Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (1 юли 2014)
 
ДИРЕКТОРЪТ НА БОЛНИЦАТА В СТАРА ЗАГОРА ПРОГНОЗИРА НОВ ЗАПОР НА СМЕТКИТЕ
Ако университетската болница в Стара Загора не получи финансова помощ, скоро ще фалира. Това стана ясно от думите на директора на лечебното заведение проф. Петрана Чакърова в интервю за БНР. Тя прогнозира, че през следващия месец фирми, на които болницата дължи пари, ще наложат запор на сметките.
Проф. Чакърова каза, че фирмите са три и вече са завели търговски дела срещу лечебното заведение за неизплатени суми.
 
ОТ ДНЕС ВЛИЗА В СИЛА НОВИЯТ СПИСЪК НА МЕДИЦИНСКИТЕ ИЗДЕЛИЯ, ЗАПЛАЩАНИ ОТ НЗОК
От днес влиза в сила списъкът с медицински изделия, които НЗОК ще покрива извън клиничните пътеки. Той съдържа общо 1548 продукта, като от тях 177 се покриват от касата на 100%. 1028 от изделията се използват в болничната помощ, а 520 - в извънболничната. Сред реимбурсираните напълно продукти са такива, като сърдечни клапи, коронарни и периферни стентове, тест-ленти. Диабетиците над 18-годишна възраст най-после ще получат увеличения си брой безплатни тест-ленти - 300, нещо, което им бе обещано да се случи още в началото на годината.
Сред новите изделия, които НЗОК ще заплаща, са и незалепващите превръзки за пациентите с  булозна епидермолиза. Списъкът на медицинските изделия бе утвърден на 10 юни. Дни след това от ръководството на касата съобщиха, че заради договорени отстъпки НЗОК ще спести за второто шестмесечие на 2014 г. около 6 млн. лв. От там се похвалиха, че е изготвен публичен и достъпен за граждани и специалисти списък на медицински изделия, което гарантира легитимността, както на вносители и производители, така и на самите изделия.
 
"ЗЕЛЕНИТЕ": ПОЛИТИЧЕСКАТА КРИЗА НЕ Е ИЗВИНЕНИЕ ЗА БЕЗДЕЙСТВИЕТО В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
В най-кратък срок да се изготви спешен план от страна на министерствата на финансите и здравеопазването; да се оценят краткосрочните рискове от практически неработещия в полза на гражданите бюджет; да се постигне споразумение с лекарския съюз за продължаване на диалога с професионалната общност, което да гарантира, че сътресенията в системата ще бъдат преодолени и здравноосигурените граждани ще получат адекватна и навременна медицинска помощ на всички нива. За това настоява в своя декларация политическа партия "Зелените" във връзка с дефицита в бюджета на НЗОК.
 
ИСУЛ ЩЕ УВЕЛИЧИ ОБЛЪЧВАНЕТО НА КРЪВНИ ПРОДУКТИ ЗА НУЖДИТЕ НА ТРАНСФУЗИОННАТА ХЕМАТОЛОГИЯ
Лъчетерапевтичният център в УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ" има готовност да разшири дейността си, като използва по-пълноценно възможностите на системата си за облъчване на кръвни продукти. Това съобщи пред журналисти вчера националният консултант по лъчелечение проф. Лилия Гочева, която бе домакин на работно посещение в лечебното заведение на генералния директор на Международната агенция по атомна енергия МААЕ  Юкия Амано. Тя отбеляза, че практиката да се облъчват кръвните продукти не е навлязла достатъчно в България. Ето защо облъчвателят би могъл да даде възможност за утвърждаване на тази практика у нас..
 
В ПРЕСАТА: ТРИ МНЕНИЯ ЗА ДЕФИЦИТА В БЮДЖЕТА НА НЗОК
Най-строго пазената тайна в касата са изплатените суми на отделните болници по месеци. Това е така, защото на една оформяща се като специална група от тях се дава повече, твърди в интервю за "24 часа" директорът на "Св. Ив. Рилски" в столицата д-р Дечо Дечев. По думите му, ако изплатените средства се обявят, ще се види, че в София, където над 70 болници имат договор с касата, само на две от тях се падат над 30% от надлимитната дейност за районната каса." Ако това се изясни за цялата страна, всеки ще си отговори защо сме в криза", заявява той.
Срещу актуализацията на бюджета на НЗОК се обявява бившият здравен министър д-р Стефан Константинов. За "Стандарт" той отбелязва, че "здравеопазването ни е в състояние да изисква все повече средства, които обаче не водят до реалното му подобрение." "Измъчените финансови инжекции не осигуряват лечение, а маскират симптомите на болестта, обхванала сектора. Така те правят истинското му излекуване още по-трудно и скъпо, отлагайки го във времето", коментира д-р Константинов. Всички издания отразяват подновените протести в Спешна помощ.