Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (30 юни 2014)
 
СТОЛИЧНАТА СПЕШНА ПОМОЩ ПАК ПРОТЕСТИРА
Столичните линейки ще се движат с надписи "Спрете саморазправата с нас". Решението за тази мярка е взетo от медиците на Центъра за спешна медицинска помощ по време на провеждащия се днес протест срещу насилието. На него се събраха около 100 човека. Те обявиха, че протестът им е безсрочен и е предизвикан от последното нападение над техен колега в столичния квартал "Ботунец". Медиците изразиха недоволството си срещу незаинтересоваността от страна на държавата по отношение на проблема с насилието срещу медицинските специалисти. Пред БНР медицинската сестра Ива Кацарова каза, че от началото на протестите преди около месец нищо не се променило в спешната помощ в София.
 
ВРЪЩАТ СПЕШНИТЕ ПРИЕМНИ ОТДЕЛЕНИЯ В СЪСТАВА НА ЦСМП
Спешните приемни отделения да се върнат в структурата на центровете за спешна медицинска помощ. Това е едно от предложенията, записани в концепцията за развитие на спешната медицинска помощ в Република България  за периода 2014 - 2020 г. От днес проектът на документа е публикуван на интернет страницата на Министерството на здрвеоапзването за обществено обсъждане.
 
Д-Р ЦЕКОВ: НОВИЯТ ПАРЛАМЕНТ ДА ПРОМЕНИ ФИНАНСИРАНЕТО
Дефицитът в бюджета на НЗОК беше предизвестен и ръководството на касата пропусна възможността да иска актуализация на бюджета още миналата година, за да не прехвърли над 100 милиона лева разходи за тази година, които се изплатиха с бюджета от 2014 г. Това каза д-р Пламен Цеков - бивш управител на НЗОК, в интервю за предаването "Денят започва" на БНТ. Той заяви, че новият парламент трябва да промени модела на финансиране и да даде гаранции, че три или четири години в касата няма да се извършват промени, а ще се работи по един утвърден модел, който ще бъде приет от всички.
 
"ДЕТСКО СЪРЦЕ" ЩЕ ПРОВЕЖДА ОБУЧЕНИЯ В НЯКОЛКО ГОЛЕМИ ГРАДА
В близките няколко седмици детски кардиолози, психолози и социални работници от Асоциация "Детско сърце" ще имат работни посещения в Добрич, Шумен, Монтана и Бургас в рамките на проект, финансиран по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". На място ще бъдат организирани прегледи за млади хора, прекарали сърдечни операции в детска възраст, ще бъдат проведени психологически тренинги и консултации за справяне в житейски ситуации с участието на родители и приятели. През уикенда столицата бе домакин на първата за тази година конференция по проекта, в която взеха участие тийнейджъри и млади хора със сърдечни заболявания от България и Испания. Проектът "Подобряване на практиките в обгрижването на тийнейджъри и млади хора със сърдечни заболявания чрез повишаване на експертния капацитет на партниращите организации от България и Испания" стартира през есента на миналата година и ще продължи с подобна работна среща през октомври, домакин на която ще бъде испанската страна в лицето на фондация "Менудос Корасон".
 
В ПРЕСАТА: ДЪЛГОВЕТЕ НА ВМА ОТНОВО СА 100 МЛН. ЛВ.
"Военномедицинска академия има дългове от 100 милиона лева, съобщи новият началник на болницата проф. Николай Петров пред "Нова телевизия" вчера. Той подчерта, че след преструктурирането здравното заведение ще излезе на нула".  "Болницата губи десетина милиона само от спешните си услуги, които не се заплащат", обяснил проф. Петров. По думите му проблемът в сферата е толкова дълбок, че без сериозно реформи в сектора, дори да се осигурят 5 млрд. лв., няма да се случи нищо.  Няколко издания пък се спират на последния инцидент с лекар от спешна помощ. "Занапред до второ нареждане операторите на тел. 112 да предупреждават при повиквания за спешна медицинска помощ от рискови райони като кв. "Факултета", кв. "Ботунец", кв. "Орландовци" и съответното РПУ да ходят на адреса с линейката. Такава молба е отправил временно изпълняващият длъжността директор на Спешна помощ д-р Александър Златанов, след като в нощта на събота срещу неделя лекар от бърза помощ е бил пребит в кв. "Ботунец".
 
ЛЕКАРИ И ЕКСПЕРТИ ОБСЪДИХА ИНОВАЦИИ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
На 27 юни в Радисън Блу Гранд Хотел в София се проведе първият по рода си Международен Академичен форум по иновации, организиран от Института по иновации. По време на събитието беше обявено създаването на Комитет по иновациите, чиято задача е да изготви Меморандум и Проект на Национална програма по иновациите съвместно с всички заинтересовани страни.Участие в Академичния форум взеха водещи експерти от Холандия, както и елитът на академичната общност в България, представители на медицински дружества, институциите, Съюза на медицинските специалисти в България, Български фармацевтичен съюз, Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи, Асоциацията на научно-изследователските фармацевтични производители в България, Българското сдружение по иновативна медицина, медии.
 
БЕЗПЛАТНИ УЛТРАЗВУКОВИ ПРЕГЛЕДИ ВЪВ ВИЕНА ИН ВИТРО ЦЕНТЪР
Безплатни ултразвукови прегледи с консултация, провеждани със специалист по асистирана репродукция стартират от 7 юли до 25 юли във Виена Ин Витро Център в Токуда Болница София. Необходимо е предварително записване на тел.: 02/ 420 0279 или 02/ 403 4227. Двойките с репродуктивни затруднения е желателно да носят медицинската си документация.Безплатните прегледи ще се извършват от д-р Ралица Сенкова, акушер-гинеколог и доктор по репродуктивна медицина. В рамките на прегледите пациентките ще имат възможността да се информират за съвременните методи в областта на асистираната репродукция и да получат индивидуален план за лечение.
 
КОЙ ПАЦИЕНТ Е СПЕШЕН ПО СВЕТА И У НАС?
Zdrave.net публикува текст, изпратен от д-р Десислава Кателиева, в който се казва:
"По света съществуват различни модели на разделение на  пациента, потърсил спешна помощ - двустепенен: спешен и неспешен; тристепенен: спешен, неотложен и неспешен; четиристепенен: животозастрашаващ, спешен, неотложен и неспешен; петстепенен: критичен, спешен, неотложен, неспешен и неоснователен. Разделението на пациентите се прави чрез протоколи за триаж на доболничната и болничната помощ. Протоколите се изработват от експерти по спешна медицина и са утвърдени от МЗ на съответните държави. Триажът се изразява в категоризацията на грижата за пациенти/жертви при бедствие, според болестта/нараняванията им, тежестта на оплакванията им, степента им на спешност, прогноза и наличие на ресурси. Целта на триажа е да се идентифицират пациентите, нуждаещи се от незабавна ресусцитация и да се категоризират останалите потърсили помощ според нуждата им от обгрижване, диагностика и лечение".  И по-нататък: "Имат ли воля МЗ и експертите по спешна медицина да създадат истинска модерна спешна помощ у нас? Кой от посочените модели ще изберем в България, или ще създадем собствен български вариант? Решението трябва да се вземе съвместно от МЗ, Научното дружество по спешна медицина и работещите в спешната болнична и доболнична помощ. За да достигнем световните стандарти за спешна помощ е необходимо нормативно регламентиране на триажирането на спешния пациент, обучение на персонала, създаване на протоколи за триажиране на спешни повиквания на спешните телефони и триажиране на спешните пациенти, потърсили лечение в СПО".
 
МЗ СЪЗДАВА ЦЕНТРОВЕ ЗА МАЙЧИНО И ДЕТСКО ЗДРАВЕ
Дълготрайната тенденция за намаляване на раждаемостта, увеличаване на броя на родилките до 20 г., висока детска смъртност - 7.8‰ през 2012 г., или почти два пъти повече от средната за ЕС, което е 4.0‰. Това констатира анализ в Националната програма за подобряване на майчиното и детско здраве 2014 - 2020. Документът е публикуван на страницата на здравното ведомство за обществено обсъждане. Една от мерките, предвидени в програмата, е надграждане на регистъра на ражданията с информация за профилактиката на бременни и деца, както и с данни за децата с хронични заболявания, децата, обхванати от неонаталните скрининги и т.н. Основният акцент в документа пък е създаване на интегрирани здравно-консултативни центрове за майчино и детско здраве. Предвижда се такива да бъдат разкрити във всички видове болници - общински и държавни многопрофилни със структури по АГ и педиатрия, както и специализирани АГ и педиатрични. Работата на центровете се очаква да отговори на приоритетите, заложени в Националната програма.
 
БУРГАСКИЯТ УНИВЕРСИТЕТ С ФАКУЛТЕТ ПО ОБЩЕСТВЕНО ЗДРАВЕ
С пълно единодушие - 150 гласа "за" от 150 народни представители, парламентът прие през миналата седмица създаването на Факултет по обществено здраве и здравни грижи в бургаския университет. Предвижда се факултетът да обучава студенти за придобиване на степен "бакалавър" по специалността "Медицинска сестра" от професионално направление "Здравни грижи", както и по специалността "Медицинска рехабилитация и ерготерапия" от професионално направление "Обществено здраве".