Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (3 юли 2014)
 
ИСКАМЕ В АВАНС ПАРИТЕ ЗА СПЕШНОСТ, КАЗА ПРОФ. МИЛАНОВ
Големите държавни болници трябва да получават парите си за спешност в аванс. Това каза пред bTV директорът на "Пирогов" проф. Стоян Миланов. Той отбеляза, че това се налага, за да могат да посрещат както трябва инциденти, при които има много пострадали. Според него при сегашната ситуация, когато има орязване на парите на болниците, може да се стигне до момент, при който ако накуп пристигнат няколко човека със сериозни наранявания, лечебното заведение да няма пари да покрие лечението на една част от тях. Смятам, че подобна ситуация е абсурдна, коментира проф. Миланов. Той се оплака, че през последните месеци субсидиите от МЗ рязко са намалели. "Говоря за орязване на бюджетите на спешните отделения, които са в трагично състояние, в размер на 20%", каза той.
Проф. Миланов каза, че това е довело до сериозен дисбаланс в системата, от който не се вижда изход. "При нас вече има сериозни откази от доставчици, свързани със задължения, които прогресират във времето. Предполагам, че от всичко това ще пострада самият пациент, тъй като болницата няма да може да оказва качествена услуга", заяви той. "Не ми се мисли за ситуация, при която няма да имаме пари за заплати. Не ми се мисли и за момента, в който ще се наложи пациентите да доплащат или предварително да заплащат парите на клиничните пътеки, след което да получават обратно парите си от касата", каза още проф. Миланов.
 
ЗАПОЧВА СВЕТОВНАТА СЕДМИЦА ЗА БОРБА С АЛЕРГИИТЕ
В периода 7 - 11 юли, от 10:00 до 14:00 часа, на голямата поляна на входа на Южния парк, от страната на бул. Гоце Делчев, всички граждани ще имат възможността безплатно да измерят функцията на дишането на белия си дроб, да им бъде направена оценка на проходимостта на носа и демонстрация на кожно-алергични проби. Инициативата е на Българското дружество по алергология и УМБАЛ "Александровска" по повод Световния ден за борба с алергиите - 8-ми юли, както и световната седмица за борба с алергиите. Тя се отбелязва от 2005 г., а темата за 2014 г. е "Анафилаксията - кога алергиите могат да бъдат тежки и фатални?". Прегледите ще се осъществят от медици-доброволци от Клиниката по алергология на Университетска болница "Александровска".
През Седмицата за борба с алергиите в Клиниката по алергология ще се провеждат и обучения за пациенти, всеки работен ден, от 14:00 до 16:00 часа. Повече информация можете да получите от екипите ни в Южния парк.
Консултация със специалист от Клиниката по алергология на УМБАЛ "Александровска"  може да се запише на следните телефони: 02/ 9230 632 (за възрастни пациенти) или на 02/ 9230 231 (за деца). За записване за прием или при спешни състояния: 02/ 9230 406.
 
ОТ ПРЕСАТА: ЗДРАВНАТА КАСА ОСТАВА НА ИЗКУСТВЕНО ДИШАНЕ
Новината, че управляващите няма да дадат допълнителни средства на НЗОК, за да покрият дефицита в бюджета й, е водеща в голяма част от днешната преса. В. "Сега" излиза със заглавието "Здравната каса остава на изкуствено дишане", като също така анонсира, че лекари предупреждават за опасността пациентите да започнат да си купуват лекарствата  при хоспитализация. Изданието цитира  вчерашното изказване на премиера Пламен Орешарски, че не вижда предпоставки за актуализация нито на централния бюджет, нито на бюджетите на отделните негови звена към този момент.
Картината около състоянието на бургаската болница се вижда от статия във в. "Репортер", според която ръководството на лечебното заведение очаква масово напускане на медицински кадри. Причината са въведените лимити на заплащане от Здравната каса. В момента задълженията на болницата са 11 млн. лв., като 7 млн. лв. са просрочени, се казва в материала.
Във. в. "Сега" откриваме и коментарна статия за лимитите на болниците. Тя е озаглавена "Колко човешки живота струват лимитите на болниците?" и в нея се казва, че предстои да се лекува само този, които има пари. "В този контекст би било много интересно министрите, които безотговорно приеха онова постановление, да отговорят на въпроса те по план ли боледуват. Кои сезони са си избрали и евтини или скъпи са им болестите? До какви финансови граници на лечението си позволяват да се разпростират? Ако се окаже, че са попаднали на някоя много скъпа клинична пътека, биха ли се лишили от нея, та да има за по-неплатежоспособните данъкоплатци в тая безумна здравна криза, в която се въртим от години", се казва в материала. 
В. "Труд" пише, че здравното министерство и НЗОК не само че не покриват напълно изкуствените сърца за тежко болните българи, но не плащат и лекарствата им, когато се приемат в болница. .
 
 
СПОРОВЕ ОКОЛО БЮДЖЕТА НА КАСАТА
Вчера премиерът Орешарски коментира, че към момента не вижда предпоставки за актуализация на бюджета. " Има достатъчно възможности здравната каса да затегне финансовия контрол върху разходването, така че да финишира с минимален дефицит, както го е правила и предходни години", заяви той, цитиран от медиите. Председателят на Надзорния съвет на касата д-р Бойко Пенков пък  отбеляза, че въпреки изказванията на премиера Пламен Орешарски актуализация все още може да има. По думите му предстои до дни предложението за актуализация на бюджета да бъде внесено в Министерски съвет.
Председателят на здравната комисия д-р Нигяр Джафер е на друго мнение - според нея е малко вероятно бюджетът на НЗОК да бъде актуализиран, тъй като това трябва да се реши от Народното събрание, а от днес освен Атака и ГЕРБ заявиха, че няма да участват в заседанията. Така че възможността за актуализация на бюджета на касата изглежда малко вероятна.