ ОТ НЕЯ ГРУПИ
Държавата да стане коректен платец - това е една от трите спешни мерки, поискани от БЛС преди разпускането на парламента. За това е настоял председателят на съсловната организация д-р Цветан Райчинов на среща с парламентарната група на ДПС, информират от съюза. Председателят на ДПС Лютви Местан е казал, че при така създалата се ситуация в парламента, ДПС са готови да бъдат част от общото съгласие за това държавата да поеме вноските в пълния им размер.Срещата с ДПС е първата проведена от поисканите от БЛС срещи с всички парламентарно представени партии. Все още няма отговор от останалите партии, уточняват от съсловната организация.
 
 
В ПЕЧАТА: БОЛНИЦИ ТЪРСЯТ ИЗХОД ОТ ДЕФИЦИТА
"Паника и в най-големите болници, парите свършиха", "Общинските болници затварят в края на август?", "Лекуват ни срещу залог", "Обмислят доплащане за пациентите" - така пресата днес обрисува ситуацията с болничната помощ у нас. "След областните и университетските болници вече не могат да плащат на доставчици на медикаменти и консумативи. Това съобщиха пред "Труд" директори на столични лечебни заведения", четем в изданието. "Причината е, че здравната каса не им превежда парите от отчетената надлимитна дейност, а тя не го прави заради очаквания рекорден дефицит от 491,8 млн. лв. Омагьосаният кръг се затваря с решението на премиера Пламен Орешарски и на финансовия министър Петър Чобанов да няма актуализация на бюджета на НЗОК. Това потвърдиха вчера пред "Труд" и депутати от управляващата коалиция", допълва вестникът.
Същото или малко по-тежко е и положението на общинските болници, научаваме от публикация на "Дума". "В края на август общинските болници затварят врати. Тази мрачна прогноза направи Управителният съвет на общинските болнични заведения на извънредно заседание вчера в Казанлък.
"Стандарт" пък пише: "Болниците може да ни лекуват срещу залог. Те обмислят да въведат запис на заповед, с която да могат да си търсят парите по съдебен ред. Предложението дойде в отговор на попарените очаквания за актуализация на бюджета на здравната каса." Публикацията цитира шефа на "Св. Иван Рилски" д-р Дечо Дечев, който обяснява: "В момента обсъждаме предложението хората да се лекуват срещу запис на заповед и упълномощаване на болницата да търси парите си за лечение от касата, каза д-р Дечо Дечев, директор на УМБАЛ "Св. Иван Рилски". По този начин те няма да плащат нищо за лечението си, но ще дадат право на клиниката да заведе дело срещу НЗОК в съда, ако не получи финансиране."