Актуална информация
Послание от Председателя
Международно сътрудничество
БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
НОВИНИ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (18 юни 2014)
 
НЗОК РАЗПРАТИ НА БОЛНИЦИТЕ АНЕКСИ КЪМ ИНДИВИДУАЛНИТЕ ДОГОВОРИ С ВКЛЮЧЕНО ПМС №94
Всички болници в страната са получили анекси към индивидуалните си договори със здравната каса, в които са включени новите текстове от прословутото ПМС №94, стана ясно днес.  Във връзка с това от съсловната организация на лекарите са изпратили две писма - до здравното министерство и до НЗОК. В първото БЛС призовава министър Андреева и заместникът й д-р Бойко Пенков да използват "правомощията си за прекратяване на опитите на НЗОК да налага на договорните партньори неприемливи за тях клаузи". В него се припомня за настояването на лекарите постановлението да бъде променено и поетия от МЗ ангажимент в тази посока. "В съответствие с поетия от Вас ангажимент, е сформирана работна група по промяната на постановлението, с участието на представители на МЗ, БЛС и НЗОК, която обаче още не е свиквана", се посочва в писмото. В писмото си до НЗОК пък ръководството на БЛС припомня, че на последния извънреден събор на съсловната организация е решено подписите под НРД 2014 символично да бъдат оттеглени, докато касата не инициира актуализация на бюджета си и отмяна на абсолютно неприемливото ПМС 94. "До този момент нямаме информация от НЗОК да са инициирани такива действия. Поради това, УС на БЛС не може да преговаря за анекси към договорите",  се посочва в писмото.
 
В ПРЕСАТА: НЯМАМЕ НОВИНА - КАСАТА ОЧАКВА ДЕФИЦИТ ОТ 500 МЛН. ЛВ. ДО КРАЯ НА 2014 Г.
"Здравната каса очаква дефицит от 491.8 млн. лв. в бюджета си към края на годината, става ясно от отчета й за полугодието, който ще бъде представен в парламента. Въпреки предупрежденията на институцията и съсловните организации в края на миналата година депутатите гласуваха Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да разполага с 400 млн. лв. по-малко през тази година, отколкото беше платила през 2013 г. при нарастваща заболеваемост и престой в болници." Това пише днес "Капитал Daily". Публикацията отбелязва всеизвестното: основният недостиг на средства идва от плащанията за лечение в болница. От касата очакват дефицит от 395 млн. лв. по това перо, и още 96.5 млн. лв. недостиг за лекарства, научаваме още от публикацията.
"Стандарт" пък пише: "Отворената врата за създаването на нови клиники е един от основните проблеми на болничната система, когато се разчита само на пари от НЗОК, казват оттам. Друг порок на финансирането в лечебниците са клиничните пътеки, които не вземат предвид резултата от терапията и тежестта на случаите, а дават възможност за лесна манипулация при отчитането, припомнят от касата. Също така недостатък е и раздутият пакет с услуги, който трябва да плащат, без да имат достатъчно ресурс. Затова оттам предлагат да се въведат различни цени за болниците според резултата на лечението и тежестта на пациентите им. Също така експертите припомнят, че касата трябва да може да избира с кого да сключва договори.  От касата искат и все повече диагнози да се лекуват не в болниците, а извън тях."  От "Монитор" пък научаваме, че ромите от кв. "Филиповци" в столицата ще имат свое звено за неотложна помощ, което ще работи денонощно и ще приема приоритетно хората, живеещи в квартала. "В новата структура се предвижда да работят предимно общопрактикуващи лекари, които ще дават дежурства в извънработно време. Те ще лекуват безплатно децата и юношите, майките и пенсионерите, за които им плаща здравната каса. Здравно неосигурените от "Филиповци" също ще бъдат поемани от неотложната помощ там", четем в ежедневника, който се позовава на и.д. директор на ЦСМП - София д-р Александър Златанов. "Столична община ще търси финансиране, по което да плаща на лекарите за грижите към тези хора, обясни д-р Златанов. Създаването на звено за постоянна неотложна медицинска помощ точно в този квартал за бедното, предимно ромско население е много належащо, тъй като хората там са доста болни и нямат възможност да плащат лечението си, каза още д-р Златанов", допълва публикацията. И още: "Трудната достъпност на линейките до самите адреси и недоверчивостта на местните към чужди хора е също причина да се създаде лекарска база на място. Ако обаче се окаже, че човек се нуждае от спешна помощ и лечение в болница, дежурните лекари от неотложното във "Филиповци" ще викат веднага линейка от Центъра за спешна медицинска помощ."