Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (25 юни 2014)
 
Д-Р ДЕЧЕВ: ПРАВИТЕЛСТВОТО НЕ БИВА ДА ДАВА ПОВЕЧЕ ПАРИ НА НЗОК
Искането на още пари от страна на НЗОК за покриване на дефицита в бюджета й е рекет към държавата. Това каза директорът на УМБАЛ "Св. Иван Рилски" д-р Дечо Дечев в предаването "Тази сутрин" на bTV. Той обясни своята теза с това, че срещу искането на пари няма никакви реални действия, които да запушат пробойните в касата. Д-р Дечев сравни НЗОК с банка и заяви, че е против да се дават на един банкер, който е некадърник, повече пари. "Ако съм на мястото на премиера Орешарски повече пари няма да дам, а ще подменя това ръководство с ново, което да предложи план, чрез който бюджетът, определен от парламента на касата ще се спази", каза той. Д-р Дечев също така коментира, че в България вече всички са наясно, че не може да се продължава да се работи по настоящия здравноосигурителен модел. По думите му, трябва да се скъса нишката на зависимост на ръководството на НЗОК от парламента  и да се въведе прозрачност в дейността на касата.
 
ЛИПСАТА НА АКТУАЛИЗАЦИЯ ЩЕ ПОВИШИ ДЪЛГОВЕТЕ НА БОЛНИЦИТЕ
От 15 дни до месец ще чакат пациентите за операция, ако не се намерят пари, с които да се покрие дефицитът в бюджета на НЗОК. Такава прогноза направи в предаването "Денят започва" на БНТ председателят на Надзорния съвет на здравната каса и зам.-министър на здравеопазването д-р Бойко Пенков. По думите му, ако не се намерят средства, НЗОК ще разпределя по 105 млн. лв. месечно между болниците в страната, което е около 75% от сумата, която получават в момента. "Това означава реално, че вътре са заложени средства, които могат да покрият Фонд "Работна заплата", осигуровки, лекарства, консумативни и малко други оперативни разходи", каза той. Според него това ще доведе до повишаване на дълговете на болниците..
 
В ПЕЧАТА: АКТУАЛИЗАЦИЯТА НА БЮДЖЕТА НА НЗОК Е КАТО МАРСИАНЦИТЕ
И днес бюджетът на здравната каса е централна здравна тема в печата. Очаквано, пресконференцията на ръководството на лекарския съюз е широко отразена във вестниците, а черни краски за близкото бъдеще на здравната система не са спестени. "Стандарт" отразява темата така: "Актуализацията на бюджета на здравната каса е като марсианците, стана ясно вчера. "Всички говорят за тях, но никой не ги е виждал", обясни приликата ген. Стоян Тонев. Повод за колоритното му сравнение стана поредната година, в която парите на НЗОК няма да стигнат, за да се плати на болниците. Този път касата иска държавата да намери още 328 млн. лв. Без тези пари болниците ще трябва да работят с твърди бюджети от по 104 млн. лв. на месец, а остатъка да си търсят догодина."
 
НАД 200 ЖИТЕЛИ НА ОБЩИНА КАЗАНЛЪК СЕ НУЖДАЯТ ОТ ГРИЖИ
В рамките на проекта "Помощ в дома" успяхме да помогнем на много хора, в известна степен да улесним живота на част от тях, на други да осмислим социалната среда, коментира за Радио "Фокус" Пепа Димитрова, координатор на проекта и началник на Социален патронаж в Казанлък. През едната година, в която са извършвани дейностите по проекта, са обгрижени107 човека от общината, при заложени 75, което е с 43 % завишение на обслужваните потребители, каза Димитрова. Тя припомни, че една от целите на проекта е да бъде наложена професията "Домашен помощник" като такава - назначени са 36 домашни помощници. 77 от обгрижваните потребители са жени, а 30 са мъже, като най-голяма е групата на тези над 64 години, сред потребителите е и един на възраст между 25 и 34 години. "Този проект далеч не покрива нуждите в нашата община от такъв вид грижа, подадени бяха над 200 молби от нуждаещи се", каза още Пепа Димитрова. Трима от "домашните помощници" ще бъдат назначени на постоянна работа в Социалния патронаж в Казанлък, като ще продължат да обгрижват хората, които имат нужда от тази услуга. Предстои да бъде създадена комисия, която да посочи критериите, по които ще бъдат подбрани тримата кандидати за тази работа. Предстои да бъде изработен и механизъм, по който от услугата да се възползват повече нуждаещи се, предвид това, че тази грижа се оказва насъщна за над 200 потребители в община Казанлък.