Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (24 юни 2014)
 
НЗОК ПРЕХВЪРЛЯ ДЕЙНОСТИ ОТ БОЛНИЦИТЕ В ИЗВЪНБОЛНИЧНАТА ПОМОЩ
Работна група от експерти на НЗОК е изготвила предложения за промяна на диагностично-лечебните алгоритми на клиничните пътеки в болничната помощ. Това съобщиха от пресцентъра на НЗОК. От там уточниха, че става въпрос за прехвърляне на част от медицинските дейности от болничната към извънболничната помощ. Целта е да не бъдат допускани необосновани хоспитализации по клинични пътеки, като това къде ще бъде провеждано лечението ще зависи от обема и сложността на необходимите медицински процедури. Това от друга страна ще доведе до подобряване на целесъобразността на разходваните финансови средства за болнична помощ, смятат от касата.
От НЗОК също така съобщават, че с изготвените предложения са запознати националните консултанти по всички специалности и официално са поискани техните становища за възможностите да се оптимизират пакетите дейности, разписани в Наредба №40.
 
ЗА ПЪРВИ ПЪТ СТУДЕНТИ КАНДИДАТСТВАТ ОНЛАЙН ЗА МУ-ПЛОВДИВ
Подаването на документи от кандидат-студенти в Медицинския университет в Пловдив започна, а записването за първи път може да бъде и онлайн, съобщават от учебното заведение. Новост тази година е и отпадането на квотите за прием 50 на 50 на момичета и момчета. По този начин се дава възможност кандидатите да се конкурират на база знания, уточняват от университета. Оттам съобщават още, че че са взети всички мерки за справедливо явяване на изпитите. В деня на всеки изпит кандидатите се разпределят на случаен принцип. Мерки са предприети и срещу евентуални преписвачи. Кандидат-студентите могат да подават документи на адреса на Медицинския университет: гр. Пловдив, бул."Васил Априлов" 15а, Аудиторен комплекс, лично или чрез упълномощено лице, както и онлайн на адрес: www.meduniversity-plovdiv.bg, по посочена в сайта процедура за регистрация.
Документи за кандидатстване се приемат от 23 юни до 2 юли включително за всички специалности в МУ - Пловдив.
Кандидатстудентските изпити ще се проведат, както следва:
04 юли - Биология (за Медицина, Дентална медицина и Фармация);
14 юли - Химия (за Медицина, Дентална медицина и Фармация);
09 юли - Скулптиране (за Зъботехник);
15 - 18 юли - Етика (за Акушерка, Медицинска сестра и всички специалностите в Медицински колеж);
07 юли - Социална медицина и здравен мениджмънт (за Управление на здравните грижи).
Резултатите от класирането ще се обявят не по-късно от 31 юли.
 
В ПРЕСАТА: ПАЦИЕНТИ БЪРЗАТ ЗА ОПЕРАЦИИ ЗАРАДИ ДЕФИЦИТА В КАСАТА
"НЗОК с дефицит от 500 млн. лв." (Новинар), "НЗОК ще отреже наполовина парите за болниците от август" (Сега), "Здравната каса поиска актуализация на бюджета си с 328 млн. лв." (Капитал Daily), "Здравната каса иска още 328 млн. лева" (24 часа), "Болниците връщат пациенти от септември" (Репортер). С такива заглавия днешната преса отразява проведеното вчера заседание на Надзорния съвет на НЗОК. След срещата на надзорниците стана ясно, че двата варианта, които касата предвижда, са или актуализация на бюджета, или орязване на парите за болниците.
"Болни масово се записват за операции и друг вид болнични манипулации заради опасения, че ако ги оставят за есента, ще трябва да доплащат. Това съобщиха вчера пациентски организации", пише "Телеграф
"Стандарт" пък припомня: "Актуализацията на бюджета на НЗОК зависи от депутатите. Решението на Надзорния съвет първо трябва да се вкара от здравния министър Таня Андреева в Министерски съвет. Ако получи подкрепата на кабинета, то ще отиде в Народното събрание." Изданието пише още: "Преди месец д-р Андреева заяви, че е "за" актуализация на парите на касата, премиерът Пламен Орешарски обаче се изказа резервирано. За да се скъси пътят на актуализацията до парламента, депутат може директно да вкара подобно искане. От ГЕРБ няколко пъти вече се обявиха за това. От ДПС и БСП обаче засега мълчат.
Няколко издания съобщават за проверка в болница във връзка със смъртен случай. "Медицинският одит влиза днес в областната болница в Търново заради смърт на бебе в родилното отделение. По случая от 13 юни тече вътрешна проверка, след сигнал прокуратурата е образувана преписка", пише "24 часа".